18.04.2024
Новини

Сьогодні – Андрія Первозванного, що в цей день забороняє робити церква

День Андрія, який відзначається 13 грудня, одне з найважливіших християнських свят не тільки взимку, але і на протязі всього року. Святий апостол Андрій Первозванний – один з дванадцяти апостолів.

У ніч на Андрія, з 12 на 13 грудня, дівчата і жінки влаштовують ворожіння на судженого або на майбутнє. І хоча церква не заохочує подібного, ця традиція є дуже давньою.

Ким був святий Андрій Первозванний?

Андрій був одним із дванадцяти апостолів і улюбленим учнем Христа, він першим пішов за Ісусом, за це його називають Первозванним. Андрій став свідком чудесного воскресіння Спасителя і його вознесіння на небо.

За повчанням Ісуса Христа апостоли попрямували в різні землі проповідувати його вчення. Андрій мандрував по узбережжю Дніпра та на березі Чорного моря, по Балканському півострову, в Скіфії.

Неодноразово зустрічав на своєму шляху язичників, які його жорстоко били. Але він не переставав молитися і зцілювати людей від недуг за допомогою молитви.

Коли ж він повернувся в Грецію, жорстокий правитель Патри наказав стратити Андрія. Він молився навіть в смертельних муках. Довгу і болісну смерть апостол прийняв на хресті.

Що не можна робити в День Андрія

Вважається, що на свято Андрія не можна виконувати важкої роботи. Особливо небезпечно шити, ткати чи вишивати, щоб не заплутати нитками свою долю.

Церква не визнає святкування Андріївських вечорниць. По-перше – це язичницькі обряди, а по-друге – в цей час діє Різдвяний піст, тому влаштовувати гучні гуляння не варто. А ворожіння взагалі заборонені, оскільки це гріховні обряди.

Однак, сучасні традиції на Андрія набули більш розважального, ніж релігійного характеру, тому молодь продовжує їх дотримуватись.

Фото: з відкритих джерел

 

Перейти до панелі інструментів