24.04.2024
Відео Новини Оперативно Суди

Максимальне покарання: оголосили вирок вбивці тату-майстрині Тетяни Підвашецької (фото, відео)

Вирок у справі про вбивство тернопільської тату-майстрині Тетяни Підвашецької виніс тернопільський міськрайонний суд 11 листопада. Обвинуваченого Андрія Горбатюка колегія суддів визнала винуватим у вчиненні злочину, передбаченого п. 4 ч. 2 ст. 115 ККУ – умисне вбивство вчинене з особливою жортстокістю. Йому призначили покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Також Горбатюка зобов’язали сплатити 500 тис. грн моральної шкоди матері вбитої.

– Запобіжний захід, застосований до обвинуваченого у вигляді тримання під вартою, продовжено до набрання вироком законної сили, але не більше як на 2 місяці, тобто до 18 січня 2021 року, – повідомла суддя-спікерка тернопільського міськрайонного суду Анна Мостецька. –  Вирок може бути оскаржений до тернопільського обласного апеляційного суду упродовж 30 днів з дня його проголошення.

Андрія Горбатюка судила колегія із трьох суддів – головуючий суддя Петро Гуменний, суддя-учасник колегії Віктор Братасюк, суддя-учасник колегії Володимир Ромазан (фото: Євгенія Цебрій)

За словами судді-спікерки, таку високу міру покарання у тернопільському міськрайонному суді призначили вперше за багато років.

– Я працюю в суді з 2003 року і за моєї пам’яті суд вперше призначив довічне позбавлення волі, –  каже Анна Мостецька.

Якщо засуджений подасть апеляцію і апеляційний суд, приміром, залишить вирок міськрайонного суду без змін, то він ще може бути оскаржений у Верховному суді, пояснює суддя-спікерка. Проте після рішення апеліційного суду вирок вважається таким, що набрав законної сили і тоді вже буде вирішуватися питання про направлення засудженого до місць відбування покарання. Наразі Андрій Горбатюк залишається у Чортківському СІЗО.

Чи подаватимуть його захисники апеляцію, поки що невідомо. До слова, під час оголошення вироку нікого з рідних обвинуваченого у залі суду не було. Сам Горбатюк помітно нервувався, а коли суддя оголосив рішення про довічне позбавлення волі, просто сів, опустивши руки. Після цього охорона одразу одягнула йому наручники.

Після оголошення вироку Андрій Горбатюк просто сів, опустивши руки. Після цього охорона одразу одягнула йому наручники (фото: Євгенія Цебрій)

Андрія Горбатюка судила колегія із трьох суддів – головуючий суддя Петро Гуменний, суддя-учасник колегії Віктор Братасюк, суддя-учасник колегії Володимир Ромазан. Прокурорка – Ірина Єдинак. Обвинуваченого в суді захищали  адвокати Петро Грода і Тарас Боднарчук. Потерпілих у справі, рідних вбитої Тетяни Підвашецької, зокрема, маму Світлану Храпко та бабусю Іларіону Негожай представляли адвокати Василь Притула і Володимир Рубінський.

– Колегія суддів приходить до висновку, що обвинувачений, починаючи з підліткового віку, вів асоціальний спосіб життя, при цьому не бажає жити у загальнолюдських уявленнях про мораль, відчуває себе чужим у суспільстві, – йдеться у вироку суду. – Особу винного, який належних висновків для себе не зробив, не розкаявся у скоєному, враховуючи позицію потерпілих, відсутність обставин, які пом’якшують чи обтяжують  покарання, колегія суддів дійшла до висновку, що виправлення обвинуваченого можливе лише в умовах реального відбування покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Таке покарання буде справедливим, необхідним і достатнім для попередження вчинення ним нових злочинів.

Дідусь 27-річної Тетяни Підвашецької вважає, що вбивці його внучки замало навіть довічного ув’язнення (фото: Євгенія Цебрій)

На підсумкове судове засідання прийшов дідусь загиблої. Після закінчення суду чоловік сказав журналістці Терміново, що на його думку, навіть цього покарання для Горбатюка замало за те, що він зробив з його внучкою.

Нагадаємо, 27-річну Тетяну Подвашецьку знайшли вбитою у квартирі на вулиці Курбаса у квітні 2019 року. Підозрюваний у її вбивстві 25-річний Андрій Горбатюк – тернополянин, який кардинальними змінами зовнішності відомий з телешоу. Як повідомляли у поліції, злочин трапився в ніч з 15 на 16 квітня. Саме тоді тернополянин прийшов до давньої знайомої, аби завершити раніше набите тату. Вони зустрілися в помешканні майстрині. Між ними виник конфлікт на побутовому ґрунті, який переріс у вбивство 27-річної подруги.

На тілі потерпілої судово-медичний експерт виявив 99 колото-ріжучих ран. Дівчина померла в результаті масивної втрати крові. Після цього 25-річний чоловік втік. Затримали підозрюваного 17 квітня, а наступного дня суд обрав йому запобіжний захід  – тримання під вартою. Під час розгляду справи тернополянин проходив стаціонарну психолого-психіатричну експертизу. Відповідно до її результатів, хлопця визнали осудним.

Йому інкримінували п.4 ч.2 ст. 115 – умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю.  У жовтні минулого року справу передали до суду. Упродовж року, поки тривав судовий процес, Горбатюк перебував у Чортківському СІЗО.

Під час судових дебатів прокурор попросив суд призначити для обвинуваченого покарання у вигляді 15 років позбавлення волі. Проте рідні покійної Тетяни вимагали для нього довічного ув’язнення. Обвинучений своєї вини в суді не визнав. Мовляв, нічого не пам’ятає, отямився вже над бездиханним тілом.

Перейти до панелі інструментів