20.04.2024
Аналітика Місто Новини Розслідування

Тернополяни нарікають на холод в квартирах і нехлюйство ЖЕКів, від обіцяних перерахунків їм не теплішає (фото)

До опалювального сезону готові! Про це місцева влада заявляла в новинних сюжетах ще в жовтні. Та в соцмережах люди продовжують скаржитися на те, що мерзнуть у своїх квартирах. І це – в період другої хвилі коронавірусу. Терміново з’ясовувало, чому у багатьох квартирах вкрай прохолодно.

Виявилося, що в окремих котельнях не встигли встановити обладнання, хоча старе уже демонтували. Та тепловики запевняють, що це не заважає їм подавати носій належної температури в усі квартири. Чому ж мерзнуть тернополяни? 

Навіть кіт та собака сплять під ковдрою

До інтернет-видання «Терміново» звернулася тернополянка Ольга Кокарук із проблемою, що в її помешканні на вул. Старий Ринок,3 вже декілька тижнів температура повітря коливається від 12 до 15 градусів.

Тернополянка Ольга Кокарук каже, що в її помешканні вже декілька тижнів температура повітря коливається від 12 до 15 градусів

“В моїй квартирі завжди було проблемне опалення. Наш будинок розташований далеко від котельні. Плюс – кутова кімната. Тому я не дивувалася, що на початку  опалювального сезону вдома було прохолодно. Та далі ставало тільки гірше, я помітила, що «дихаю парою», настільки було холоне повітря. Кинулася до батареї – а вони холодні», – розповідає Ольга.

Тернополянка телефонувала в свій ЖЕК. Там пообіцяли, що майстри прийдуть на наступний день, однак жінка їх так і не дочекалася. Телефонувала ще кілька разів, слухала обіцянки, але… 

Майстри прийшли аж через 3 тижні(!!!) з часу першого звернення. І то, лиш після того, як Ольга звернулася до депутатки міської ради та на довідку мерії. 

Майстер дільниці зафіксував, що в квартирі Ольги вдень – лише 15 градусів тепла та склав про це акт

Майстер дільниці зафіксував, що в квартирі вдень – лише 15 градусів тепла та склав про це акт. А майстер з обслуговування будинку, в якому живе жінка, повідомив, що така ситуація, як в неї, зараз майже у всьому центрі міста, бо у котельні, яка постачає тепло, запустили лише один котел (замість двох) і там тривають ремонтні роботи.

У підсумку тернополянці сказали занести складений акт в КП «Тернопільміськтеплокомуненерго».

«І це зараз немає морозу на вулиці. А уявіть, якщо буде -5 чи -10 градусів. Що я тоді робити буду?», – звертає увагу на спричинену комунальниками проблему Ольга Кокарук.

Журналістка Терміново побувало в гостях у жінки і переконалася, що справді в квартирі термометр показує лише 15 градусів тепла. Навіть кішка із собакою, за словами жінки, сплять під ковдрою. Сама ж Ольга вдень одягає побільше теплого одягу, вночі спить теж у ньому.

Та проблема насправді не одинична. В соціальній мережі Фейсбук десятки тернополян нарікають на холодні батареї в своїх помешканнях. 

«Прийшли в болоті і розвели руками»

Алла Штабровська живе в багатоповерховому будинку на вул. Білецькій,4. Каже, близько 20 років кожної зими має проблеми з опаленням.

В соціальній мережі Фейсбук десятки тернополян нарікають на холодні батареї в своїх помешканнях

«Ця ситуація триває роки. Минулі роки скрізь писала і дзвонила. Починала з ЖЕКу, тепломережі. Також зверталася у відділ комунального майна. І безрезультатно. Цього року поки не зверталась нікуди. Бо побачила, що це марна трата часу. Температура в оселі у мене та в у всіх сусідів з першого по третій поверх без додаткового опалення електроприборами весь сезон – 16-18 градусів. Спочатку комунальники казали, що в мене старі батареї. Минулі роки приїздили, в брудних кирзових чоботах з болотом по коліна пройшлися всіма кімнатами, колективно потрогали батареї і… розвели руками. Правда стояки розповітрювали. Але це не допомогло», – розповідає жінка журналістці Терміново.

В цьому році Алла Штабровська вирішила ще заплатити гроші працівникам ЖЕКу, щоб в них був стимул якісно виконати свою роботу.

«Все розповітрювали батареї, а результату – нуль. Сказали, немає тиску подачі води. Порадили викликати, коли буде геть холодно на вулиці. Ось так. А стіни вже геть холодні. Ззовні будинку вся облицювальна плитка практично обсипалася»,- зауважує жінка.

«Жахнулась, бо котельня – пуста»

Також скаржиться на холод в оселі тернополянка Тетяна Стахів. Жінка живе на вул. Кривоноса,5. Жартує, що перед виборами у жовтні в її оселі були такі гарячі батареї, що можна було смажити на них яєчню. Зараз же в її квартирі, якщо пощастить, заледве 17 градусів.

Тетяна Стахів каже, що зараз  в її квартирі, якщо пощастить, заледве 17 градусів

«Я спочатку подумала, що причина в заповітрених батареях. Спустили воду, та ніякого покращення не відбулось. Батареї холодні, в квартирі 16-17 градусів. Звернулася до голови ОСББ, думала, що це лише наш стояк. А виявилося, що страждає цілий будинок. Голова викликала сантехніка, спустили воду в підвалі, заміряли температуру самих батарей, показало занижену температуру. Вони були теплі, але не така температура, яка має бути. Голова звернулася на нашу котельню, що на вул. Миру. І жахнулась, бо котельня пуста. Обладнання майже немає, голові ОСББ сказали, що йде заміна обладнанням, тому на тепло не розраховуйте. А платіж за тепло прийшло по повній програмі, за 43 кв. м – 1200 грн за температуру в квартирі 17 градусів», – обурюється Тетяна Стахів

Жінка каже, що  телефонувала на «гарячу лінію» міської ради. Також телефонували й сусіди. Усі чули слова про те, що в мерії розберуться, а натомість телефонували до голови ОСББ цього будинку, аби вона розбиралась якось сама.  

«Коли в кутових кімнатах було 14-15 градусів, а в кухні 12 градусів, я не витримала і написала пост у Фейсбуці. І виявила, що так, як я, мучиться ціле місто. Було б не так сумно, якби перед виборами вони не включили опалення. Тоді така жара була і батареї були гарячі, можна було яйця смажити, а зараз – холодні», – нарікає жінка.

Пані Тетяна також написала в особисті повідомлення міському голові Тернополя Сергію Надала. У відповідь отримала: «Дякую за інформацію. Передам в Управління ЖКГ». Та ситуація так і не вирішилася досі.

Водночас начальник управління житлово-комунального господарства Тернопільської міської ради Олег Соколовський запевняє, що його управління в дані ситуації взагалі не при справах. 

«Теплоносії в кожен будинок подані. Ми свою роботу зробили. А вже чому не гріє в конкретній квартирі, то це виключно питання до ЖЕКу чи ОСББ. Міська рада, звичайно, телефонує, просить, але як такого впливу немає. Це ж приватні структури. Ніяких угод ми не маємо. Ось є, наприклад, завод «Оріон». Те ж саме – ЖЕК. Люди уклали угоди з приватними структурами на обслуговування. Міської ради в цій ланці немає взагалі», – акцентував Олег Соколовський.

Також Олег Соколовський запевнив Терміново, що цього року немає аномального шквалу заяв щодо холодних батарей в квартирах.

«Не завжди причина в котельні»  

Водночас за словами директора комунального підприємства «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрія Чумака, з початком опалювального сезону одразу зросла кількість скарг, які отримує підприємство. Деякі з них, переконує чиновник, виникають з вини ЖЕків і навіть депутатів міської ради. 

«Усі випадки різні. Є ситуації, які з нашими котельнями зовсім не пов’язані, а зумовлені тим, що обслуговуючі організації недопрацювали влітку і зараз не хочуть. Наприклад, була ситуація на Галицькій, 52. Ми розповітрили батареї, і все почало гріти. А півтора місяці нарікали на котельню, яка тут ні до чого. Хоча не ми мали б розповітрювати, а організація яка отримує за свої послуги квартплату. Або взяти будинок на Чорновола,5. Його ніхто не обслуговував два роки. (Таке рішення було прийнято через заборгованість перед  ЖЕКом, яка на 1.07.2019 року складала понад 63 тис. грн при місячному нарахуванні 3 тис. ,228 грн -авт.) Відповідно він до зими не готовий. І ми зараз теж нічого зробити не можемо, бо все засмічене», – описав різні ситуації Андрій Чумак.

Він також зауважив, що чимало нарікань в підприємстві отримують від тернополян через дискомфорт у квартирах, тоді як причиною цьому – неактуальні діючі норми. 

«Я вже казав новим депутатам, що треба піднімати питання щодо нормативів. Наші – ще «совєцкі», і вимагають від нас дотримуватися температури 18 градусів в квартирі. А 18 градусів – це холодно. До нас звертаються з заявами, що мерзнуть в квартирі, бо вона не прогріта. Ми приходимо, міряємо, а там –  18 градусів. І все. Це – норма. Саме така температура закладено в тариф. Тому я просив депутатів шукати можливості, щоб прописати вищу температуру. Ми тоді переробимо тариф. Бо це постійний конфлікт: люди скаржаться меру, він – мені, мої працівники приходять, міряють, а в квартирі –  18 градусів», – каже директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» .

«Старе обладнання демонтували, а нове прийшло запізно»

Водночас Андрій Чумак визнає, що очолюване ним КП теж недопрацювало. 

«Якщо чесно говорити, то і ми теж винні. І наша вина не виправиться за день, ми її розуміємо. Проблема пов’язана з тим, що нам мали ще в червні доставити нове обладнання, а приїхало все у листопаді.Тому в окремих котельнях досі модернізацію не завершили. Ми навіть штрафи до поставщиків не можемо застосувати, бо це було пов’язано з карантином в їхніх країнах (Німеччина, Італія, Франція)», – констатує Андрій Чумак.

За його прогнозом, завершити модернізацію тих котелень, де її розпочали, вдасться в кінці січня. 

«Ми повністю викидаємо старе обладнання і ставимо нове. Старе ми викинули, а нове нам запізно привезли. Де ми зрозуміли, що через коронавірус не варто спішити, то лишили частину старого обладнання. А от на вул. Галицькій дві котельні не лишили обладнання, то зараз ставимо. Хоча на Галицькій, 52 брозповітрили систему – і в будинку тепло. А було 15 градусів. Тобто котельня там не була причиною», – стверджує Андрій Чумак.

39 котелень працює, три – в резерві 

Начальник управління ЖКГ Олег Соколовський переконує, що переобладнання котелень не впливає на якість теплопостачання. В цьому також запевняє і головний інженер КП «Тернопільміськтеплокомуненрго» Віталій Грубенюк. За його словами, з  42 котелень та паливних працює 39, інші три перебувають в резерві і можуть бути включені при піковому навантаженні. 

“Потужність котелень визначається відповідно до потреби споживачів в залежності від температури зовнішнього повітря. Змінюватися цей показник може щоденно, зокрема – у залежності від часу доби, тому неможливо озвучити якусь сталу величину, однак встановлене теплове навантаження – 609,559 гігакалорій. Звичайно, періодично надходять звернення від мешканців щодо незадовільної температури повітря у житловому фонді. 

У Тернополі є 41 112 абонентів централізованого опалення. Щодо перерахунків у випадках, коли температура повітря не відповідає нормативній, що підтверджено комісійним обстеженням за участю представника теплової інспекції, то вони, безумовно,  здійснюються.  Однак у кожному окремому випадку суми різні і залежать від похибки температури у квартирі, від кількості днів, коли спостерігалася невідповідна температура, оскільки однією із основних складових тарифу є вартість газу – то і від цієї суми тощо.  Від початку опалювального сезону скарги на незадовільне теплопостачання надійшли від 103 абонентів. З них – у 52 була підтверджена нормативна темпертатура у квартирі, одинадцятьом  КП «Тернопільміськтеплокомуненрго» здійснює перерахунок,  ще 40 – перебуває на розгляді”, – розповів головний інженер. 

В мерії кажуть, що у міських котельнях передбачена технічна можливість перекючення на інші котельні для проведення аварійних чи планових ремонтних робіт. 

До прикладу, у котельні на вулиці Галицькій, 40 триває реконструкція, тому було прийняте рішення переключити абонентів цієї котельні до більш потужних котелень, що на вулицях Лемківській, 23 та Київській, 3с. 

В КП «Тернопільміськтеплокомуненрго» запевнили Терміново – котельні, які не запущені, не впливають на якість послуги, і всі абоненти отримують теплоносій необхідної температури. Пояснюють, що якби причина була в котельні, то скарги надходили б не від однієї квартири в будинку, а від усіх будинків, яким надає послугу комунальне підприємство. 

Якщо все таки мешканці вважають, що причиною холоду є занижена температура теплоносія саме від котельні КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», то, за словами головного інженера, потрібно оперативно звертатися за номером 25-25-39.

“Заяви з проханням провести замір температури та для проведення перерахунків просимо залишати у поштовій  скриньці при вході Франка, 16, адже прийом громадян на час карантину обмежений. Після звернення помешкання  за вказаною адресою  відвідає представник теплової інспекції. Він проведе заміри температури у квартирі метрологічно повіреним термометром. Якщо температура виявиться нижчою, тоді оперативно приймаються рішення щодо подальших дій, зокрема – проведення перерахунків за послугу із теплопостачання”, – пояснив алгоритм дій Грубенюк. 

“Дзвоніть в ЖЕК або до голови ОСББ” 

Тернополяни також нарікають, що додзвонитися на гарячу лінію міськради останнім часом дуже складно. Терміново дотелефонувалася з третього разу. На довідці повідомили, що скарг на якість опалення справді чимало, в середньому – 10-15 за день. 

У довідковій службі міськради у випадку прохолодних батарей радять звертатися в обслуговуюче підприємство свого будинку, тобто в ЖЕК або ОСББ. Якщо ж там повідомлять, що причина –  в котельні, то слід звертатися до управління житлово-комунального господарства.

«Тоді звертайтеся в управління житлово-комунального господарства до Соколовського (начальника управління – авт.) Він далі розмовлятиме з Чумаком (начальником КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» -авт.) Якщо є можливість котельні додати трохи більше тепла, то додають», – запевнили Терміново на «гарячій лінії» міськради. 

В КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” у разі виникнення проблеми таки закликають звертатися офіційно в КП, а також в управління ЖКГ, якщо управителі будинку проблеми не вирішують. Коментарі та скарги у соцмережах, підкреслюють тепловики, не є офіційними зверненнями і навряд чи будуть розглянуті… 

Довідка. Які котельні зараз не діють в Тернополі

У зв’язку з реконструкцією котельні на вулиці Лесі Українки, 4 у 2018 році була відключена котельня на бульварі Данила Галицького, 4. Споживачі були під’єднані до більш потужної котельні на вулиці Лесі Українки, 4, тому котельня на Д. Галицького, 4 вже два роки законсервована і може бути запущена під час пікових навантажень.  

Котельня на вулиці Замкова,10 – законсервована, адже  це – резервне джерело теплової енергії для Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина» на вулиці Замковій, 10. Обладнання її справне, вона цілком робоча, але законсервована вже впродовж трьох років.  

У котельні на вулиці Галицькій, 40 триває реконструкція, тому було прийняте рішення переключити абонентів цієї котельні до більш потужних котелень – на вулицях Лемківській, 23 та Київській, 3с. Технічні можливості мережі теплопостачання міста та потужності вказаних котелень дозволяють це робити. До слова, у котельні на вулиці Київській, 3с декілька років тому проводилася реконструкція та була здійснена заміна циркуляцінйих насосів, відповідно на час реконструкції її абонентів також переключали на інші котельні.

 

Перейти до панелі інструментів