29.03.2024
Здоров’я Новини

Весняний авітаміноз: як виявити та подолати

Авітаміноз – це захворювання, спричинене відсутністю в організмі необхідних вітамінів. Однак так званий весняний авітаміноз насправді є гіповітамінозом! Дізнайтеся, як розпізнати ці хвороби, їхні головні симптоми, а головне – які вітаміни потрібно вживати, щоб подолати авітаміноз, йдеться на сайті Харківської міської клінічної лікарні №27.

Весняний авітаміноз, як зрозуміло з назви, вражає людей з настанням тепла. Після зимової “сплячки” нашому організму потрібні сили, а відтак – вітаміни, щоб адаптуватися до нового режиму та побороти сезонну депресію.

Те ж, що зазвичай трапляється з нами в кінці зими і початку весни, медики називають гіповітамінозом, або вітамінною недостатністю. Тобто вашому організму бракує одного або кілька вітамінів, але все ж їхній мінімум є.

Причини авітамінозу

Авітаміноз здебільшого є наслідком нераціонального харчування та зниження фізичних навантажень протягом тривалого часу. Протягом зими наш організм ніби перебудовується на існування в режимі “зимової сплячки”, тому навесні йому важко працювати у новому режимі.

Звісно, і взимку вітамінні овочі та фрукти є на прилавках магазинів, однак їхнє вживання зведено до мінімуму. Не тільки через дорожнечу, а й через величезну кількість пестицидів у них. Дефіцит свіжого повітря, сонця і фізичної активності також шкодить нашому здоров’ю.

Ще одна, хоч і нечаста, причина весняного авітамінозу – наявність патологій, які порушують засвоєння певних вітамінів.

Весняний авітаміноз: симптоми

Ознаки весняного авітамінозу залежать від того, чого саме бракує в організмі. Навіть нестача одного вітаміну може спричинити вельми неприємні наслідки: порушується утворення необхідних ферментів, обмін речовин, виникають хронічні захворювання.

Симптоми авітамінозу в першу чергу проявляються на шкірних покривах. Шкіра стає сухою, блідою, млявою, схильною до подразнення. Одночасно страждає волосся, воно виглядає млявим, сухим, січеться і випадає. На шкірі в куточках губ можуть з’являтися тріщини, що не зникають після застосування кремів, ясна пацієнтів кровоточать, пацієнтів турбують часті застуди із затяжним періодом одужання. Хворі практично постійно почуваються втомленими, роздратованими та апатичними.

Весняний авітаміноз – загальні симптоми:

  • Головний біль
  • Втома
  • Млявість
  • Нудота
  • Сонливість
  • Часті застуди
  • М’язова слабкість
  • Зниження імунного бар’єру.

Авітаміноз також розвивається у дітей, адже юний організм так само схильний до розвитку цієї патології, як і дорослий. Розпізнати перші симптоми можна за пасивною поведінкою дитини та відсутності апетиту. Можливе також порушенням режиму сну.

Ускладнення

При цьому тривалий дефіцит вітамінів може обернутися для вашого організмом серйозними ускладненням. Розповідаємо, як нестача вітаміну А, Д, С та інших впливає на організм.
Відсутність вітаміну А викликає “курячу сліпоту”, при якій різко падає зір, порушується координація в просторі у вечірній час. На дефіцит цього елемента вказує також поява лупи, тьмяність і ламкість волосся, поява білих смуг на нігтях і гнійників на шкірі. Також з’являється сльозоточивість, яка загострюється на сонці, збільшується чутливість організму, особливо до болю.

А от про дефіцит вітаміну В1 свідчить порушення психоемоційного стану. Так, хворий постійно відчуває дратівливість, млявість, безпричинне занепокоєння, безсоння вночі і сонливість протягом дня. Людину турбує головний біль і мігрень, спостерігається погіршення пам’яті.

Нестача вітаміну В2 проявляється слабкістю, відсутністю апетиту, що провокує зниження ваги. Викликати проблеми з травленням, м’язову слабкість, запаморочення і безсоння може дефіцит вітаміну В3. Крім того, така патологія негативно позначається на стані шкіри, викликаючи появу запалень і пігментних плям., і в фруктах
Відсутність вітаміну В5 характеризується підвищеною втомою, болем в м’язах, онімінням кінцівок і нудотою. А недостатній вміст вітаміну В9 проявляється безсонням, занепокоєнням і проблемами в роботі системи травлення.

Для дефіциту вітаміну В6 характерна поява судом, стоматиту, кон’юнктивіту і нервових розладів – загальмованості, дратівливості і тривожності. Відсутність вітаміну В12 проявляється швидкою втомлюваністю, підвищеною нервозністю і розвитком запальних процесів в ротовій порожнині.

При нестачі вітаміну С розвивається схильність до частих вірусних та застудних захворювань, загострення хронічних хвороб і підвищення ламкості кровоносних судин. На додачу, за відсутності в харчуванні цієї речовини у людини порушується синтез білка колагену, що і призводить до виникнення хвороби цинги, яка раніше була поширена серед моряків. Пояснюється цей факт ти, що в середні віки на кораблях швидко закінчувався запас свіжих фруктів і овочів, а відтак – і джерела вітаміну С.

Дефіцит вітаміну D проявляється порушенням сну, погіршенням зору та стану волосся, нігтів і зубів. Крім того, такий стан порушує апетит і провокує появу печії в роті. У дітей нестача вітаміну D викликає хворобу під назвою рахіт: порушується процес мінералізації кісток та затримується розвиток зубів.

Низький вміст вітаміну Е проявляється дисбактеріозом, дерматитом, порушенням менструального циклу і запальними захворюваннями шкіри. Найгірше відсутність цієї речовини впливає на репродуктивну систему: у чоловіків порушується утворення сперматозоїдів, а у жінок можуть спостерігатися відхилення у розвитку плоду

Лікування і профілактика

Весняну нестачу вітамінів досить просто подолати, якщо внести корективи свій раціон і освоїти деякі кулінарні хитрощі. Тільки візьміть до уваги: одноразовими акціями, на кшталт приготування склянки фруктового смузі на тиждень, не обійтися. “Вітамінізація” повинна проводитися грунтовно і без перерв.

Пам’ятайте, що жиророзчинні вітаміни, наприклад А, D, Е, накопичуються за умови, що їх надходить більше, ніж потрібно, а ось з водорозчинним вітаміном (це все групи В і С) ситуація інша: їхні надлишки просто виводяться з сечею. Словом, підгодовувати організм потрібно регулярно.

Профілактика весняного авітамінозу включає кілька простих і всім відомих способів, але, на жаль, на практиці далеко не завжди до них ставляться серйозно. Найголовніший принцип у попередженні авітамінозу – це збалансоване харчування. Весняна дієта повинна обов’язково містити весь спектр поживних речовин: білків, жирів і вуглеводів, які відповідно можна знайти в м’ясі, крупах та овочах/фруктах.

Для профілактики авітамінозу також необхідно часто гуляти на свіжому повітрі, виконувати прості фізичні вправи, які зміцнюють здоров’я і покращують загальне самопочуття. Не варто забувати про повноцінний відпочинок і достатню кількість сну.

Лікування авітамінозу полягає у прийомі вітамінів, яких бракує організмові. Для цього використовують полівітамінні препарати або спеціальні вітаміни для апетиту. Призначати такі препарати повинен тільки лікар після встановлення точного діагнозу! Перевагу віддавайте натуральним полівітамінам відомих зарекомендованих в усьому світі виробників, сертифікованих в Україні.

Продукти, які містять необхідні вітаміни

Що робити, якщо немає ані часу, ані коштів, аби лікувати весняний авітаміноз? Подолати цю хворобу допоможуть доступні продукти, які є джерелами потрібних вам вітамінів. Залежно від того, якої речовини не вистачає, слід збагатити свій раціон відповідними продуктами:

  • А – морква, якісне вершкове масло, квасоля, буряк, гарбуз і теляча печінка.
  • В1 – гречка, свинина, картопля (відварениа або запечена), вівсянка, горіхи і рис.
  • В2 – молоко, мигдаль і нежирна свинина.
  • В3 – яйця, риба, куряче м’ясо, арахіс, чорнослив і сир.
  • В5 – цільнозерновий хліб, риба та м’ясо.
  • В6 – печінку, висівки, пророщені зерна пшениці.
  • В9 – буряк, квасоля, морква, салат і зелені овочі.
  • В12 – яйця і кисломолочні продукти.
  • С – цитрусові фрукти, капуста, яблука, ківі і шипшина.
  • D – сир, риб’ячий жир, гриби і масло.
  • Р – печінка яловича, молоко і горіхи.
  • Морква та яйця містять вітамін А

Для того щоб зберегти максимальний вміст вітамінів в продуктах, необхідно їх правильно зберігати, готувати і вживати. Так, зберігати їжу варто в темному прохолодному місці. Зелень, свіжі овочі і фрукти не підлягають тривалому зберіганню і їх не потрібно піддавати довгій термічній обробці під час готування. М’ясо і рибу краще запікати в духовці або готувати на пару. Готову страву необхідно вживати відразу.

Народні рецепти проти авітамінозу

У народі є чимало вітамінних “бомб”, які здатні покращити ваш тонус.

Свіжовичавлений морквяний або гарбузовий сік з невеликою кількістю меду. Пити такий коктейль щодня.

Джерелом вітамінів і корисних мінералів є пророщені зерна пшениці, гороху або квасолі.

Відвар шипшини – унікальний засіб, який значно покращує стан здоров’я, тонізує організм і усуває дефіцит вітамінів А, В2, Е, С, Р і К. Для приготування напою необхідно висипати в термостійку ємність (наприклад, термос) ягоди і залити окропом. Закрити і дати настоятися протягом декількох годин.

Відвар калини також здатний поновити баланс багатьох вітамінів. Для його приготування слід одну столову ложку ягід залити 250 мл окропу і настоювати протягом 4-5 годин. Готовий напій процідити і пити по ½ склянки двічі на добу.

Велику популярність має народний супервітамінний засіб. Для його приготування слід змішати і подрібнити в однакових пропорціях родзинки, лимон, журавлину, курагу і волоські горіхи. Отриману суміш залити медом і приймати щодня вранці по 1 столовій ложці.

Перейти до панелі інструментів