19.03.2024
Новини

“Поповнив лави небесних захисників України”: відійшов великий патріот, який народився на Тернопільщині (фото)

Зупинилося серце відомого уродженця Тернопільщини Михайла Фурди. Про це інформують на сторінці Ukrainian Youth Association – CYM Global у Фейсбуці.

“На 101-у році життя відійшов у Вічність довголітній провідний член Спілки Української Молоді друг Михайло Фурда.

Світова Управа СУМ та членство зі смутком дізналося цю звістку й висловлюють співчуття рідним і близьким покійного.

Водночас, ми дякуємо світлої пам’яті другу Михайлу за його присутність в житті організації, жертовну роботу задля розвитку Спілки Української Молоді та щедрий дар праці, зложений на вівтар служіння Богові та Україні.

Друг Михайло Фурда народився 27 листопада 1919 року в селі Галич на Тернопільщині.

Виховувався у свідомій патріотичній родині. Освіту здобув у Галичі та Перемишлі. У 1937 році вступив у ряди Юнацтва Організації Українських Націоналістів. Під час Другої світової війни покинув Рідний Край та оселився у Відні, а згодом – у Мюнхені. Там записується на правничі студії в Українському Вільному Університеті, та стає одним із основоположників націоналістичної студентської організації Товариства Української Студіюючої Молоді ім. Миколи Міхновського.

У 1950 році Михайло Фурда залишає Німеччину і оселяється у місті Нью Йорк (США). З перших днів включається в українське суспільно-громадське та політичне життя. Вступає до Організації Оборони Чотирьох Свобод України ( ООЧСУ) та Спілки Української Молоді ( СУМ ), якій віддає понад шістдесят років жертвенної та сумлінної праці, виховуючи не одне молоде покоління сумівців під гаслом «Бог і Україна».

Спершу стає членом Осередку СУМ ім. ген.-хор.Тараса Чупринки де обирається головою в роках 1956-57. Відтак, протягом 36 років, займає провідні пости в Крайовій Управі – був головою КУ СУМ в Америці у роках 1958-1964, а згодом – головою і членом Крайової контрольної комісії або Крайового товариського суду СУМ.

Рівночасно друг Михайло Фурда займав відповідальні посади у світових органах СУМ – понад 30-ть років очолював або був членом Контрольної комісії або Товариського суду Центральної Управи СУМ. Був учасником багатьох Світових Конґресів СУМ, Крайових З’їздів, учасником та виховником на численних виховно-вишкільних сумівських таборах.

З нагоди 50-ліття СУМ в Америці і 50-річчя відданої праці в рядах Спілки та її розбудови Крайова Управа СУМ в Америці нагородила д. Фурду почесною грамотою та званням “Визначного Члена СУМ”.

За його відданість та працю Управа Осередку СУМ в Нью Йорку надала йому звання “Почесного Члена”, а Світовий Конґрес СУМ за його виховну працю надав йому найвище звання “Виховника IV Ступеня”.

Життя друга Михайла Фурди було наповнене безмежною любов’ю до України, задля якої він жив, боровся і працював.

Відійшовши у вічність 21 листопада 2020 року, в день, коли Спілка Української Молоді відзначає свято свого Патрона – св. архистратига Михаїла, друг Михайло поповнив лави небесних захисників України.

Вічна йому пам’ять та наша молитва…”, – йдеться у повідомленні.

Перейти до панелі інструментів