18.04.2024
Новини

Вакцинація від ковіду якщо в Україні і буде в першому півріччі, то все рівно для вибраних

Оперативний штаб Міністерства охорони здоров’я представив план імунізації від COVID-19, у якому визначено, коли та які категорії населення мають отримати вакцину. Про це з посиланням на Центр громадського здоров’я повідомляє “Громадське”.

«Цей документ буде гнучким, його будуть актуалізувати залежно від ситуації з COVID-19, оновлених даних по вакцинах, від доступності самої вакцини проти хвороби, а успіх його реалізації напряму залежить від партнерства і тісної співпраці з регіональними закладами охорони здоров’я, місцевими органами влади, лікарями та громадськістю», — сказав в. о. ЦГЗ Ігор Кузін.

Тобто він фактично заявив, що вказані плани можуть змінитися й залежать від того, як успішно Україна зможе отримувати вакцину.

Загалом же мета плану — упродовж 2021–2022 років охопити вакцинацією від COVID-19 щонайменше 50 % населення України (20 млн людей).

Наразі план передбачає 4 етапи вакцинації:

  • січень–квітень 2021 року — люди з найвищим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує критичні функції у боротьбі з пандемією COVID-19;
  • квітень–червень 2021 року — люди з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто надає медичні послуги;
  • червень–вересень 2021 року — люди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави;
  • вересень 2021 — березень 2022 року — люди з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто виконує функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави.

Тобто якщо ви не маєте ризиків, не медик і не працюєте, наприклад, у поліції, ДСНС або комунальних службах, очікувати вакцину від держави поки не варто.

Кузін запевнив, що вакцинація буде повністю добровільною. План оновлюватимуть кожні два тижні, аби він «відповідав реальній ситуації».

«Ми готові отримувати вакцину вже у першому кварталі 2021 року. Першочерговою буде вакцинація медиків, особливо тих, хто працює в стаціонарах, де надають лікування від COVID-19. Вакцинація для українців з непідконтрольної території також буде доступна — відповідна процедура буде затверджена окремим планом», — додав очільник ЦГЗ.

Готовність України отримувати вакцини у першому кварталі видається оптимістичною, однак куди цікавішим є те, чи готові Україні ці вакцини постачати, бо наразі лише декілька компаній завершили клінічні дослідження й починають отримувати дозволи на використання у країнах Заходу.

Але охочих багато, а вакцин — поки мало, тому мільйонні замовлення собі можуть дозволити багаті країни, й Україна, на жаль, не в їх переліку. Нам же доводиться чекати на розподіл вакцин у межах глобального механізму.

Перейти до панелі інструментів