29.03.2024
Здоров’я Місто Новини

Стали відомі попередні результати розслідування спалахів кишкової інфекції у дитсадках Тернопільщини

Три спалахи кишкової інфекції зареєстровано в Тернопільській області  з 12 по 26 лютого. Про попередні результати розслідування цих спалахів повідомляє пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. 

  1. У дитсадку №10 Тернополя – ротавірусна інфекція, захворіло 11 дітей з однієї групи, перші два випадки були зареєстровані 12 лютого цього року.

Відповідно до припису Держпродспоживслужби функціонування молодшої групи №1 наказом по Тернопільського дошкільного навчального закладу №10 з 19.02.2021 р. було призупинено до ліквідації спалаху.

За результатами лабораторних досліджень виявлені невідповідності вимогам ДСП 4.4.5.078-2001 взірців 5 готових страв за мікробіологічними показниками. За порушення санітарного законодавства складено протокол за ст.42 КУпАП на завідуючу дитячого закладу.

Станом на 26 лютого за повідомленням з ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» – повторних випадків не виявлено, вогнище ліквідоване. Питання  відновлення роботи молодшої групи №1 буде вирішено після перевірки виконання припису Держпродспоживслужби та отримання результатів контрольних лабораторних досліджень.

  1. У дитсадку с. Джурин Білобожницької сільської ради Чортківського району – норовірусна інфекція, хворих 11 дітей однієї різновікової групи (функціонує всього одна група). За меддопомогою звернулися батьки дітей 19 лютого.

20 лютого представники Держпродспоживслужби області та Тернопільського лабораторного центру розпочали розслідування з виїздом у заклад та забором матеріалу для лабораторних досліджень.

З приводу виявлених порушень у сфері санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів спеціалісти Держпродспоживслужби видали припис, керівника дитячого закладу буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

На виконання припису Держпродспоживслужби функціонування закладу з 22 лютого тимчасово призупинено, за результатами лабораторних обстежень двох працівників відсторонено тимчасово від роботи.

  1. У Тернопільському дитсадку №37 23 лютого за повідомленням завідуючої дитячим садочком у вихованців різних груп після обіду виявили погіршення стану здоров’я та кишкові розлади. В той же день спеціалісти Держпродспоживслужби та ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» розпочали санепідрозслідування з виїздом у дитячий заклад з метою вжиття термінових заходів щодо недопущення розповсюдження інфекції, здійснили відбір матеріалу для бактеріологічних та вірусологічних досліджень.

Станом на 26 лютого зареєстровано 22 хворих (всі діти), з них 3 були госпіталізовані (1 дитина вже виписана додому).

Читайте також: У дитсадку на Тернопільщині виявили неякісне молоко.

23 лютого під час перевірки працівники Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області виявили ряд порушень, винесли припис про їх усунення. Очікуємо результатів лабораторних досліджень. Завідуючу закладом буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

Розслідування щодо виявлення джерел та факторів передачі інфекцій, причин та обставин, що сприяли розповсюдженню інфекцій ще тривають.

Нагадаємо, останнім часом у дитсадках Тернопільщини спостерігаються спалахи кишкової інфекції. 23 лютого у тернопільському дитсадку №37 зареєстрували спалах інфекційного захворювання серед вихованців. Це вже третя надзвичайна подія за останні два тижні в області.

Перейти до панелі інструментів