25.04.2024
Новини

“Маємо підростаючих беркутят?”: деталі побиття двох ветеранів АТО поліцейськими, один з яких – з Тернопільщини, наразі не розголошують

Двох ветеранів АТО побили у центрі Львова у ніч на 16 листопада. До нападу причетні працівники Нацполіції  з Чернівців, Ковеля Волинської області і Бережан Тернопільської області, повідомляє Радіо Свобода. Потерпілі написали заяву в поліцію. Державне бюро розслідувань у Львові (ДБР) порушило кримінальне провадження.

Те, що один з цих правоохоронців з нашої області, підтвердили у відділі комунікації управління нацполіції в Тернопільській області. Проте зауважили, що детальнішої інформації надати не можуть, оскільки розслідування цього провадження проводить ДБР. Відтак чи відстроний цей працівник поліції від своїх обов’язків – невідомо. Не говорять цього і в ДБР. 

У Державному бюро розслідувань у Львові  виданню Терміново відмовилися повідомити, в якому підрозділі або яку посаду обіймає правоохоронець. Зазначили лише, що “особи, які можуть бути причетні до вчинення кримінального правопорушення, є працівниками різних підрозділів Нацполіції різних областей України, які перебували поза службою у Львові”. 

– На даний час не можу розголошувати даних досудового розслідування. Триває розслідування  кримінального правопорушення, яке зареєстроване слідчим ДБР 16 листопада у Львові за ч. 2. ст. 296 Кримінального кодексу України – “Вчинення хуліганських дій групою осіб”, – повідомив Терміново заступник начальника другого слідчого відділу Територіального управління ДБР у Львові Максим Смілевський. – На даний час проводяться першочергові слідчі дії: проводимо допити, визнано осіб потерпілими, призначено судово-медичну експертизу, витребувано відеоспостереження.

Через що саме стався злочин, Максим Смілевський не повідомляє. Зазначає лише, що на ветеранів АТО напали з хуліганських мотивів. 

– Триває судмедекспертиза, яка визначить ступінь травм потерпілих, – говорить  заступник начальника другого слідчого відділу. – Більше подробиць повідомити не можемо, тому що ще не оголошена підозра. 

Як повідомляє Радіо Свобода, громадський діяч, волонтер Андрій Мочурад у 2014−2015 роках служив добровольцем у батальйоні «Айдар», а Віктор Баранник у 2015-2016 був добровольцем «Правого сектора», а потім перейшов на службу у 8-й окремий полк спеціального призначення. Опівночі з 15 на 16 листопада чоловіки повертались додому. У центрі міста на них напали троє молодиків, які перекрили їм дорогу, почали штовхатись і провокувати бійку. Вони були спортивної статури, по 18-20 років.

“Напад був без жодного приводу у самому центрі Львова! Мені та Віктору завдали тілесних ушкоджень середньої важкості – зокрема, зламаний ніс, зламані зуби, численні забої, тощо. Після чого нападники пробували втекти. При їх затриманні, виявилось, що вони є діючими працівниками поліції, проте були у цивільному і звісно не показували посвідчень перед нападом. Не львівська поліція!”, – написав Андрій Мочурад на своїй сторінці у Фейсбуці. 

https://www.facebook.com/andrij.mochurad/posts/1544062439114126

 

Чоловік навіть оприлюднив прізвища нападників і зазначив, що вони були у Львові на навчанні поліцейських. 

Ветерани АТО не вважають, що напад на них був спеціально організований. Кажуть, що причиною радше стали алкоголь і невихованість поліцейських. Зі слів ветеранів, вони алкголю не вживали, а от нападники були нетверезі,  до того ж у відділку поліції вихвалялись, що їм нічого не буде, що родичі «відмажуть». 

“За інформацію, яку ми маємо, наразі нападників відпустили. Маємо підростаючих беркутят? Якщо не притиснемо, то не дивуйтесь, хто вас битиме на наступному Майдані чи під судами”, – зазначив у своєму дописі Мочурад. 

Нападникам, згідно зі статтею кримінального провадження, загрожує обмеження волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

Нагадаємо, бережанські поліцейські вже не вперше порушують закон. У жовтні цього року повідомлено про підозру поліцейському, який вчинив ДТП у Бережанах.

– За версією слідства, 17 липня 2020 року правоохоронець, перебуваючи за кермом автомобіля марки «OPEL», заїжджаючи у двір будинку по вул. С. Бандери, 8 у м. Бережани, вчинив ДТП. Водій не переконався, що рух буде безпечним і не дав дорогу жінці-пішоходу, напрямок руху якої він перетинав транспортним засобом, – повідомляли у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури. – Внаслідок зіткнення з автомобілем пішохід отримала травми, кваліфіковані, як тілесні ушкодження середньої тяжкості та була госпіталізована до медичного закладу. Триває розслідування, яке здійснює Територіальне управління Державного бюро розслідувань у місті Львові.

 

Перейти до панелі інструментів