28.03.2024
Відео Місто Новини Оперативно

Чи безпечно гуляти тернопільським ставом (фоторепортаж, відео)

Сьогодні, 23 січня у сонячний день тернополяни масово вийшли на кригу Тернопільського озера. Одні – щоб зробити собі фото на згадку про цьогорічну зиму, інші – просто прогулятися. Традиційно багато рибалок. Людей не лякала доволі тепла температура повітря, в обід термометр показував +8+10 градусів. Батьки виходили на лід з маленькими дітьми, один хлопчик навіть катався  кригою на самокаті. 

Якщо придивитися, то на ставі можна побачити стежки, які свідчать, що люди гуляли ставом систематично. Та чи безпечно це робити зараз, в час потепління? Щоб отримати відповідь на це питання, Терміново виміряло товщину криги неподалік берега, на відстані 30-40 м. Замір вдалося провести завдяки залишеній рибалками лунці. Виявилося, що сьогодні товщина криги сягає 15 см (див. відео). Слід зважати, що такою товщина може бути не всюди. Водночас 15 см, за даними рятувальників, – це достатня товщина для прогулянок.

Працівники ДСНС систематично нагадують, що  безпечним для одного пішохода вважається лід товщиною не менше 7 сантиметрів, для обладнання ковзанки – не менше 10-12 см, для масового катання – 25 см.

Дуже важливо бути пильним в прибережній зоні, там товщина криги тонша. Сьогодні на озері подекуди, наступивши на кригу, можна було почути тріск, після чого з’являлася вода. Але це було зумовлено тим, що сонце нагріло поверхню і лід дещо розтанув, а потім ця вода вкрилася тонкою кірочкою і власне її розчавлювали підошви взуття.

Важливі поради, якщо ви таки наважилися прогулятися кригою ставу

1. Якщо ви йдете групою, відстань має бути не менше 5 метрів.

2. Міцність криги потрібно перевіряти палицею. Якщо від удару нею з’явиться вода, то необхідно негайно поверну­тись назад. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги.

3. Під час пересування кригою перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від поверхні ставу. Крім того, слід бути обережними і уважно стежити за поверхнею водойми.

4. Підозрілі місця, ополонки, лунки, тріщини краще оминати.

5. Якщо після того, як ви зробили перші кроки, лід почав тріщати та з’явилися характерні тріщини – негайно повільно, не відриваючи ступні від поверхні, повертайтеся на берег.

6. Рибалкам не можна пробивати поряд багато лунок, ловити рибу біля промоїн та занадто далеко від берега. З собою рятувальники радять окрім вудки брати мотузку довжиною 12-15 м, а поруч із лункою тримати дошку або велику гілку, які допоможуть вибратися на лід.

kryga-stav-ternopil

Перейти до панелі інструментів