28.03.2024
Новини Промо

Чи заплатять за автостраховкою при викраденні, ДТП, пожежі?

Наявність авто – це ще одна стаття витрат для його власника і до цього слід бути готовим. Краще передбачити фінансові витрати при форс-мажорах, ніж в повному розмірі героїчно їх покривати. Страховка – друга подушка безпеки для водія. Однак тільки правильний вибір поліса стане надійним захистом.

Що оформити: КАСКО або ОСЦПВ?

Існують два основних види автострахування: КАСКО та ОСЦПВ (автоцивілка). Попри те, що назви полісів на слуху в українців, досі виникає безліч питань. Нижче розставимо крапки над “і” у сфері їх дії.

ОСЦПВ – поліс, який покриває відповідальність водія перед третіми особами при ДТП. Страховка передбачає, що збитки потерпілому буде відшкодовано страховою компанією винуватця. Це дозволяє вирішити фінансові наслідки аварії мирним шляхом. Потрібно розуміти, що винуватець ремонтує своє авто самостійно. У цьому, грубо кажучи, слабка сторона автоцивілки.

Без ОСЦПВ людині категорично заборонено сідати за кермо, адже це обов’язковий вид страхування. Тому купити автоцивілку доведеться в будь-якому випадку. Або готуйтеся до штрафу у розмірі до 850 грн. Поліс оформляється на 1 рік, потім власника чекає актуалізація терміну дії. Вартість же ОСЦПВ залежить від параметрів ТЗ і прописки власника. Для киянина з легковим авто (об’єм двигуна 1,6 л) ціна варіюється ≈ 1200 – 1500 грн. Ціна набагато нижче для одесита ≈ 800 – 1000 грн.

Що дає автоцивілка?

Винуватець дорожньо-транспортної пригоди, по суті, звільняється від відшкодування збитків потерпілим. За нього це робить СК. Виплата відбувається відповідно до лімітів:

  • по майну – 130 000 грн;
  • по життю і здоров’ю – 260 000 грн.

Ліміти по ОСЦПВ розширюються завдяки додатковому полісу ДЦВ – до 1000 000 грн.

КАСКО – добровільний вид страхування. Поліс покриває всі НП (обумовлені в договорі), які відбуваються з авто під час руху і стоянки: пожежа, викрадення, пошкодження, розкрадання деталей, падіння предметів на авто і т.д. КАСКО допомагає уникнути катастрофічних витрат навіть тоді, коли ДТП сталося з вашої вини. Все тому, що об’єктом страхування виступає не відповідальність водія, а транспортний засіб. Ціна поліса набагато вище, ніж автоцивілки. Це відлякує водіїв. Вона розраховується для кожного індивідуально страховиком. На вартість впливають такі чинники:

  • марка і модель транспортного засобу;
  • рік випуску транспорту;
  • стаж водіння власника;
  • місце зберігання авто.

Головну роль у формуванні вартості КАСКО грає франшиза. Це частина коштів, яка не покривається страховою компанією при страховій події. Чим франшиза більше, тим нижче прайс і чим менше ризиків для СК. Різниця в ціні поліса при наявності максимальної франшизи і її відсутності може досягати 30-40%.

Що дає КАСКО?

КАСКО надає можливість автовласникові розслабитися і не переживати за авто в найекстремальніших умовах. Адже навіть при його викраденні, страховик відшкодує його ринкову вартість.

Якщо є КАСКО, чи потрібна автоцивілка?

Наявність ОСЦПВ регламентується законом України. Страховка за важливістю на одному щаблі з водійським посвідченням і техпаспортом. За відсутність КАСКО не передбачена адміністративна відповідальність. Поліс оформляється за бажанням. Але це не применшує його чеснот.

Висновок

Дві страховки кардинально відрізняються одна від одної, але мають плюси та мінуси. У тандемі ОСЦПВ + КАСКО дають 100% гарантію покриття витрат в будь-яких ситуаціях. Якщо ж бюджет не дозволяє оформити КАСКО, то автоцивілка повинна бути у водія беззастережно. Сьогодні популярний електронний варіант автоцивілки. Його оформлення переведено в режим онлайн. Зберігати поліс зручно в смартфоні в додатку “Дія”.

Перейти до панелі інструментів