29.03.2024
Новини

Парламент зробив ставку на чиновників-пенсіонерів

Верховна Рада на засіданні в середу, 16 грудня, підтримала в цілому законопроєкт, який дозволяє державним службовцям «у зв’язку з потребами служби» залишатися на своїй посаді або призначатися й по досягненні 65-річного віку. Про це пише “Громадське”.

Відповідну ініціативу групи народних депутатів на чолі з головою комітету із соцполітики Галиною Третьяковою підтримали 300 парламентарів.

Закон передбачає, що держслужбовці по досягненні 65-річного віку можуть залишитися на посаді ще на рік із правом повторного призначення без конкурсу. Ця норма поширюється і на службу в органах місцевого самоврядування.

Таким чином, після 65 років держслужбовця щороку можуть поновлювати на посаді, але лише до того, як йому виповниться 70. Автори законопроєкту вважають, що це може бути необхідним «у виняткових випадках» і обумовлюється «захистом інтересів суспільства і держави».

«Конституція України не передбачає обмежень щодо реалізації права на працю в цілому. Держава повинна створювати умови для повного здійснення громадянами права на працю та гарантувати рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності», — йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Перейти до панелі інструментів