20.04.2024
Відео Новини

В Україні заблокували три телеканали: чому і на скільки (відео)

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа від «Опозиційної платформи – За життя» Тараса Козака та його компаній. Зокрема, під санкції потрапили телеканали ZIK, «112 Україна» та NewsOne, пише The Village.

Проти кого застосовували санкції

Санкції застосували проти Тараса Козака, якого пов’язують із політиком і олігархом Віктором Медведчуком. Зокрема, їх вважають бізнес-партнерами. Крім цього, вони обидва входять до партії ОПЗЖ.

А також санкції поширили на вісім компаній, власником яких є Козак. А саме: ТОВ «Новини 24 години», ТОВ «Нові комунікації», ТОВ «Телерадіокомпанія 112–ТВ», «Новий формат», «Аріадна ТВ», «ТВ Вибір», «Партнер ТВ» і «Лідер ТВ».

Що передбачають санкції

Вони передбачають блокування активів згаданих компаній, заборону на виведення капіталів за межі України, зупинку виконання економічних і фінансових зобов’язань.

Відповідно до санкцій усім компаніям заборонять використовувати українські радіочастоти та виробляти телепрограми. Їхні ліцензії або зупинять, або анулюють. Станом на 3 лютого 2021 року КАНАЛИ ZIK, «112 УКРАЇНА» ТА NEWSONE УЖЕ НЕ ПРАЦЮЮТЬ, АЛЕ ВЕДУТЬ МОВЛЕННЯ В YOUTUBE.

Також санкції діятимуть проти Тараса Козака. Зокрема, йому заблокують активи, обмежать торговельні операції, польоти та перевезення територією України, виведення капіталів за межі держави.

Також передбачена зупинка виконання економічних і фінансових зобов’язань.

Санкції щодо компаній і Козака діятимуть п’ять років.

Такі ж санкції зможуть запровадити в США, ЄС та інших державах. Для цього МЗС має поширити рішення РНБО й указ президента за кордоном. Після цього уряди тих країн зможуть ухвалювати відповідні рішення про санкції.

Причини санкцій

Причину блокування на сайті Офісу президента не назвали. Ідеться тільки про те, що санкції запровадили більшістю голосів членів РНБО (з 19 членів РНБО за санкції проголосували 17 осіб). РНБО посилається на постанову Верховної Ради від жовтня 2018 року та Службу безпеки України. Тоді йшлося про перевірку згаданих каналів і можливе запровадження санкцій, пише hromadske. Результати перевірки тоді так і не оголосили.

Прессекретарка президента Володимира Зеленського Юлія Мендель сказала, що причиною блокування каналів стала їхня пропаганда, фінансування з Росії та відсутність журналістських стандартів. Зокрема, телеканали не давали два погляди під час ефірів, уточнила вона.

Джерела видання ZN.UA в СБУ й Офісі президента повідомили, що ПІДСТАВОЮ для введення санкцій стало розслідування спецслужб України, яке виявило, що схеми з поставками вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму. Тому Тарас Козак потрапив під дію закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення».

Реакція телеканалів

Телеканали ZIK, «112 Україна» та NewsOne опублікували спільну заяву: «Звертаємося до президента України: якщо ви закриєте невгодні телеканали, ситуація в країні від цього не покращиться, цифри в платіжках за газ не знизяться, вакцинування від коронавірусу не почнеться, безчинства радикалів не припиняться. Тому займіться справою, а не тим, чим ви займаєтеся».

ОПЗЖ теж відреагувала на указ президента, де рішення називають «актом узурпації влади, відвертої цензури, механізмом встановлення диктатури й тиранії в країні, нехтуванням усіма міжнародними принципами й нормами демократії». Рішення вважають незаконним.

Один із лідерів ОПЗЖ Віктор Медвечук теж прокоментував блокування каналів. Він вважає, що президент Зеленський порушив Конституцію України. Рішення будуть оскаржувати. Зокрема, у міжнародних інстанціях. Медведчук каже, що передусім треба подбати про журналістів, які залишилися без роботи через блокування каналів.

[poll id=”5″]

Перейти до панелі інструментів