29.03.2024
Відео Новини

«Готуємо шини»: тернопільські ресторатори обіцяють акції  протесту через «локдаун вихідного дня» (відео)

Кабінет міністрів України сьогодні, 11 листопада, скасував адаптивний карантин і запровадив в Україні загальний карантин з «локдауном вихідного дня».

Зміни запроваджують вже з цих вихідних — з 00:00 суботи, 14 листопада до 00:00 понеділка, 16 листопада. Такий карантин діятиме в Україні щонайменше три вихідних поспіль. У суботі й неділю заборонили приймати відвідувачів у кафе, ресторанах, барах, можлива лише робота на виніс. Також обмеження торкнулися роботи торгових центрів та інших розважальних закладів.

Уряд обіцяє підтримку

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зауважив, що оскільки нові обмеження «неприємні та болісні» для бізнесу в ресторанній, розважальній та культурній сферах, уряд готовий підтримати підприємців. Для цього планують повністю відновити та розширити наступні програми підтримки:

  • компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм;
  • програма портфельних гарантій, яка має запрацювати найближчим часом (до 80% кредиту буде покриватися державою);
  • можливість застосування механізму визнання “карантину вихідного дня” форс-мажорною обставиною, що зараз обговорюється з Торговельно-промисловою палатою;
  • продовження реалізації програми доступних кредитів “5-7-9”, яка дає змогу отримати кредитні канікули для бізнесу. Тобто йдеться про рефінансування існуючих позик фактично під 0%.
«Вони навіть не розуміють, про які суми говорять»

Нововведення викликали чималу хвилю обурення власників закладів громадського харчування. Під гаслом «Маю право працювати» акції протесту відбулися в різних куточках країни. В Тернополі ресторатори теж прийшли під стіни Тернопільської обласної державної адміністрації. Кажуть, що уряд перейшов усі межі, а в обіцянки компенсувати витрати та кредитування не вірять.

Я просив кредит на одну суму, а мені пропонували в кілька разів меншу

«Кредити «5-7-9» – не нові, і «на папері» працюють давно. Та в реальності кожен мій товариш, колеги з різних галузей бізнесу не отримували ще жодного погодження після карантину на отримання кредиту. А якщо й були погодження, то смішні. До прикладу, підприємцю потрібно 300 тисяч гривень, а йому погоджують 30. Я сам просив кредит на одну суму, а мені пропонували в кілька разів меншу, яка точно не вирішить проблеми», – каже один з учасників акції під ОДА Володимир Харкавий, власник гастро-пабу «Natura».

Також Володимир Харкавий не розуміє, як уряд планує компенсувати заробітну плату працівникам закладів.

«Це абсолютно пуста фраза. Вони не уявлять собі ні розмірів зарплат, не розуміють, про які суми говорять. Бо не знають, скільки є тисяч працівників по Україні в цій сфері. Ммаючи дефіцит бюджету, як вони можуть говорити про компенсації? Це підкреслює їхній непрофесіоналізм. В Тернопільській ОДА нам теж озвучували подібні тези, але пояснити, як це буде втілюватися, не змогли. Чи будуть відшкодовувати кошти тим, хто пов’язаний з ресторанним бізнесом? Приміром, постачальникам. Що їм відшкодує уряд? Це ж абсурд. Сьогодні ми спілкувалися зі заступниками голови Тернопільської ОДА. Один з них в розмові з нами сказав дослівно: «Сприймайте це (тобто закриття у вихідні,- авт.) як кон’юнктуру ринку». По факту ми з ними ні до чого не домовилися», – розповів про результат пікетування Володимир Харкавий.

“Місцевий бізнес і так вже на ладан дихає”

Ресторатор, власник мережі закладів харчування «Barbaresco», «LeRock», «Pasta Fresca», «Інший Prosecco Бар» Олександр Пеньківський  теж не підтримує рішення уряду, однак буде його як законослухняний громадянин виконувати, адже розуміє, що заплатити кілька штрафів (по 17 тисяч гривень кожен), змоги немає.

«Я не є радикальною опозицією чи кардинально налаштованим проти влади, але мені хотілося б, щоб будь-які дії мали послідовність. Я чудово розумію, що з усіх громадських місць найкраще проконтролювати дистанцію, маску, наявність антисептиків можна в ресторані. Ми, приміром, забрали половину столів, працюємо на півпотужності, не садимо більше людей, аніж можемо. Тобто якщо реально і логічно дивитися на речі, то я не розумію, чому саме ресторани стали нарізним каменем в цьому процесі. Закон не може бути в одній країні різний для всіх. Ми всі знаємо, як пожили літо Одеса, Київ і в які «тиски» взяли нас. Мені не зрозуміло, чим ми завинили. Думаю, що наші платежі (і податкові, і зарплатні) так само наповнюють бюджет, як і всі інші», – наголошує ресторатор.

Він переконаний, що локдаун вихідного дня істотно вдарить по місцевих підприємцях.

влада могла провести хоча б мінімальні консультації з бізнесом, перш ніж приймати рішення

«Місцевий бізнес і так вже на ладан дихає. Підтримки від держави ми не відчуваємо. Натомість  штрафи, протоколи, обмеження. Хоча наша структура в період жорсткого карантину йшла на усі можливі і неможливі кроки підтримки медиків, лікарів. Ми організовували безкоштовне харчування, відвозили тощо. Тобто намагалися ввійти в ситуацію, допомагати. Я розумію, що ми на периферії, але влада могла провести хоча б мінімальні консультації з бізнесом, перш ніж приймати рішення»,- підкреслює Пеньківський.

“Треба захищати не лише рестораторів, а й все населення”

Незадовго після акції під Тернопільською ОДА, на сайті адміністрації з’явилася новина про те, що чиновникам вдалося «конструктивно поспілкуватися».

 «Ми зустрілися з представниками ресторанного бізнесу та провели конструктивну розмову, – цитує сайт ТОДА першого заступника голови Ігоря Дем’янчука. – Під час зустрічі наголошено, що сьогодні Уряд та державні органи повинні захищати інтереси не лише рестораторів, а й всього населення. Наше першочергове завдання — зберегти здоров’я людей. Підприємці погодилися, що введені карантинні обмеження дають свої результати. Ми бачимо, що ситуація в області з рівнем захворювання стабілізувалася. Однак, на цьому зупинятися рано. Ми повинні створити безпечне середовище, яке не уможливлює збільшення кількості хворих».

вихідні – це 40%, а в декого навіть 50% від тижневої виручки. Це також спричинить шалені списання продуктів

Водночас, за словами Володимира Харкавого, порозуміння з керівництвом області досягти не вдалося. Тож завтра ресторатори планують йти на прийом до міського голови Тернополя Сергія Надала та просити його про підтримку. Якщо мер не допоможе, то ресторатори готові до радикальних кроків.

«Нас дотиснули до кінця. Закривати на вихідні ми не можемо, тому що вихідні – це 40%, а в декого навіть 50% від тижневої виручки. Це також спричинить шалені списання продуктів. Заклад не може працювати п’ять днів через два, бо зіпсуються продукти. Тому ми вирішили, що завтра йдемо до мера і просимо, щоб, як і раніше, захищав бізнес.  Якщо він скаже, що не може цього зробити, тоді ми готові йти з шинами під арку до поліції. Ми налаштовані збиратися колективами, залучати сусідні галузі та протестувати. В нас є чат, в якому практично усі тернопільські ресторатори і усі вони проти закриття»,- каже Володимир Харкавий.

Водночас власник ресторану “Леліва” та клубу «Лисий» Тарас Ковальчук вірить, що до радикальних дій вдаватися не доведеться.

«Міський голова Тернополя зараз у відрядженні. Сумніваюся, що нам вдасться зустрітися в четвер у ввечері. Швидше за все, це буде в п’ятницю вранці. Відповідно тоді й будемо узгоджувати з ним усі ці питання. Споглядаючи за політикою міста, як усе відбувалося раніше, вірю, що все буде гаразд», – сказав Тарас Ковальчук.

Головне фото: Суспільне Тернопіль

https://www.facebook.com/100009755281190/videos/pcb.1338457419822755/1338456679822829/

 

 

Перейти до панелі інструментів