16.04.2024
Новини Політика

“Постріл в  ногу” чи все за планом: чому депутати міськради добровільно обмежили свої повноваження

Новий регламент, який обмежує повноваження депутатів, учора прийняв за основу депутатський корпус міської ради на своєму першому пленарному засіданні. Це – документ, яким керуватиметься рада впродовж наступних п’яти років.

Зокрема тепер депутатська фракція у Тернопільській міській раді повинна складатися не менш, як із п’яти депутатів. Тобто три партії – «Сила Людей», «За Майбутнє» та «Слуга Народу» – згідно з новим регламентом не матимуть своєї фракції. Хоча власне з керівниками фракцій простіше комунікувати на погоджувальних радах.

«Без жодного обговорення та з порушеннями законодавства й діючого регламенту міськради депутати (окрім “Сили Людей”) прийняли рішення, якими обмежили свої ж повноваження… Риторичне питання: депутати, навіщо ви самі вистрілили собі в ногу?», – написав після сесії на своїй сторінці у Фейсбуці депутат міськради від «Сили Людей» Іван Сороколіт.

Він навів перелік пунктів, які обмежують повноваження народних обранців.

«На пленарному засіданні ніхто тепер не може виступати без дозволу міського голови. З регламенту зник цілий розділ прав депутата. А отже тепер не може депутат вносити на розгляд Тернопільської міської ради та її органів проекти рішень з питань, що належать до їх відання, поправки до них; висловлюватися щодо персонального складу утворюваних міською радою органів і кандидатур посадових осіб, які обираються, призначаються або затверджуються радою; брати участь у дебатах, ставити запитання доповідачам, співдоповідачам, головуючому на засіданні; вносити пропозиції щодо повторного голосування у випадках, визначених законодавством; вносити пропозиції для голосування; виступати з обґрунтуванням своїх пропозицій та з мотивів голосування, давати довідки тощо. Тепер міський голова одноосібно може визначати місце проведення засідання сесій. Таких одноосібних повноважень не має ні голова обласної ради, ні Прем’єр-міністр, ні голова Верховної Ради, ні президент»,- переконаний Іван Сороколіт.

Читайте також: Робота міської ради розпочалася з голосних обіцянок, очищення депутатів від усього злого та… перших конфліктів (фоторепортаж, відео)

За новий регламент проголосували 38 депутатів міськради, 4 були проти. Терміново звернулося за коментарями до понад десятка депутатів з усіх фракцій, які підтримували новий регламент, з проханням прокоментувати свою позицію. Журналістка видання телефонувала народним обранцям або написала питання у месенджер, цікавлячись, чи розуміли вони, за що голосували, чим керувалися, коли підтримали обмеження своїх повноважень, і чи планують згодом вносити зміни до регламенту.

ВО «Свобода»: без коментарів 

Насамперед Терміново сподівалося отримати фахову відповідь від Олега Климчука – представника найбільшої фракції у міській раді, який очолив комісію з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності. Однак в телефонній розмові Олег Климчук заявив, що немає часу коментувати дане питання, «може якось пізніше».

Депутат Михайло Сиротюк прохання про коментар проігнорував.

«Європейська солідарність»: будемо пропонувати правки

Терміново також поцікавилася думкою досвідченого управлінця, екс-голови облради, а віднедавна депутата міськради Віктора Овчарука.

«Будемо пропонувати свої правки (до регламенту – авт.)», – окреслив свою позицію депутат.

На уточнююче питання про те, чому ж тоді він з колегами голосували «за» обмеження повноважень, Віктор Вікторович відповів теж коротко: «Бо можна вносити зміни».

Депутатка від ЄС Мар’яна Юрик відмовилася відповідати особисто, пообіцявши, що позицію партії підготує прессекретар.

Напередодні публікації матеріалу ми отримали позицію партії, в якій заначається, що фракція «Європейська Солідарність» готує поправки до нового регламенту Тернопільської міської ради.

«Для того, щоб розпочати роботу депутатського корпусу, сесійних засідань, постійних депутатських комісій Тернопільської міської ради, необхідно було затвердити регламент. Це особливо важливо зараз, коли в країні пандемія і потрібно прийняти ряд важливих для громади рішень. Далі ми будемо працювати над вдосконаленням прийнятого регламенту», – процитувала партійна прес-служба Віктора Овчарука.

Також в  повідомленні зазначається, що депутатська фракція «ЄС» спільно з юристами вже напрацьовує поправки, які будуть подані на чергових пленарних засіданнях, а також наголошується, що ЄС керується у своїй діяльності демократичними принципами роботи та чинними законами і буде робити все, щоб відстояти ці фундаментальні цінності.

ПВС: регламент не заборонить користуватися законними правами

Новообраний секретар міської ради, депутат від парії «Порядок. Відповідальність. Справедливість» Ігор Гірчак в телефонній розмові з Терміново озвучив, що не бачить порушень прав депутатів у проголосованому регламенті.

«Говорити, що там порушені чиїсь права, – я б так не сказав. Орган місцевого самоврядування в першу чергу керується в своїй діяльності законодавством України. Це й закон «Про місцеве самоврядування», і «Про статус депутатів місцевих рад». Всі повноваження депутатів прописані в цих законах. Відповідно регламент має трошки нижчу сили, аніж законодавство України. Регламент не заборонить користуватися правами, які прописані в законі»,- вважає Ігор Гірчак.

При цьому додав: ПВС не виключає, що внесе правки до регламенту, якщо побачить в цьому потребу.

Читайте також: “Буду не тільки слухати, а й чути”: міська рада обрала нового секретаря (фото)

Такої ж думки його колега, депутат міськради від «Порядок. Відповідальність. Справедливість» Олександр Смик.

«Ми будь-які документи будемо обговорювати на засіданні фракції. І, напевно, будемо вносити певні пропозиції. На засіданні сесії було сказано, що регламент відкритий для внесення правок, якщо когось щось не влаштовує. Тому, якщо будуть правки, вони будуть розглядатися на наступній сесії. Але взагалі це питання регламентної комісії. Хоча так, для всіх депутатів має бути не байдуже. Думаю, була логіка вчора приймати регламент, адже це міжнародна практика, Ради Європи, як вчора під час сесії було озвучено. І регламент був прийнятий за основу, не більше. Для того, щоб починати працювати»,- каже Олександр Смик.

«За Майбутнє»:  новий регламент не применшує ролі депутата в раді

Терміново звернулося за коментарями також до представників партії «За Майбутнє» Любові Вовк та Рустама Ергешова. Обоє вперше стали депутатами. У відповідь наше видання отримало не персональне бачення ситуації кожним депутатом, а спільну позицію.

«Наша партія вважає, що всі рішення, які приймаються на першій сесії, носять доволі технічний характер, які приймаються згідно з нормами законодавства. Над підготовкою проектів цих рішень працювали фахівці, на яких ми і покладаємо відповідальність за те, щоб повноцінно і в межах відведених законом термінів запрацювала міська рада цього скликання. Практика минулих скликань показує, що і регламент, і виконком, і перетрубації в складах комісій та наділення їх додатковими повноваженнями – все це рішення, які при потребі та бажанні можна змінити, скорегувати під вимоги часу», – йдеться у позиції ЗМ, яку нам надіслала Любов Вовк.

З того, що “За Майбутнє” не матиме власної фракції, у партії проблеми не роблять.

«Ми в своїй роботі акцентуємось на персональній відповідальності та командній роботі депутатів нашої партії. Впевнені, що наявність фракції чи її відсутність не вплине на нашу роботу: як в сесійній залі, так і в роботі з виборцями. Ми за такі рішення для міста, які об’єднують людей і які депутати підтримують з доброї волі, а не під «фракційним батогом», – окреслили свою бачення в ЗМ.

«Слуга Народу»: зауважень до регламенту немає

Депутат міськради від «Слуги Народу» Віктор Гевко запевнив, що він з однопартійцями ознайомився з проектом регламенту.

«Ми читали, але зауважень не мали. Нас регламент влаштовує», – сказав Віктор Гевко.

За його словами, СН наразі правок до регламенту не має, але не виключено, що з часом їх таки вноситимуть.

Замість висновків

Це була фактично перша комунікація Терміново з новообраними депутатами міської ради. Якщо одні з них проявили демократичність та сумлінність, то інші, як виглядає, одразу після виборів забули про обіцянки бути відкритими та інформувати громадськість про свої рішення. Тоді як саме жителі міста делегували депутатам повноваження і саме перед громадою несе відповідальність депутатський корпус, саме громаді він підзвітний.

Позиція окремих народних обранців міськради, які дали коментар, однак згодом попросили його не публікувати, нас відверто здивувала.

Терміново також намагалося з’ясувати у міській раді, з якою метою було зініційовано прийняття нового регламенту замість попереднього, однак прессекретар міськради Мар’яна Зварич не знайшла можливості відповісти на телефонний дзвінок…

 

Перейти до панелі інструментів