29.03.2024
Новини

Зупинилося серце науковця з Тернополя (фото)

У Тернополі помер науковець, член-кореспондент УААН Тарас Дудар. Про це повідомили на сайті Західноукраїнського національного університету.

“З глибоким болем та сумом повідомляємо, що 21 грудня 2020 року, відійшов у Вічність доктор економічних наук, член-кореспондент УААН, заслужений діяч науки і техніки України Дудар Тарас Григорович.

Тарас Григорович народився 5 липня 1948 р. селі Озерна Зборівського р-ну Тернопільської обл.) Закінчив Львівський сільськогосподарський  інститут за фахом «Економіка і організація сільського господарства» (1973). Працював головним економістом колгоспу в рідному селі.

У 1976-1979 рр. стаціонарно навчався в аспірантурі, після чого працював на посаді асистента кафедри управління і наукової організації праці у Львівському сільськогосподарському інституті.

З 1982 р. педагогічна і наукова діяльність продовжувалася в Тернопільській академії народного господарства, де він пройшов усі службові щаблі – від асистента кафедри до професора, доктора економічних наук, ставши відомим вченим у галузі аграрної економіки.

З 1994 р. завідувач кафедри аграрного менеджменту і права Тернопільської академії народного господарства.

У 1979 р. – в Інституті економіки НАН України захистив дисертацію «Організація управління якістю продукції в молочному скотарстві» на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук із спеціальності 08.00.05. – Економіка, планування і організація управління народним господарством і його галузями (сільське господарство).

У 1992 р. – в Інституті аграрної економіки УААН захистив докторську дисертацію «Економічні проблеми підвищення якості сільськогосподарської продукції (на матеріалах агропромислових формувань України)» із спеціальності 08.00.05. – Економіка, планування і організація управління народним господарством і його галузями (сільське господарство).

Академія наук Вищої школи України в 1996 р. обрала Т.Г. Дудара академіком по відділенню економіки. Загальними зборами Української академії аграрних наук в 2002 році обраний членом-кореспондентом УААН по відділенню аграрної економіки і земельних відносин за напрямом «Економіка і організація агропромислового виробництва».

У 2009 р. Указом Президента України удостоєний почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки України».

У 2020р. професор кафедри агрономії, екології та агроінженерії Західноукраїнського національного університету.

Схиляємо голови у скорботі й співчуваємо рідним, близьким, колегам. Вічна пам’ять!”, — йдеться у повідомленні.

Перейти до панелі інструментів