29.03.2024
Новини

Нацгвардійцю Марківу в Росії оголосили заочний арешт

Віталія Марківа з Тернопільщини, який провів понад 3 роки за ґратами в Італії через сфабриковану проти нього справу, 11 грудня заочно засудили у Росії.

Рішення про заочний арешт ухвалив Басманний суд столиці Росії Москви, повідомляють російські агентства «Інтерфакс» і «ТАСС» із посиланням на пресслужбу суду. Слідчий комітет Росії, який просив про такий запобіжний захід, заочно обвинувачує Марківа за статтею Кримінального кодексу Росії про «вбивство».
Рішенням про заочний арешт нацгвардійця Росія хоче обмежити його пересування іншими країнами. Про це написав у Фейсбуці директор Департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко.
Він нагадав про повернення Марківа 3 листопада в Україну з Італії та назвав це «найпозитивнішою подією цілком поганого року, що минає».
– І от свіжа інформація про намір слідчих органів країни-агресора РФ оголосити йому заочний арешт за обвинуваченням в умисному вбивстві за ст.105 КК РФ. Найімовірніше, мова йде про обвинувачення у смерті громадянина РФ Миронова, який загинув разом із фотокореспондентом Андреа Роккеллі, за що нашого гвардійця судила і виправдала вже італійська Феміда. У такий спосіб Росія хоче обмежити його пересування іншими країнами, поставивши нашого гвардійця під загрозу затримання в інших юрисдикціях і потенційної видачі, – наголосив він.
Як повідомляє «Укрінформ» директор Департаменту комунікації МВС назвав це неприпустимим.

– І це зайве свідчення причетності країни-агресора РФ до інформаційно-психологічної операції із затримання і суду над Віталієм в Італії, – заявив Шевченко.

Зі свого боку міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у Твіттері, коментуючи це рішення московського суду, заявив, що путінський режим фактично визнав свою участь у спробі фальсифікації справи Марківа.

– Путінський режим фактично визнав свою участь у спробі фальсифікації справи нацгвардійця Віталія Марківа. А коли не вдалося – розпочинає неприховане власне переслідування! Як то кажуть у Росії: «На воре и шапка горит!», – наголосив Аваков.

Фото: Артем Шевченко

Перейти до панелі інструментів