29.03.2024
Відео Новини

Помер боєць УПА, який воював на Тернопільщині (фото, відео)

30 грудня стала відомою сумна звістка, що помер останній учасник бою під Гурбами упівець Василь Кирилюк на псевдо Ясен. Панові Василю в листопаді цього року виповнилось 96 років. Про це пише видання “Горинь”.

Василь Кирилюк легендарна постать усього патріотичного руху не лише на Рівненщині, але і в усій Україні. Він був людиною, яка встигла пожити в трьох країнах (Польща, СРСР і Україна) і активно боролась за незалежну Україну.

Народився Василь Макарович 28 листопада 1924 року в селі Дермань-Другий Здолбунівського району на Рівненщині, яка на той час перебувала у складі Другої Речі Посполитої.  1939 року закінчив навчання у польській семирічній школі, 1941-го – два класи гімназії. З приходом нацистів для того, щоб не потрапити на примусові роботи в 1942 перейшов на легальну роботу до організації юнацької сітки ОУН. Займався пошкодженням телефонних німецьких мереж, розвідкою та зв’язком. 1943 року був залучений в розвідку УПА.

Василь Кирилюк – Ясен брав активну участь в боях УПА як проти нацистських окупантів так і проти совєцких партизанів, котрі займались мародерством, а згодом і проти регулярних відділів НКВС. Також, Ясен був учасником найбільшого бою УПА з НКВС в Гурбах.

Каральні органи СРСР не  пробачили таку діяльність для Василя Кирилюка, його рідного брата та родичів енкаведисти закатували. Крім того, совєцькі окупанти спалили будинок сім’ї Кирилюків, господарство пограбували, а сім’ю згодом депортували. Самого Ясена в грудні 1944 року, разом з іньшими в’язнями, вислали до таборів Сибіру. Покарання відбував в концтаборах Воркути та Печори.

На Батьківщину Василь Макарович зміг повернутись в 1949 році. Зміг здобути освіту та влаштуватись на роботу. Із здобуттям Україною незалежності був активним в громадському патріотичному секторі. Очолював Рівненську обласної організацію «Братства вояків УПА» ім. Романа Шухевича.

Вічна пам’ять і слава борцеві за волю України!

 

Перейти до панелі інструментів