28.03.2024
Гуманітарна сфера Новини

“Маємо виходити за межі шкільного комфорту”: найкращий вчитель України з Тернопільщини розповів про свою роботу

Василь Дяків викладає історію, громадянську освіту та основи здоров’я у Заліщицькій державній гімназії. Працює там вже 24 роки. Торік 3 жовтня його визнали найкращим вчителем 2020 року за версією Global Teacher Prize Ukraine. Чим для нього є вчителювання, педагог розповів Liga.Life.

Подаємо основні тези педагога:

– Для мене бути вчителем – це про любов до дітей, пошук нового та розуміння того, що ми формуємо майбутнє країни. У професії мені подобається неординарність моїх учнів, те, що вони спонукають мислити категоріями, які виходять за категорії дорослості. Вони можуть щось фантастичне придумати і ти тоді починаєш шукати, як це можна реалізувати. Або показати, що ця фантастичність зовсім не фантастичність, але її можна у щось перетворити.

– Діти до певної міри ще не мають рамок, комплексів, консерватизму. І це здорово. Мені завжди чогось не вистачає у шкільній освіті, хочеться вийти за межі звичайного шкільного закладу.

– Я командний гравець і намагаюсь навчати цього своїх учнів. Групова робота у школі є важливою. Командний гравець завжди розуміє загальну стратегію, яка дає розуміння, яку суперсилу кожного можна використати у команді.

– Школа завжди обмежена у своїх можливостях. Ми маємо виходити за межі шкільного комфорту, завжди про це говорю.

– Завжди даю право вибору своїм учням. Їм буває складно, бо за вибір завжди треба нести відповідальність. Але право вибору дає багато усвідомлення.

 

Перейти до панелі інструментів