28.03.2024
Новини

Воду у Дністрі вперше перевірили на пестициди та наркотичні препарати

В Україні вперше провели скринінг забруднюючих речовин у річках, що допомогло детальніше дослідити проблеми з водними ресурсами кожного річкового басейну.

Про це заявив голова Державного агентства водних ресурсів України Валентин Шліхта, представляючи публічний звіт про діяльність відомства у 2020 році, інформує “Укрінформ”.

«Вперше в Україні було проведено скринінг забруднюючих речовин. Скринінг – це дослідження, яке дозволяє відслідкувати понад 65 тис. різноманітних сполук. На жаль, в Україні немає (технічних – ред.) можливостей виконання скринінгу, а тому відібрані проби були надіслані в найближчу лабораторію Європи», – сказав Шліхта.

За словами посадовця, скринінг проводився у басейнах таких річок як Дон, Дністер, Дніпро і дозволив виявити низку забруднювачів, зокрема пестициди, промислові хімікати, стимулятори і наркотичні препарати.

«Що нам дозволив зробити скринінг? Він дозволив визначити специфічні показники для кожного річкового басейну, які будуть доповнювати план моніторингу пріоритетних показників, враховуючи саме специфіку конкретного басейну і тих забруднювачів, які з’явились у ньому», – пояснив голова Держводагентства.

Перейти до панелі інструментів