23.04.2024
Новини

“Тернопіль у скорботі, відійшов символ національного відродження”: відомі тернополяни — про Володимира Колінця

Сьогодні не стало одного з засновників крайової організації Народного руху України (у 1989 р.), справжнього патріота України Володимира Володимировича Колінця. Відхід символу українського відродження не залишивив байдужими багатьох жителів міста, які знали покійного. В інтернеті сьогодні – чимало теплих спогадів, добрих згадок, а водночас сповнених суму повідомлень. Терміново публікує частину з них.

Тернопільська міська організація Народного Руху України з глибоким сумом повідомляє, що 14 листопада 2020 року відійшов у вічність  Володимир Володимирович Колінець.

Один із засновників НРУ, народний депутат України 1-го скликання (від 1990 р.), депутат Тернопільської міської ради (1990 р.), Тернопільської обласної ради 2-го скликання (1994 р.), знаний громадсько-політичний діяч, публіцист, літературознавець, викладач, член ТМГО “Інститут національного відродження імені Ігоря Герети”.

Тернопільська громада втратила великого борця за незалежність України, справжнього патріота, учасника національно-визвольних змагань.

Відійшла в засвіти ЛЮДИНА, чий внесок у розбудову демократичної української держави важко переоцінити. Свого часу Іван Драч назвав Володимира Колінця рухівським героєм з Тернополя… Непересічна особистість, яскравий оратор, який наприкінці 80-х років збирав у Тернополі багатотисячні мітинги. Він був серед авторів Декларації про державний суверенітет України, підтримував студентів під час  Революції на граніті, активіст Помаранчевої революції та речник Майдану під час Революції Гідності. За його безпосередньої участі відбулися усі віколомні історичні події державотворення України й декомунізації нашої області.

Світла пам’ять про справжнього патріота України, який присвятив своє життя розвиткові національно-демократичного руху, назавжди залишиться в наших серцях. Прошу прийняти слова найщирішого співчуття у цей скорботний час.

Олеся Мединська,

доцент кафедри журналістики у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка

 

Мій викладач зарубіжної літератури і опікун нашої студентської групи. Запам’ятав його як людину з гарним почуттям гумору. Вічная пам’ять!

Ростислав Крамар,

викладач Варшавського університету, екс-редактор «Тернопільської газети»

 

ЕПОХАЛЬНІ ЛЮДИ ЗВІЛЬНЯЮТЬ НА ЗЕМЛІ МІСЦЯ ДЛЯ МОЛОДИХ УКРАЇНСЬКИХ ПАТРІОТІВ! ВОСХОДЬТЕ НА НИХ І БУДЬТЕ ДОСТОЙНИМИ ЦЬОГО! УКРАЇНА ДЯКУЄ ТОБІ, ВОЛОДИМИРЕ, ЗА ЧЕСНІСТЬ І ЗВИТЯГУ!!!! СПОЧИВАЙ З БОГОМ!

Олег Герман,

професор кафедри українознавства і філософії Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя

Сьогодні Україна втратила Великого Українця. Тернопіль вклоняється перед творцем незалежності України, почесним громадянином міста Володимиром Колінцем.

У кращі світи відходять великі люди. Володимир Колінець був одним з символів національного відродження України. Один з співзасновниківa Народного Руху, депутат першого демократичного скликання Тернопільської міської ради. Він був справжнім творцем незалежності України.

Разом з Чорноволом, Горинем іншими рухівцями, Колінець зробив все можливе, щоб в Україні не утвердився ГКЧП, щоб українські комуністи зрозуміли, якщо вони підтримають Москву, то на боротьбу з ними стене весь великий Український народ… 

Сьогодні Тернопіль у скорботі.

Сьогодні Україна оплакує Володимира Колінця.

Сергій Надал,

міський голова Тернополя

Перейти до панелі інструментів