29.03.2024
Новини

Відійшла знана авторка дитячих поезій Марта Чопик (фото)

У лютому 2021 року планували урочисто відзначити 90-річчя авторки двох десятків чудових книжок для дітей. Не судилося…

16 листопада не стало неперевершеної майстрині паперопластики і витинанки Марти Теодорівни Чопик. За життя вона видала 23 збірки для дітей та дві книги лірики для дорослих. Творила витинанки та аплікації. Марта Теодорівна створила цілу серію масок («Принц і Принцеса», «Бойки», «Ідемо разом до щастя» та багато інших), добірку оригінальних листівок до свят та подій.

Марта Чопик народилася 13 лютого 1933 року в селі Сондкова Ясельського повіту Підкарпатського воєводства (Польща). Згодом батько з сім’єю повернувся із заробітків у рідний Болехів на Івано-Франківщині, де провела дитинство. Закінчила Київський педагогічний інститут (нині Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова). Працювала логопедом у Тернопільській обласній дитячій клінічній лікарні.

“Сумно і важко, коли відходять у вічність такі великі життєлюби, як пані Марта. Талановита бабуся, яка писала для внуків, яких у неї п’ятеро, а друкуватися почала у 60, невимовно душевна співбесідниця, яка чула кожного, з ким вступала до розмови, майстриня на всі руки, сильна і строга, але дуже справедлива жінка, мама, бабуся. Її чеснот не злічити. Ми, працівники обласної бібліотеки для дітей, безмежно вдячні їй за кожну зустріч з нашими читайликами, за кожну подаровану книжку (а їх у нас понад 100).
Переконана оптимістка, пані Марта запалювала кожного, з ким спілкувалася, ЛЮБОВ’Ю до життя і всього живого. А її книги і посібники, музичні казки та пісенники – це скарб для пізнання добра і людяності для маленьких і великих, це путівники до глибин мудрості.
Кожен з нас, хто знав цю сильну, талановиту, працьовиту, цікаву і натхненну жінку – патріотку, логопединю, поетку, майстриню – назавжди збереже світлу пам’ять про неї. Царство небесне і вічний спомин нехай увінчають кінець її земного шляху. А її загадки, вірші, розмальовки, ліричні поезії, пісні і музичні казки, за які Марта Теодорівна удостоєна звання лауреатки Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Іванни Блажкевич (2001) завжди житимуть серед вдячних читачів і щирих прихильників!” — йдеться у прощальному повідомленні Тернопільської обласної бібліотеки для дітей.

Перейти до панелі інструментів