29.03.2024
Здоров’я Новини

“Пацієнти хворіють довше, ускладнення змінюються”: в Раді нацбезпеки хочуть оновити протокол лікування ковіду

Рада національної безпеки та оборони підготує пропозиції щодо оновлення протоколу лікування COVID-19, з огляду на підтверджені випадки циркуляції в Україні мутованих штамів коронавірусу та зміну клінічної картини хвороби.

Як повідомляють на сайті РНБО, це питання обговорювали на нараді щодо питань надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19. Участь у нараді під головуванням заступника Секретаря РНБО Олексія Соловйова взяли провідні вітчизняні науковці та лікарі, пише УНІАН.

Соловйов зазначив, що апарат РНБО використовує комплекс «СОТА» задля моніторингу ситуації з пандемією в Україні та за її межами. За його словами, протягом останнього місяця значно збільшилося навантаження на українську медичну систему.

– Нині вільними залишаються лише 2423 ліжок інтенсивної терапії, виділених для пацієнтів із COVID-19; кількість пацієнтів, підключених до ШВЛ, складає 1155 – це найбільша кількість людей з початку епідемії в Україні, які перебувають на ШВЛ у ковідних відділеннях; за останній місяць в Україні більше ніж удвічі збільшилася кількість зайнятих ліжок, забезпечених подачею кисню. За умови збереження такої динаміки може статися, що органам місцевого самоврядування треба буде готуватися до збільшення кількості ліжок з киснем, – зазначив він.

Окрему увагу на нараді приділили питанню актуалізації підходів до лікування коронавірусної хвороби. Наразі підтверджено циркуляцію в Україні мутованих штамів коронавірусу.

Експерти наголосили, що клінічна картина захворювання останнім часом значно змінилася – збільшується кількість важкохворих пацієнтів молодого віку, хвороба часто триває понад 14 днів, спостерігається збільшення кількості та зміни характеру ускладнень.

Відтак фахівці виступили за оновлення змін до вітчизняного протоколу лікування коронавірусної хвороби. Зокрема, у частині проведення антикоагулянтної терапії.

– Зараз весь світ знаходиться в процесі пошуку найефективніших препаратів, і ми теж маємо рухатись у цьому напрямі, – зазначив Соловйов.

За його словами, в Апараті РНБО України проаналізують інформацію з доступних протоколів лікування інших країн, та з урахуванням досвіду вітчизняних вчених будуть підготовлені пропозиції для імплементації найкращих світових практик лікування.

Перейти до панелі інструментів