23.04.2024
Здоров’я Місто Новини

80 викладачів і 25 інтернів медуніверситету зголосилися допомагати у лікуванні хворих з COVID-19

Допомагати тернопільським медзакладам у лікування хворих з COVID-19 зголосилися викладачі та інтерни Тернопільського національного медуніверситету. Про це повідомив проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи медуніверситету, професор Степан Запорожан. 

– З числа працівників професорсько-викладацького складу, які займаються лікувальною роботою на терапевтичних кафедрах університету та кафедрі анестезіології і реаніматології, таке бажання виявило 80 людей, – зазначає проректор. – Щодо лікарів-інтернів, то вони згідно з чинним законодавством, не мають права самостійно надавати медичну допомогу, а можуть працювати виключно під керівництвом лікаря. Допомагати в медичних закладах зголосилося понад 25 лікарів-інтернів терапевтичного профілю. Студенти можуть бути тільки волонтерами і виконувати функції середнього медичного персоналу (медсестра, медбрат). Але це можуть робити виключно студенти старших курсів (3-6 курси).

Студенти 1-2 курсів можуть допомагати тільки під час транспортування пацієнтів чи виконувати іншу технічну роботу, додає Іван Запорожан. Університет готовий надавати таку допомогу у випадку різкого зростання кількості пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

Читайте також: Брак медкадрів і перевтома: тернопільські лікарні просять студентів-медиків і викладачів про допомогу.

Нагадаємо, ситуація із грипом, ГРВІ та ковідом на Тернопільщині наразі вкрай неблагополучна. Якщо так триватиме і надалі, можуть виникнути проблеми з кадрами, кажуть головні лікарі медзакладів.

Зокрема, про брак медиків повідомив 11 березня під час засідання міського штабу для боротьби з коронавірусом головний лікар міської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. А головний лікар міської лікарні №3 Юрій Лазарчук підняв питання виснаження медиків через збільшення кількості пацієнтів і велику кількість маніпуляцій для їх лікування.  Головні лікарі та очільник міського управління охорони здоров’я звернулися за допомогою до навчальних медзакладів міста та області.

Головне фото: misto.vn.ua.

Перейти до панелі інструментів