25.04.2024
Новини

Медики з Тернопільщини врятували пацієнта з ковідом, який понад місяць провів на апараті ШВЛ (фото)

61-річний тернополянин з важкою формою коронавірусу потрапив до Теребовлянської центральної районної лікарні 1 листопада через відсутність місць у місцевих медичних закладах. Коронавірусна інфекція вразила 75% легень пацієнта, хворий 35 днів перебував на апараті ШВЛ.

Незважаючи на важкий стан, теребовлянським медикам вдалося врятувати чоловіка. Напередодні Нового року його виписали з лікарні. Радісною звісткою лікарі поділилися на сторінці медичного закладу.

“Закінчуємо рік чудовою новиною! З нашої лікарні успішно виписаний пацієнт, який перебував на штучній вентиляції легень… 35 днів.

1 листопада 2020 р., в розпал захворюваності COVID-19, з м. Тернопіль на стаціонарне лікування в Теребовлянську ЦРЛ доставлено пацієнта К., 61 р., жителя обласного центру, у зв‘язку із відсутністю вільних місць в інфекційних стаціонарах Тернополя. При поступленні стан хворого був важким. В приймальному відділенні нашого закладу, пацієнтові відразу ж було проведено комп‘ютерну томографію органів грудної клітки, на якій діагностовано позагоспітальну двобічну полісегментарну пневмонію, характерну при ураженні коронавірусною інфекцією, з пошкодженням 75% легень.

Пацієнта госпіталізовано у відділення, де знаходилися хворі із підозрою на коронавірусну хворобу. 2 листопада 2020 р. отримано негативний ПЛР-тест, що напередодні брали за місцем проживання. Проте скарги, епіданамнез, клінічна картина, лабораторні аналізи та дані комп’ютерної томографії свідчили про наявність у пацієнта коронавірусної хвороби. Через це, пацієнтові повторно взято мазки для проведення ПЛР-тестування, котре на цей раз підтвердило здогадки наших лікарів. У пацієнта діагностовано коронавірус.

Перебуваючи на постійній кисневій терапії стан пацієнта поступово погіршувався і 5 листопада, в зв‘язку із наростанням явищ гострої дихальної недостатності, його переведено в палату інтенсивної терапії інфекційного відділення нашого закладу з підключенням до апарату штучної вентиляції легень експертного класу. Загалом штучна вентиляція легень в даного хворого проводилася протягом 35 днів!!! Але завдяки самовідданій праці всього медичного персоналу інфекційного відділення хворому вдалося відновити самостійне адекватне дихання.

28 грудня пацієнт в задовільному стані виписаний додому під нагляд сімейного лікаря по місцю проживання, провівши загалом в КНП ТРР “Теребовлянська ЦРЛ” 57 днів.

До речі, це третій пацієнт в нашій лікарні із коронавірусною хворобою, який перебувавши тривалий час на штучній вентиляції легень, вдало відлучений від апарату ШВЛ. На фото пацієнт в терапевтичному відділенні із бригадою лікарів-анестезіологів.

Бережіть себе та будьте здорові!” – йдеться у дописі.

Перейти до панелі інструментів