29.03.2024
Новини

Рік після вибуху в клубі на Тернопільщині: винних у травмуванні школярів досі не встановили

Вже рік триває розслідування кримінального провадження за фактом вибуху у клубі в Угринові Підгаєцького району. Тим часом хлопці, які постраждали, досі потребують допомоги. Процес відновлення шкіри після страшних опіків може затягнутися на кілька років, розповідають батьки школярів.

– Розслідування кримінального провадження триває. Вже проведені всі слідчі дії і експертизи. Немає ще останньої – експертизи безпеки життєдіяльності, яку проводять у Вінницькому науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі (НДКЦ). Саме вона визначить, хто винуватий у цій ситуації, – повідомив начальник відділу комунікації поліції в Тернопільській області Сергій Крета. – Сподіваємось, що найближчим часом справа піде до суду. 

Нагадаємо, 3 січня в клубі села Угринів Підгаєцького району стався вибух, в результаті якого постраждало восьмеро дітей віком від 12 до 17 років. Неповнолітні в цей час проводили репетицію різдвяного вертепу. 

Вибух у клубі в селі Угринів, в результаті якого постраждали восьмеро школярів, стався 3 січня 2020 року (фото: відділ комунікації поліції в Тернопільській області)

Як повідомляли у поліції раніше, за фактом вибуху у клубі в Угринові правоохоронці порушили кримінальне провадження за порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Санкція ст.  2 статті 272 ККУ передбачає до п’яти років обмеження волі або до восьми років позбавлення волі. Попередньо було відомо, що вибух міг статися через витік газу. Напередодні проводили газ до сільської ради, яка розташована поруч з клубом. Згодом на одній із прес-конференцій начальник Головного управління Нацполіції Олександр Богомол запевнив, що винні будуть притягнуті до відповідальності. 

– Попередньо можу сказати, що були окремі порушення і за них будуть нести відповідальність відповідні посадові особи, – заявляв Богомол. – Не можу говорити хто, тому що не маю на це права, але проводять експертизу безпеки життєдіяльності у Вінницькому НДКЦ. Ми звернулися в іншу область, щоб не було ніякого впливу на цю експертизу.

Операції та реабілітація

Після вибуху, хлопці із опіками різного ступеня по кілька місяців пролежали у лікарні. Зараз найгірше вже позаду, хоча в кожного свої проблеми. Школярі, в яких були легші опіки, почуваються краще і не мають серйозних наслідків. Складніша ситуація у юнаків, які були у найважчому стані і лежали в реанімації. Зараз у них формуються рубці, їх чекає тривала реабілітація та операції, в тому числі пластичні, про це раніше розповідали журналістці Терміново мами постраждалих школярів. 

Школярі, які постраждали від вибуху, тривалий час лікувалися в обласній дитячій лікарні (фото: Михайло Сиваківський)

– Хтось вже мав проміжну операцію, хтось знову готується до наступної. Потрібні роки, щоб шкіра наших дітей відновилася після цих страшних опіків, – каже мама одного з постраждалих школярів Марія Погребнюк. 

До речі, саме вона стала ініціаторкою створення зворушливого різдвяного відеопривітання від потерпілих під час вибуху школярів, їх батьків та односельців. На відео хлопці колядують та дякують усім небайдужим за підтримку та молитву у нелегкий період їхнього життя.

Виступити було непросто

Пані Марія також придумала сценарій постановки. 

Постраждалі від вибуху хлопці разом з батьками та односельцями створили зворушливе різдвяне відеопривітання для всіх, хто їм допомагав у складну хвилину (скріншот з відео)

“Рік тому наближалась ніч свята. Всесвіт очікував прихід дитяти. Потужним вибухом постукала біда непрохано, ніхто не знав, до хати”, – говорить на відео один із постраждалих Ігор. 

“За мить одну перевернувся світ. Вогонь, лікарня, біль, бинти, тривога. Накрила хмара, мов пекучий лід. У рідних опускались руки, мліли ноги”, – продовжує Сергій. 

“Як добре, що у світі є доброта. Рани загоює, перемагає лихо. Вона дісталась у спадок від Христа. Живе в людині у крокує тихо”, – зазначає  Микола. 

– У нас ще тривають судові засідання в Дніпровському суді у справі про вкрадення коштів з банківської картки, на яку блігодійники скидали кошти, – розповідає Марія Погребнюк. – Одна з мам, на картку якої скидали кошти, проходить як потерпіла у цій справі. І ось ми до засідання готували роздруківки матеріалів і перечитували минулорічні коментарі у соцмережах, де люди писали, що бажають хлопцям якнайшвидшого одужання і хочуть, щоб вони заколядували і чекають їх з вертепом. Тому у мене з’явилася ідея організувати різдвяне привітання від хлопців. Я зателефонувала ще до однієї мами, вона мене підтримала, потім розповіла всім батькам і всі погодилися. 

Участь у відеопостановці окрім хлопців, які постраждали під час вибуху, взяли їхні мами. А також допоміг аматорський ансамбль сільського клубу.

– Для хлопців це було непросто, але в результаті вони всі погодилися виступити, – говорить Марія Погребнюк. – Я дуже рада, що вони взяли участь в цій відеозйомці. Це дуже мужній вчинок! 

Судяться за вкрадені кошти 

Нагадаємо, коли школярі з опіками лежали у лікарні, дуже багато людей відгукнулися на їхню біду у перерахували кошти на лікування. Проте не всі кошти благодійників дійшли до хворих хлопців. Як ми писали раніше, ситуацією скористалися шахраї. У матері одного з потерпілих, на картку якої надходили гроші на лікування школярів, лиходії видурили 360 тис. гривень. Як зізнавалась згодом жінка, їй зателефонував чоловік, який представився працівником банку. Далі все було як під гіпнозом. Правоохоронці встановили шахраїв і навіть перехопили частину коштів – 80 тис. грн, які зловмисники не встигли зняти. Решту грошей досі не повернули, кажуть батьки.

Під час вибуху вогонь охопив половину будівлі клубу разом з покрівлею, розповідали рятувальники (фото: прес-служба управління ДСНС в Тернопільській області)

– Правоохоронці оголосили підозру одному чоловікові, але відпустили його під заставу і він просто утік, – розповідає Марія Погребнюк. –  На крайньому судовому засіданні суддя зобов’язала поліцію його знайти і застосувати примусовий привід. 

Жінка додає, що мало вірить в те, що батьки зможуть добитися повернення коштів через суд. Але залишити цю справу просто так не могли. 

 – Бо це кошти набайдужих людей, хтось останнє давав, – каже пані Погребнюк. – Ми мусили це зробити заради тих людей, які нам допомагали, не дати, щоб ці кошти пропали.  До речі, цю справу закинули аж Солонянський район Дніпровської області, звідки підозрюваний. Слухання проводять через відеозв’язок з Тернопільського міськрайонного суду. 

Читайте також: “Шкіра червона, подекуди – чорна”: постраждалі від вибуху в Угринові діти досі потребують допомоги. 

Перейти до панелі інструментів