19.04.2024
Здоров’я Новини Оперативно

“За старими критеріями половина Тернопільщини – вже майже в “червоній” зоні”, – Труш

39 із 55 громад області, станом на 23 березня, перевищують допустимий рівень епідситуації. За старими критеріями це вже практично “червона” зона.

Про це на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій розповів очільник обласної держадміністрації Володимир Труш.

незважаючи на те, що область наразі в “помаранчевій” зоні, можна запроваджувати окремі додаткові заходи, характерні для “червоної”

– Ввечері у вівторок, 22 березня, підписали зміни до визначення критеріїв, в яких громадах ми можемо розглядати посилення карантинних заходів, – каже Труш. – Більшість повноважень тепер  передали органам місцевого самоврядування.

За словами головної санітарної лікарки області Оксани Чайчук, місцеві комісії тепер мають право посилювати заходи, тобто, незважаючи на те, що область наразі в “помаранчевій” зоні, можна запроваджувати окремі додаткові заходи, характерні для “червоної”. Відповідно до змін, внесених до постанови Кабміну, є нові критерії, за якими можна посилювати карантинні обмеження. Одним із таких є приріст у кількості 70 хворих впродовж 7 днів або 50% захворюваності для малих громад.

Наразі ж ситуація в області має наступний вигляд:

– в області впродовж 15-21 березня ріст захворюваності, в порівнянні з попереднім тижнем, склав 51,5%;

– перевищення відсотку епідпорогу має бути не більше 100%. В області – 158,7%;

– коефіцієнт виявлення інфікування за день повинен бути не вище 20%. У нас – 20,9%;

– охоплення тестуванням – не менше 300 на 100 тис. населення. В області – 1 тис. 619.

– завантаженість ліжок має бути не більше 60%. В області цей показник складає 51,6% без підозр, 40,6% – під’єднаних до кисню;

– зростання динаміки захворюваності за останній тиждень в області “підскочив” з 437,9 випадка на 100 тис. населення до 581,9.

– Понад 50% області перевищує рівень інтенсивності ситуації з ковідом, – продовжує пояснювати Труш. – Область наразі ще не є в “червоній” зоні, тож ми закликаємо органи місцевого самоврядування серйозніше поставитися до ситуації.

Читайте також: “Ще 1-3 дні – і ліжка будуть заповнені”: у лікарнях Тернопільщини невдовзі може забракнути місць

Труш також перелічив територіальні громади, в яких наразі перевищені показники захворюваності та госпіталізації хворих із ковідом.

Кременецький район: Великодедеркалівська і Шумська територіальні громади перевищують граничну кількість хворих. Звідти – найбільше госпіталізованих.

Тернопільський район: Саранчуківська, Бережанська, Нараївська, Зборівська, Залозецька, Озерянська, Млиновецька, Новосілківська, Підволочиська, Скалатська, Скориківська, Підгаєцька, Козівська, Купчинецька, Колоднянська, Чернихівська, Вишнівецька і Збаразька. Це майже 80% району.

Чортківський район: Гримайлівська, Копичинецька, Вікнянська,  Хоростківська, Васильковецька, Коцюбинська, Гусятинська, Мельнице-Подільська, Борщівська, Більче-Золотецька, Озерянська, Скала-Подільська, Івано-Пустівська, Колоднянська, Чортківська, Білобожницька, Заводська і Нагірянська.

комісія рекомендує посилити карантин. Не хочеться такої ситуації, коли люди лежать в коридорах, як в сусідніх областях.

– Раніше Чортківський район вже би мав бути весь у “червоній” зоні, – продовжує Труш. – Зараз же, після проведення адміністративної реформи, кожна територіальна громада має приймати своє рішення на комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і посилювати на своїй території карантинні заходи.

Наприклад, обмежити роботу кафе та ресторанів, голови громад можуть також самостійно визначати обмеження щодо руху громадського транспорту.

– Обласна комісія рекомендує всім вищеперерахованим громадам вжити заходів щодо посилення карантину, аби розірвати ланцюг інфікування і зменшити кількість госпіталізацій, – заявив очільник області. – Наша медична система не є гумовою. Ми додаємо ліжка, змінюємо маршрути пацієнтів, доставляємо людей в лікарні інших населених пунктів, підключаємо кисень до ліжок. Не хочеться такої ситуації, коли люди лежать в коридорах, як в сусідніх областях.  Якщо раніше в зоні ризику були люди віком 60+, то тепер вже зростає смертність у людей віком 30+.

Зважаючи на це, обласна комісія прийняла рішення створити територіальні комісії щодо реагування і дотримання карантинних заходів і забезпечити роботу цих комісій впродовж 2 днів.

Як аргумент щодо серйозності ситуації Труша також поділився інсайдерською інформацією, мовляв, Львівщину вже найближчим часом також хочуть внести до “червоної” зони. Тобто, більшість сусідніх із Тернопільською областей віднесуть до зони із найскладнішою ситуацією.
Перейти до панелі інструментів