29.03.2024
Новини

«На Тернопільщині 29% вакцинованих становили публічні люди»: ексміністерка озвучила закиди щодо порушень плану вакцинації

Колишня міністерка охорони здоров’я (2019-2020 рр.) Зоряна Скалецька заявляє, що Україна звернула з власного плану вакцинації. Як доказ вона наводить приклад, зокрема, і Тернопільської області.

«Якщо в усьому світі першочергово вакцинуються працівники медичної галузі, бо вони напряму контактують з хворими та першими наражаються на небезпеку, а також люди найбільш вразливої категорії,  які ризикують мати важкий перебіг хвороби, то в  Україні, як показує статистика, повним ходом йде щеплення осіб, які, за урядовим планом вакцинації, мали би вакцинуватись значно пізніше, – йдеться у дописі Скалецької на її офіційній сторінці в Фейсбуц. – Яскравим прикладом є Тернопільська область, де на 22 березня 29% від всіх вакцинованих становили публічні люди. Подібне  у Черкаській та Кіровоградській областях – категорія “інші” складає 40%  від всіх щеплених за весь період вакцинації».

Читайте також: За два дні чиновники так і не дали зрозумілих пояснень, як на Тернопільщині вакцину отримують поза чергою у приватних структурах

Приклад серйозного підходу до щеплень Скалецька вважає лише Львівщину, яку вона називає рекордсменом з вакцинації медичних працівників. За даними Скалецької, 84% від всіх щеплених на Львівщині – медики, а категорія інші у сусідній області складає 0, стверджує вона.

«За весь час  в країні вакциновано 150 тисяч медиків, 50 тисяч “інших” і 15 тисяч публічних осіб”, – зауважує  міністр охорони здоров’я 2019-2020 років.

Відтак пропонує переходити до плану Б – вакцинувати всіх підряд. Але й застерігає, що  при такому підході кількість госпіталізацій буде зростати.

“Статистично такий метод навіть ближчий до обіцяних Урядом 4.5 млн вакцинованих на місяць. Але тоді маємо визнати свій особливий шлях і прийняти наслідки плану Б – нарощувати кількість ліжок”, – зауважила Скалецька у своєму дописі.

 

Перейти до панелі інструментів