19.04.2024
Аналітика Відео Місто Новини

“Це вже не європейське місто”: Чаплінський вкотре “пройшовся” вадами Тернополя (відео)

Архітектор та урбаніст, ексголовний архітектор Львова Юліан Чаплінський виклав ще один відеоблог про Тернопіль. Тут фахівець для міста не шкодував критики. Згадав і про величезну кількість МАФів, і про хаотичну забудову, і навіть про перейменування стадіону.

– Що я помітив недоброго в центрі – є хороші ініціативи на початку, але їх є вкрай мало в порівнянні з тими негативами, які я побачив. А побачив я засилля реклами, засилля кіосків, які перетворюються просто в цілі базари. І це складає враження неохайного і базарного міста. Хоча в принципі могло б бути інакше, – так починається відеоогляд міста.

Читайте також: «Тут наче всім нормально, що живуть як на базарі»: архітектор-відеоблогер поділився враженнями від Тернополя (відео)

Погулявши вулицями Тернополя, експерт дійшов невтішного висновку.

– Мені реально школа цього міста. Місто, яке пережило стільки воєн, навал, окупацій і терору. Місто, яке зараз саме себе знищує, – каже Чаплінський вказуючи спершу на довоєнну віллу, на будівлю в стилі сталінського ампіру, а тоді на новобудову. – Що набудували українці за 30 років незалежності? Які вважають, що це найпатріотичніше місто в Україні, багато церков, стадіон імені Шухевича – ось, виявляється, найважливіше, що треба було зробити в останній час.

Чаплінський назвав жахливими тротуари, урбаністику, громадський транспорт і особливо зупинки, ринки, засилля невпорядкованої реклами.

– Може, вас це влаштовує насправді. Може, я даремно приїхав і це все розказую. Я був багато де в Європі, до якої ми тягнемося і з якою ми себе асоціюємо. Але, друзі мої, це не європейське вже місто на сьогоднішній день, – виніс вирок архітектор.

Нагадаємо, це вже не перше відео Юліана Чаплінського, котре стосується нашого міста. Раніше експерт аналізував порушення Генплану Тернополя і нові об’єкти будівництва.

Перейти до панелі інструментів