18.04.2024
Місто Новини

Тернопільським закладам, котрі порушують карантин, пропонують перекривати світло, воду та тепло

У місті за останні тижні різко зростає кількість інфікованих. Паралельно поліція та Держспроживслужба звітують про численні порушення в розважальних закладах, закладах громадського харчування та серед перевізників. Зважаючи на це, міський голова запропонував вельми радикальні заходи: “дякувати” власникам закладів у лікарнях, а суб’єктам господарювання вимикати комунальні послуги.

Так, на засіданні міського штабу для боротьби з коронавірусом, який відбувся в четвер, 11 березня, очільник патрульної поліції в області Богдан Шевчук звернув увагу, що водії 18-го та 20-го маршрутів часто порушують карантинні заходи – допускають проїзд більшої кількості пасажирів, аніж дозволено. На це в міському управлінні транспорту пообіцяли зреагувати, за можливості збільшивши кількість транспорту на вказаних маршрутах.

Начальник Тернопільського відділу Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Сергій Осадця розповів, що в багатьох закладах фіксують порушення, мова йде про дискотеки, які заборонені в “помаранчевій” зоні.

Впродовж 7-8 березня правоохоронці  проводили рейди закладами міста. Порушення зафіксували, зокрема, в “Бункермузі”, “За склом” та інших.

– Людей вкрай багато, від 100 до 200 осіб, всі обіймаються, всім весело, – каже Осадця. – Ми можемо з закладами охорони здоров’я проаналізувати, де були епіцентри розповсюдження інфікування. Ніхто не відміняв 325 статтю.

Читайте також: Тернопільщина ризикує найближчим часом потрапити до “червоної” зони – епідеміолог

Нагадаємо, згідно згаданої статті, за  порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Реагуючи на такі факти, міський голова Сергій Надал запропонував “дякувати” власникам закладів у лікарнях, де лікують пацієнтів із ковідом.

– Якщо наші прохання не почують, ми змушені будемо звернутися до непопулярних методів. Можливо, варто в лікарнях поставити таблички: “Ви тут завдяки такому-то закладу, подзвоніть подякуйте”. З іменами та контактами директора, може, це їх стримає, – реагує на факти порушень Надал. – Також прошу управління житлово-комунального господарства вивчити питання можливості зупинення подачі води, тепла, електроенергії та каналізування до тих закладів, по яких будуть дані поліції та інших контролюючих органів, що вони створюють умови для поширення хвороби в Тернополі.

Перейти до панелі інструментів