20.04.2024
Здоров’я Новини

У МОЗ пояснили, чи можливе скасування січневого локдауну через зменшення хворих на ковід

Міністерство охорони здоров’я не планує скасовувати локдаун у січні попри зниження захворюваності на COVID-19. За останню добу коронавірусне захворювання виявили у 4 385 людей, пише “Громадське”.

Про це на брифінгу заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Що стосується проведення жорсткого карантину з 8 січня по 24 січня, ми не збираємося як Міністерство охорони здоров’я вносити відповідні зміни щодо скасування його», — сказав Степанов.

Він зазначив, що попри зменшення офіційно підтверджених випадків захворювання на COVID-19, за прогнозами МОЗ, після новорічних свят відбудеться збільшення кількості хворих на COVID-19.

Окрім цього, Степанов нагадав, що в січні-лютому традиційно зростає кількість хворих на грип та ГРВІ.

«Хворі на грип мають такі ж самі ускладнення, як і хворі на COVID-19, і для нас дуже важливо підійти до цього збільшення кількості хворих на грип із максимальним зниженням навантаженості на медичну систему, з мінімальною кількістю хворих на COVID-19», — заявив Степанов.

З його слів, це дуже важливо, оскільки медична система повинна завжди надавати всім необхідну медичну допомогу і не працювати в наднапруженому режимі, в якому вона працювала.

Міністр закликав громадян обов’язково дотримуватися заходів епідемічної безпеки, а органи місцевого самоврядування — організовувати процес святкування згідно з дотриманням протиепідемічних правил.

Міністр також пояснив, чому в Україні знизилася кількість тестувань і статистика хворих.

«Ми цю статистику даємо щотижнево. Чому щотижнево? Тому що кількість медичних працівників, які роблять ці тести, достатньо велика. Наприклад, ці тести роблять сімейні лікарі. Загальна кількість сімейних лікарів понад 23 тисячі в нашій країні», — пояснив Степанов.

З його слів, щодня давати таку статистику — це «дуже великий ризик спотвореності», тому цього не робитимуть.

Міністр зазначив, що за минулий тиждень виявили 59 381 випадок COVID-19. Позаминулого тижня — 70 327. Методом ПЛР зробили 203 954 тестів. За позаминулий тиждень — 250 417. За минулий тиждень також зробили 58 663 тестів на антиген. Позаминулого тижня — 34 058.

«Вся кількість хворих, яка була виявлена під час тестування експрес-тестами — це більш як 14 тисяч людей. Вона вся лягла в нашу статистику захворюваності», — додав Степанов.

Водночас міністр зауважив, що кількість зразків, які доставляють в лабораторії МОЗ, таки знизилася. Наприклад, вчора кількість зразків, доставлених в лабораторії МОЗ, складала трішки більш як 4 000.

«Я вже дав доручення провести відповідний селектор, тому що ми вже розширили категорії осіб, які треба тестувати. Це не тільки з ознаками коронавірусної хвороби, це люди з респіраторними захворюваннями, люди, які мали контакти з близькою людиною», — додав міністр.

Перейти до панелі інструментів