19.04.2024
Здоров’я Новини

Забезпеченість лікарень Тернопільщини оцінили як задовільну, дві райлікарні досі мають проблеми

kysen-lakarni-perevirky

Cитуація з забезпеченням лікарень киснем в області – задовільна. Про це заявила в.о. генерального директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Оксана Чайчук після  перевірки лікарень області, які беруть участь у лікуванні хворих на COVID-19.

За даними прес-служби ТОДА, передумовою рішення щодо проведення моніторингу усі мед закладів області послужив інцидент в сусідній області, коли через знеструмлення в лікарні померли пацієнти, підключені до ШВЛ. Невдовзі у 5-ти районах Тернопільщини теж не було струму, тоді вдалося уникнути жертв.

Було створено комісію, до складу якої увійшли представники управління охорони здоров’я райдержадміністрацій, виконкомів міст обласного значення,  управлінь ОДА, Держаудитслужби, управління Держпраці. Представники комісії перевіряли готовність систем подачі кисню до ліжок у відповідних відділеннях, умови експлуатації кисневих балонів, наявність електрогенераторів, які повинні забезпечувати безперебійну експлуатацію кисневих станцій та балонів у разі знеструмлення.

Виявилось, що в Козівській та Бережанській районній лікарні є проблеми з підключенням, їх мають виправити в найближчий тиждень. Комісія зафіксувала інші незначні недопрацювання, але керівники лікувальних закладів оперативно їх усували.

За даними голова ТОДА Володимира Труша, ще 20% ліжкомісць досі не мають забезпечення киснем.

«Всі лікарні, які беруть участь у лікуванні коронавірусу, забезпечені на 80% ліжками з підключенням до кисню. В резерві є ще близько тисячі ліжок. На цей час на Тернопільщині зайнято 33,4% ліжкомісць, відведених для хворих на COVID-19.Тобто резерв є, але ми й далі працюємо над тим, щоб збільшити відсоток ліжок для надання допомоги хворим з коронавірусом», – запевнив Труш.

У ТОДА запевняють, що резерви індивідуального захисту у лікарнях області достатні , запасів вистачає на місяць, як це вимагають протоколи МОЗ.

Нагадаємо, через знеструмлення лікарні на Львівщині померли двоє важкохворих на ковід. Інцидент трапився у Жовкві.

 

Перейти до панелі інструментів