28.03.2024
Місто Новини Розслідування

Тернопіль – на порозі грандіозного колапсу системи централізованого опалення (фото, відео, інфографіка)

У Тернополі вже найближчим часом можуть виникнути серйозні проблеми з опаленням у старих будинках. При цьому дивує, що чиновники не б’ють на сполох. Хоча в КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» (далі – ТМТКЕ) чітко розуміють загрози. Про них нашому виданню повідомив головний інженер підприємства Віталій Грубенюк, пояснюючи, чому ж тернополяни все частіше скаржаться на ледь теплі батареї і холод у своїх квартирах.

Наразі виглядає, що кількість звернень тернополян у різні інстанції з приводу прохолоди в квартирах більшає. Саме тому Терміново й досліджувало дану тему. Втім, за прогнозом Грубенюка, ситуація у старобудах і далі погіршуватимется, оскільки… жителів залишили сам на сам з їхніми проблемами. Як виявилося, зараз системою опалення у самих будинках фактично не займається ніхто!

Кількість скарг у ЖЕК зросла на 50%

Після вчорашньої публікації «Тернополяни нарікають на холод в квартирах і нехлюйство ЖЕКів, від обіцяних перерахунків їм не теплішає» в редакцію Терміново звернувся Михайло Дереворіз, директор ПП «Східний масив», яке обслуговує будинки Східного масиву та Центру. Він висловив переконання, що скарги тернополян зумовлені далеко не недопрацюваннями обслуговуючих підприємств, як про це заявили тепловики, а тим, що окремі котельні просто не готові до опалювального сезону.

Керівник ПП звернув увагу, що найбільше скарг поступає від жителів Центру, будинки яких під’єднані до котельні на вул. Багатій.

«У ній працює лише один котел, – зауважив Михайло Дереворіз. – І не треба звалювати вину на управляючі компанії, бо ситуація зовсім не така. Просто одним котлом весь Центр обігріти не можливо.  І саме з центральної частини до нас дуже багато скарг на те, що людям захолодно. Ми пов’язуємо це з тим, що котельня на вул. Багатій не працювала на повну потужність. Бо однією групою насосів неможливо обігріти весь центр, не буде перепаду тиску на подаючій і приймаючій гілці. Вода в окремих стояках через це просто не зможе циркулювати».

kolaps-opalennja-kotly-kotelnja
У котельні на вул. Багатій лиш 17 грудня підключили до системи другий котел. В котельні зауважують, що потужностей одного котла в час похолодань було замало. Водночас головний інженер ТМТКЕ переконує в протилежному. Фото: Терміново

 

За даними директора ПП “Східний масив”, кількість звернень до них від незадоволених тернополян прохолодою в квартирах цього року стрімко зросла – орієнтовно на 50% станом уже на 17 грудня, якщо порівнювати навіть з минулорічним періодом з 15 жовтня по 31 грудня. Тобто ще рік не закінчився, а скарг уже суттєво більше. І це ще не було сильних морозів.

«Тернополяни звертаються і до нас, і на телефонну службу міської ради 1580, і на «сіті бота», де всі ці скарги фіксують. Зокрема, є скарги з будинків на вул. Старий ринок, 3, вул. Руська, 1, 3, 9, 19, 23. В цих будинках окремі стояки не функціонують через відсутність нормальної циркуляції з котельні. В окремі дні, коли було похолодання, то було до нас 10-15 дзвінків щодня. Загалом ми вже бачимо різкий ріст кількості скарг. Якщо за минулий рік у період з 15.10 по 31.12 в нас було 87 викликів, то цього року за менший період – з  15.10 по 17.12 – ми вже мали 126 викликів», – наводить переконливі цифри Михайло Дереворіз.

Разом з ним журналіст Терміново в обідню пору 17 грудня прийшов у котельню на вул. Багатій. Учора вдень вона повністю не працювала, оскільки саме під’єднували другий котел.

У котельні монтажники кажуть: потужності одного котла у холодну пору не вистачає, таку ж думку висловив  і оператор. За їх словами, загалом котельня на вул. Багатій розрахована на 2 котли, однак при плюсовій температурі достатньо й одного. Другий котел вже мали б задіювати при істотніших морозах. А загалом котлів в котельню доставили три. Ще один має бути резервним на випадок того, якщо б з одним з двох щось трапилось.

Водночас працівники котельні запевнили, що насоси працюють автономно і щоб доставити носій навіть у дальню точку, тиску вистачає.

«Будинки до опалювального сезону не готують»

У цьому ж Терміново запевнив і Віталій Грубенюк, проблему недостатнього тиску він виключає. Більше того, стверджує, що навіть один котел котельні на вул. Багатій повністю забезпечував необхідну температуру носія для всіх будинків, які під’єднані до системи даного котла.

«Жодних проблем там немає, необхідну температуру ми забезпечили. Були поодинокі скарги на крайніх точках, цим займаються ЖЕКи. У тих квартирах, що ми перевіряли, бо люди звернулися зі скаргами і до нас на підприємство, – там було 18 градусів, що відповідає нормативам», – сказав Грубенюк.

Він апелює до того, що в Тернополі немає скарг з цілих будинків, а лише від окремих квартир. Відтак переконує, що проблема далеко не в котельнях.

«Не може котельня подавати теплоносій в одну ділянку з різною температурою. От є ЗОШ №6, там ми постійно проводимо заміри і дані мені поступають на комп’ютер. Там 50 градусів на подачі, 40 – на звороті, як і має бути. Вул. Старий Ринок поруч. То туди ми що, подали холодніший носій? І не скаржиться ж весь будинок, скарги надходять одиничні», – зауважує головний інженер ТМТКЕ.

opalenja-kolaps-kotelni-kotel
Є нормативи, якою має бути температура носія залежно від температури зовнішнього повітря. Це може бути одним з орієнтирів, чи якісно виконує свою функцію котельня. Фото: Терміново

При цьому наводить своє пояснення, чому тернополяни скаржаться на прохолодні батареї.

«Просто будинки зараз не готують до опалювального сезону. Раніше ми в міжопалювальний період промивали 20 будинків щороку. Але вже 8 років цього не робимо. І ніхто цього не робить, бо в ЖЕКів, чи точніше в приватних обслуговуючих компаній, це теж не передбачено в тарифі, промивки мереж немає в переліку робіт, які вони б мали здійснювати. Получається колапс.  Мешканці повинні розуміти, що за систему опалення в будинку, за внутрішньобудинкові мережі відповідають вони як співвласники будівлі. І саме мешканці мають думати про підготовку будинкової системи до опалювального сезону, нести витрати на її ремонт. Бо в кошторисі ЖЕКів не передбачена, скажімо, заміна запірної арматури системи опалення. А її потрібно міняти, бо якщо вона в будинках Центру, скажімо, з 1967 року, то зрозуміло, в якому вона стані. Капітального ремонту ніхто не робив. Якщо виникала аварійна ситуація, замінювали лише певні ділянки мережі. Запірна арматура залишилася стара, вона вже не функціонує, відрегулювати щось, відбалансувати систему в таких будинках  зараз неможливо», – описує ситуацію Грубенюк.

Він пояснює: в чавунних батареях накопичується осад і з часом він може забити певні її ділянки. Така ж непрохідність може виникати у забитих осадом стояках.

«Колись ми це попереджали промивкою, була спеціальна технологія, знімали кінцеві батареї, їх вже вручну прочищали. Бо власне кінцеві складові системи завжди найбільш забиті осадом. Був графік промивки. Після того, як будинок промитий, 4-5 років там вже можна було бути спокійним за систему. 740 будинків у місті, в нас був графік промивки, це робилося регулярно», – пригадує Грубенюк

За його словами, промивки не проводяться вже 8 років після того, як дану функцію зняли з підприємства.

«Наша послуга – це забезпечити поставку носія необхідної температури до зовнішньої стіни будинку. У нас вже немає людей, які б займалися внутрішньобудинковими мережами, ми цих людей скоротили. Ці послуги вивели з наших функцій. Після цього ніхто не займається внутрішньобудинковими мережами, тому стає все гірше і гірше. Система в будинках забивається не лише в Центрі, а й на Дружбі, на Східному, на Новому світі – всюди, де стара забудова. Тому в кожному окремому випадку треба досліджувати, де саме забито. От недавно вирізали трубу діаметром 5 см з внутрішньобудинкової системи опалення. Вона майже вся забита. Там залишився отвір – орієнтовно 1 см. Ось такі труби в нас в будинках», – констатує посадовець.

opalenja-kolaps-truba-osad
За даними Віталія Грубенюка, внутрішньобудинкові системи опалення вже не промивають 8 років. Відтак труби забиваються осадом. З часом це може мати катастрофічні наслідки. Фото: Віталій Грубенюк
opalenja-kolaps-osad-truba
Після публікації матеріалу один з тернополян надіслав нам фото труби системи опалення зі своєї квартири на вул. Руській. Стояк опалення в його помешканні обрізали цього року. Фото: Олег Синовець
“Не можете навести лад – дайте встановити індивідуальне опалення”

Учора з Терміново знову зв’язалася тернополянка Ольга Кокарук, яка власне і нарікала на тривалу неявку працівника обслуговуючої компанії. Вона повідомила, що у неї в квартирі на вул. Старий ринок, 3 повністю холодні батареї, які до того були хоч ледь теплими. Жінка з розумінням віднеслася до нашої інформації про те, що котельня на вул.Багатій на момент її дзвінка ще не працювала, оскільки там проводили   підключення другого котла, і власне цим може бути зумовлене цілковите похолодання батарей. Водночас інформація про те, що проблему, найімовірніше, їй доведеться вирішувати самотужки і власним коштом, тернополянку обурило.

«Таке враження, що тернополян мають за ніщо. Добре, що всі структури тільки вміють брати гроші. Тільки за що я їх плачу? За те, щоб мерзнути? То дайте дозвіл встановити індивідуальне опалення. Бо якщо система постійно забивається, оскільки в ній чимало осаду, то разовий ремонт в окремому будинку хіба вирішить ситуацію? Та через кілька років буде аналогічна ситуація. А куди дивиться керівництво міста? Якщо в місті є така проблема і про неї знають, то її треба вирішувати і модернізуватися інфраструктуру. А не лишати містян наодинці з проблемою і перетворювати людей на заручників недопрацювань ЖЕКів і комунальних установ “, – вважає  жінка.

Тернополянка Ольга Кокарук 18 грудня віднесла заяву в ТМТКЕ, оскільки у неї досі ледь теплі батареї. Вона скаржиться, що температура в однійз кімнат її квартири – 12-15 градусів. Терміново на прикладі конкретного випадку стежитиме, як вирішують у місті такі проблеми з опаленням, які стають масовими. Фото: Ольга Кокарук
Варіанти вирішення проблеми 

1. Якщо в квартирі захолодно, варто звернутися в обслуговуючу компанію та ТМТКЕ, щоб фахівці помогли встановити причину. Якщо проблеми в забитих батареях, їх доведеться замінити власним коштом. Навіть якщо забитий стояк, то і це, виглядає, теж доведеться покривати мешканцям будинку.

Як демонструє досвід, звертатися краще в обидві структури чи навіть виносити проблему на вищий рівень.

«От на вул. Галицькій, 52 почали йти масові скарги, з  чотирьох квартир люди зверталися. ЖЕК не зміг вирішити. Міський голова дав нам доручення розібратися. Наші працівники вирізали запірну арматуру (крани – ред.) і все, будинок тепер нормально обігрівається», – описав приклад вирішення однієї з проблемних ситуацій Грубенюк.

2. За його словами, краще таки провести цілковиту заміну внутрішньої системи опалення.

«Але треба, щоб цим хтось займався, – зауважує головний інженер ТМТКЕ. – Скажімо, є Державний фонд енергоефективності в Києві. Він виділяє гроші на реконструкцію внутрішньобудинкових мереж опалення. Цим має займатися чи ОСББ, чи ініціативна група. Сформувати документи, скерувати у Фонд, при цьому частину вартості проекту покривають самі мешканці».

3. Люди накопичують гроші на капітальний ремонт, згодом самі замовляють підрядника, який і проводить цілковиту заміну системи опалення.

jak-domogtysja-pererahunku-jakscho-holodno
Алгоритм дій для того, щоб домогтися перерахунку
Ситуація з котельнями в опалювальний період 2020-2021 років

За даними Віталя Грубенюка, зараз на реконструкції окрім котельні на вул. Багатій перебувають ще котельні на вул. Живова, Франка, Галицькій і Дружби. Окрім цього, на вул. Лемківській, Просвіти, Купчинського і Київській. На цих котельнях продовжуються роботи з модернізації, доставляється додаткове обладнання, монтаж регуляторів тощо.

Директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак пояснював Терміново, що монтаж доводиться проводити в опалювальний період, оскільки через коронавірусні локдауни постачальники з Європи привезли обладнання запізно.

opalenja-kolaps-kotelni-kotel
Загалом в котельні на вул. Багатій встановили три котли. Один з них – резервний, він ще досі не підключений. Фото: Терміново

Натомість Віталій Грубенюк стверджує, що монтажні роботи під час опалювального сезону проводили і в минулі роки, тож не бачить в цьому проблеми. Мовляв, навіть під час монтажних робіт котельні все рівно забезпечують необхідну температуру носія і його належну доставку до будинків.

«Це не перший рік, що ми в опалювальний період продовжуємо монтажні роботи. Бо це все не робиться за тиждень. Реконструкцію ми проводитимемо цілу зиму, але на якість опалення це не впливає, – запевнив Грубенюк. – Із 42 котелень вже десь 20 котелень – повністю автоматизовані. І там вже немає операторів, оптимізовуємо штат працівників. Залишається лише майстер, який стежить за обладнанням, та аварійна служба, яка усуватиме неполадки у разі їх виникнення».

 

17 грудня в денну пору котельня не вул. Багатій не функціонувала, оскільки до мережі під’єднували другий котел. Як пояснили майстри, роблять це зимою, оскільки привезли їм котел лише в неділю. Водночас Віталій Грубенюк запевнив, що другий котел для цієї котельні вже довший час лежав на складі на вул. Франка, мовляв, потреби його встановлювати раніше просто не було.

Перейти до панелі інструментів