25.04.2024
Здоров’я Новини

Ліжок із киснем бракує: жителів Тернопільщини на вихідних просять побути вдома

Поліція не штрафує, а лише патрулює, ринки працюють там, де дозволять, заклади громадського харчування лише доставляють замовлення, – таким описують карантин вихідного дня, який почне діяти на Тернопільщині з опівночі суботи, 14 листопада.

Карантин вихідного дня вводять, аби не допустити різкого збільшення захворюваності, таким чином трохи розвантажити медзаклади й лікарів та перезавантажити лікарняні ліжка — аби вони чимдовше залишалися вільними. Вводячи його, сподіваються, що люди виберуть варіант провести вихідні вдома. Адже кінотеатри та заклади громадського харчування будуть зачинені. Нагадаємо, мова йде про область. Тернопіль вже оголосив, що карантин вихідного дня ігноруватиме.

За словами очільника області Володимира Труша, від початку листопада в області ще 138 ліжкомісць обладнали підключенням до кисню. З двох траншів у 500 та 900 млн грн, Тернопільщині перепали спершу 14 млн, а тапер майже 38 млн грн.

– За ці кошти закуплять апаратів штучної вентиляції легень, кисневих концентраторів та кисневих станцій, а також продовжать підключення до кисню наявних ліжок та збільшувати ліжковий фонд, – пояснив Труш на пресбрифінгу у п’ятницю, 13 листопада.

Його слова підтвердила начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко.

– В області також розгорнули госпіталь на базі 3-ї міської лікарні, – говорить Ярмоленко. – Кількість хворих, які потребують госпіталізації, щодня зростає на 3-4 людини. Розгортання додаткових ліжкомісць обумовлене розрахунками, які прогнозують подальше збільшення кількості хворих.

За словами Ярмоленко, підведення кисню до ліжок є проблемою. Бо треба знайти фірми, які можуть це зробити, до того ж потрібно створити необхідні умови для прокладання кисню. – Тому карантин допоможе розірвати ланцюжок захворюваності, тим самим знизивши надходження хворих. За цей час майстри зможуть провести кисень в палати, де не буде пацієнтів, – пояснює начальниця управління.

На суботу-неділю поліціянти області переходять на посилений варіант несення служби. Як наголосив начальник обласної поліції Олександр Богомол, 50% поліцейського штату будуть залучені на перевірку дотримання карантинних норм разом із представниками органів місцевого самоврядування та працівниками Держспоживслужби.

– В області є 1873 атестованих працівників, з них 130 захворіли, більшість – на ковід, – розповідає Богомол. – Решта, крім тих, що у відпустці, будуть працювати у слідчо-оперативних і групах реагування та патрулях.

Ті, що залишаться, а це близько 500 людей, працюватимуть в патрулях з дотримання карантинних норм.

– Поліція – не терористична організація. Ми будемо проводити профілактику, доносити до населення інформацію щодо карантинних норм, які введені, – пояснює Богомол. – Якщо ж буде ігнорування законних вимог поліції, тоді будемо складати протоколи.

Головний поліціянт області також нагадав: лінія 102 працює цілодобово і туди можна скаржитися як на порушення карантинних норм, так і на недобросовісне виконання своїх обов’язків поліцейськими.

Що ж стосовно того, чи працюватимуть ринки, це рішення прийматиме кожен район окремо, розповіла начальниця управління державного нагляду за дотриманням сантірного законодавства у структурі головного управління Держпродспоживслужби Нінель Цяпа.

– На наступні три пари вихідних введуть обмежувальні заходи щодо функціонування об’єктів, діяльність яких не є обов’язковою під час епідемій, – уточнює Нінель Цяпа. – Це роблять аби мінімізувати число контактів між людьми. Тому діяльність припиняють заклади громадського харчування (вони працюватимуть лише на доставку), кінотеатри та фітнес-клуби, фітнес-клубів. Наша область популярна стосовно роботи ринків. На засіданні комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішили, що стосовно них рішення прийматиме влада на місцях, бо кожен район має свою специфіку ринків.

Тож епідеміологи закликають населення на вихідних все ж максимально обмежити своє пересування, навіть якщо мова йде про перебування на свіжому повітрі, залишатися вдома, не ходити в місця скупчення людей, менше користуватися громадським транспортом. Або принаймні, за можливості, максимально обмежити такі дії.

Фото: Тернопільська ОДА.

Перейти до панелі інструментів