29.03.2024
Новини Розслідування Соціальні проблеми

За два дні чиновники так і не дали зрозумілих пояснень, як на Тернопільщині вакцину отримують поза чергою у приватних структурах

Приватне підприємство на Тернопільщині вакцинувало своїх працівників від коронавірусу, а фотозвіт опублікувало на своїй сторінці у фейсбуці. Коли виявилося, що вакцину тут отримали не зовсім прозоро, а фактично, як вже зараз говорять фахівці – з порушеннями,  пости у соцмережі, а ще розміщену в окремих ЗМІ новину про це видалили. 

Скандал пов’язаний з вакцинацією на тернопільському підприємстві “Агропродсервіс”, засновником якого є нардеп Іван Чайківський, прогримів 26 березня у всеукраїнських ЗМІ. Наступного дня на це відреагував Офіс президента. 

Як так сталося, що позачергово вакцинували працівників підприємства, які не є ні медпрацівниками, не перебувають у групі ризику і не відносяться до інших категорій, для яких передбачене щеплення під час першої та другої хвилі вакцинації? Хто і яку відповідальність понесе за те що сталося, з’ясовувало видання Терміново.

Порушення – є, зрозумілих пояснень – немає 

Нагадаємо, про вакцинацію своїх співробітників заявив зокрема «Тернопільський м’ясокомбінат» — структурний підрозділ «Агропродсервісу».

Заступниця гендиректора Тернопільського центру громадського здоров’я, координаторка щеплень у Тернопільській області Марія Павельєва раніше у коментарі Громадському повідомляла, що не знає ні про те, на яких підставах підприємство могло отримати вакцини, ні про факт щеплення співробітників цієї фірми взагалі.

Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко засудив факт вакцинації від коронавірусу працівників приватного підприємства на Тернопільщині поза чергою.

– У Тернопільській області сталася неприємна і відверто безсовісна подія, коли поза чергою були вакциновані працівники декількох приватних підприємств. Це відбулось в порушення наявного порядку вакцинації, – зазначив Тимошенко.

Він підкреслив, що в Україні діє чітко затверджена дорожна карта вакцинації, відповідно до якої з середини березня на другому етапі вакциною, закупленою за кошти державного бюджету, проходить щеплення людей з надзвичайно високим ризиком інфікування і розвитку COVID-19 і тих, хто надає медичні послуги.

“Так поступати не можна”

Як повідомила виданню Терміново  Марія Павельєва, наразі ще триває перевірка щодо вакцинації працівників приватних підприємств. Хто за це все відповідатиме і як саме, наразі вона не готова сказати. Хоча погоджується, що ситуація – неприйнятна. 

– Цей факт неприпустимий однозначно. Так поступати не можна. І нам здається, що в подальшому таких прецидентів більше не буде, – каже Марія Павельєва. – Хто понесе відповідальність? Я думаю, це має вирішувати керівник закладу охорони здоров’я, який відповідає за роботу своєї бригади. 

Як пояснює Павельєва, у закладах охорони здоров’я (амбулаторіях сімейної медицини – ред.) створені пункти щеплення і мобільні бригади. Їм згідно з наказом управління охорони здоров’я, видають певну кількість доз вакцини на тиждень. 

Читайте також: На Тернопільщині відома агрофірма потрапила у неприємний скандал, пов’язаний з вакцинами

– Наприклад, із розрахунку того, що мобільна бригада має зробити 80 щеплень в день, а пункт щеплень – 30. Тобто ми з такого розрахунку даємо їм вакцину, – пояснює регіональна координаторка вакцинальної кампанії. – У середньому на тиждень даємо 450-500 доз на бригаду для того, щоб вони щодня не їздили. І мобільна бригада вже планує свою роботу. В даній ситуації це був центр первинної медико-санітарної допомоги Великоберезовицької селищної ради. Там працює пункт щеплень і мобільна бригада. В них має бути план роботи і вони, наприклад, знають, що вони щодня мають працювати, беруть з собою певну кількість доз, виїжджають в той чи інший заклад…

“Медпрацівники не прийшли”

Як так сталося, що працівників приватного підприємства вакцинували поза чергою?

– На той день було заплановане щеплення медичних працівників, тому що зараз триває другий етап вакцинації, в якому ми щеплюємо медпрацівників, первинну ланку, людей яким 80+, соціальних працівників. Є в нас і лідери думок. Це можуть бути народні депутати, “атовці”, голови ОТГ. Керівники великих підприємств теж йдуть як лідери думок, – зазначає Марія Павельєва. – Медики були заплановані.  Так сталося, що вони не прийшли на вакцинацію. А флакон з вакциною відкрили і в подальшому, зі слів бригади, враховуючи, що вони були на тому підприємстві, вони вирішили дощепити тих працівників. 

Дане твердження членів бригади суперечить позиції Агропродсервісу, яка коментувала ситуацію у фейсбуці до видалення посту. І там йшлося, що вакцину підприємство отримало на підставі надісланого листа, тобто не випадково.

 

Перебування бригади на підприємстві Марія Павельєва пояснила тим, що там було розгорнуто тимчасовий пункт щеплення. 

– Бригада може проводити щеплення там, де створюється тимчасовий пункт. А це такий пункт, який може діяти протягом 24 годин, він непостійний, – пояснює координаторка вакцинальної кампанії в Тернопільській області. – Ми його можемо зробити в будь-якому місці там, де є організований колектив. Бригади можуть проводити на тому пункті вакцинацію і туди ж підходять медичні працівники, інші працівники, яким пропонували вакцинацію. 

Був лише цей один випадок, дуже неприємний. Вони видалили свій пост з соцмережі,  бо сталася неприпустима ситуація

Чому медики таки проходять щеплення не в медичній установі, а на приватному підприємстві, залишається незрозумілим. Як і те, яким чином вдалося “випадково” вакцинувати одразу 40 працівників, про що йшлося в пості “Агропродсервісу”.

Читайте також: “Відверто безсовісна подія”: в Офісі президента відреагували на вакцинацію працівників “Агропродсервісу”.

Як відомо, один флакон вакцини розрахований на 10 доз. Навіть якщо його відкрили для вакцинації медиків, які не з’явилися, то залишками могли провакцинувати лише 10 людей. Як вийшло так, що щеплення провели в чотири рази більшій кількості людей. 

– Ну скажемо так, загальна кількість вакцинованих в той день була 40 осіб. Я думаю, що це все працівники підприємства, – каже регіональна координаторка вакцинації. – Просто розумієте ми на сьогоднішній день ще опрацьовуємо ситуацію, тому що призупинити роботу бригади ми не можемо. Бригада є, вона вміє і знає як працювати і працює вже не перший тиждень. 

Подібних випадків в області більше не було, запевняє Марія Павельєва. 

– Лише цей один і дуже неприємний. Вони видалили свій пост з соцмережі,  бо сталася неприпустима ситуація. Думаю, що такого більше траплятися не буде, – наголосила вона. 

У поліцію звернень не надходило

З приводу виділення вакцини не тій категорії людей, про яку йдеться в дорожні карті, Тернопільський центр громадського здоров’я у поліцію не звертався.

– А взагалі я не готова про це сказати, в нас ще є управління охорони здоров’я, якому підпорядковані заклади охорони здоров’я. Мабуть, це треба у них треба питати, – каже Марія Павельєва. – Я відповідаю за подачу звітності, за своєчасне проведення вакцинації. 

Однак начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко продовж двох днів не знайшла часу прокоментувати виданню Терміново ситуацію, посилаючись за зайнятість.

Як повідомили у відділі комунікації поліції в Тернопільській області, правоохоронці перевірки з цього приводу не проводять, адже до них жодних звернень не надходило. Відмовилися від будь-яких коментарів і  у “Агропродсервісі”. 

Згідно з даними Марії Павельєвої, Тернопільська область отримала 16 тисяч доз вакцини CoviShield. Її виділили відповідно до кількості медпрацівників у області, адже саме вони найперше підлягають вакцинації упродовж першого та другого етапу вакцинації.  

Видання Терміново також поцікавилося реакцією на нецільове викоритання вакцини у столичному Центрі громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України. Саме він займається організацією проведення вакцинації в країні. У пресслужбі центру повідомили, що ситуація їм відома, вони обурені і вважають, що так в жодному разі не має бути. Хто і яку відповідальність має нести за те, що сталося – таку інформацію вже пообіцяли надати лише у відповідь на інформаційний запит, який журналістка Терміново і скерувала у Центр. 

Позиція – перечекати

Отже, станом на 30 березня ситуація наступна. Приватна структура у досі незрозуміло який спосіб отримала вакцину, яка призначена зовсім для іншої категорії людей. Чітких пояснень, як таке могло статися, за два робочі дні досі ніхто не дав, а отже гарантій, що це не масове явище – немає.

Столичне керівництво спромоглося на занепокоєння та обурення, але не більше. Керівниця місцевого управління охорони здоров’я не вважає за потрібне пояснити ситуацію, хоча фактично це не в останню чергу і її сфера відповідальності.

Резонансному порушенню, яке свідчить про відсутність належного контролю за процесом вакцинації в області, досі не дало оцінки і керівництво області. Інформації про інцидент і те, що робиться для того, щоб подібне не повторилося, немає ні на сайті обласного управління охорони здоров’я, ні на офіційному сайті Тернопільської облдержадміністрації.

Поліція на Тернопільщині  до перевірок вдається, навіть якщо до них не звертаються із заявами, у вибіркових випадках: іноді проводять, іноді – ні. Під час прес-конференцій очільники як прокуратури, так і особисто начальник Головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол зазначали, що реагують на публікації у ЗМІ, особливо, якщо мова іде про якесь важливе чи резонансне порушення. Однак…

Терміново відстежуватиме, чим врешті завершиться даний інцидент.  

Головне зображення: скріншот фото зі сторінки “Агропродсервісу” у фейсбуці, яке згодом було видалене. 

 

Перейти до панелі інструментів