28.03.2024
Здоров’я Новини

В управлінні охорони здоров’я з’ясовують походження фейка про припинення прийому в обласній дитячій поліклініці

Повідомлення про те, що поліклінічне відділення обласної дитячої лікарні з 13 листопада призупиняє діяльність з надання високоспеціалізованої третинної амбулаторної допомоги, з’явилося в тернопільських ЗМІ. У оголошенні, яке написане начебто від імені адміністрації лікарні, пояснено, що такі зміни зумовлені тим, що обласну дитячу лікарню, згідно з розпорядженням міністра охорони здоров’я Максима Степанова, внесли у список медичних закладів, що призначені для госпіталізації пацієнтів з коронавірусом.

До речі, подібного оголошення ми не знайшли ні на офіційному сайті лікарні, ні на її сторінці у Фейсбуці, на якій практично щодня з’являються нові дописи.

Коли обласна лікарня почне приймати пацієнтів з СOVID-19, в якому режимі працюватимуть інші відділення медзакладу, та й зрештою куди мають звертатися пацієнти поліклініки, з’ясовувало видання Терміново.

“Оголошення не бачила, працюємо, як і працювали”

Як підтвердили в обласному управлінні охорони здоров’я, цей медзаклад справді внесений у резервний список тих, які мають лікувати хворих з СOVID-19. Проте поліклінічне відділення лікарні ніхто не закривав, воно працює і ніхто не давав жодних вказівок його закривати, запевнили і в медзакладі, і в управлінні. Звідки взялося оголошення, не знають.

– Я не бачила того оголошення, – говорить заступниця головного лікаря обласної дитячої лікарні Алла Філюк. – З понеділка поліклініка працює в повноцінному режимі.

Невідомо про це оголошення і начальниці обласного управління охорони здоров’я Ользі Ярмоленко. Про нього вона дізналася з інтернету.
– Я відправила нашу головну спеціалістку, щоб вона розібралася з цією ситуацією, – каже посадовиця. – Не знаю нічого про це оголошення. Хто його дав? Головний лікар і начмед мене проінформували, що медзаклад працює відповідно до умов помаранчевої зони.

Поліклінічне відділення обласної дитячої лікарні працює і приймає хворих, але тільки за електронними направленнями від сімейних лікарів.
– У поліклініці не приймаємо ковідних хворих та пацієнтів з температурою і ознаками гострого респіраторного захворювання, – зазначає пані Філюк. – У нас прийом проводять вузькі спеціалісти – це неврологи, ортопеди, хірурги, загалом 24 спеціальності. А вся невідкладна допомога надається у приймальному відділенні та травмпункті. Стаціонар, а це 24 відділення, працює на ургентну допомогу – це невідкладні операції, травми після ДТП, опіки, гостра неврологічна ситуація, ортопедія, травматологія, лор, щелепно-лицева хірургія, нейрохірургія. Усі ці пацієнти йдуть до нас.

Місць немає, як зробити окремий потік хворих досі не визначили

Обласна дитяча лікарня завантажена пацієнтами і Алла Філюк вважає не зовсім правильним розглядати її ще й як заклад, який лікуватиме хворих з COVID-19. Тим більше, що у Тернополі на базі міської дитячої лікарні є повноцінне інфекційне відділення і воно наразі на завантажене.
– У нас завжди була перевантажена лікарня, тому що у нас хороші спеціалісти, хороша діагностика, – каже заступниця головного лікаря обласної дитячої лікарні. – Очевидно в цій ситуації, яка склалася із захворюваністю на COVID-19, включили і нашу лікарню у цей список. Але я вважаю, що це не зовсім правильно, тому що до нас щодня поступає до 200 пацієнтів. Ми ж абсолютно все на себе взяли – від голови до ніг: і зуби, щелепно-лицева хірургія, хірургія, неврологія, нефрологія, травматологія, всі недоношені новонароджені, – все це сконцентровано тут, в одній лікарні.

Як працюватиме лікарня з ковідними хворими, тут наразі не знають. Тай до такого повороту не готові.
– У нас один єдиний корпус, ми ж не маємо окремого корпусу, який можна розділити, – розповідає пані Філюк. – Побачимо, як будуть розгортатися події. Місця у нас нема. Для таких пацієнтів має бути виділений окремий корпус. Має бути окремий потік хворих, окреме приймальне відділення. Не можуть іти хворі з температурою разом з іншими, тим більше, що це висококонтагіозна небезпечна інфекція. Будемо бачити по ситуації. Якщо інфекційне відділення буде перезавантажене, а воно ж виконує функцію і обласного інфекційного, тоді будемо змушені корегувати і вирішувати ситуацію. Будемо шукати в педіатричному відділенні місця, щоб окремо відділити таких хворих, щоб вони були далі від всіх інших.

Насамперед в резерв – лікарні, далі – стадіони

Як повідомила начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко, наразі з дітьми хворими на COVID-19 справляється інфекційне відділення міської дитячої лікарні. А обласна дитяча лікарня внесена в резервний список.

– На сьогодні в Тернопільській області 11 дітей, хворих на СOVID-19 і 10 з підозрами, а у відділенні 55 ліжок. Так що місць вистачає, – констатує чиновниця. – Але ми працюємо на перспективу, бо нам сказали готуватися, стадіони розгортати. Тому ми спочатку розглядаємо медзаклади, де є медпрацівники та всі умови.

Нагадаємо, нещодавно МОЗ дало доручення розглянути стадіони у різних містах країни для розгортання мобільних госпіталів, якщо всі ліжкомісця в медзакладах, призначені для коронавірусних хворих, будуть заповнені. Приміром, у сусідньому Львові для цього вже розглядають стадіон «Арена Львів» та інші міські спорткомплекси, пише zaxid.net.

Перейти до панелі інструментів