19.04.2024
Здоров’я Новини

“Може ще операції навчимося робити?”: тернополяни масово розповідають, як вимушено самі собі роблять ін’єкції через недосконалість медсистеми

Тернополянам і жителям області, які лікуються амбулаторно, нема кому зробити ін’єкції. Про це люди масово пишуть у соцмережі Фейсбук після виходу публікації на сайті Терміново про цю проблему. 

Як ми вже писали, багато пацієнтів з пневмонією, COVID-19 та іншими проблемами зі здоров’ям, які під час епідемії змушені проходити амбулаторне лікування, просто кинуті напризволяще. Сімейні лікарі призначають людям ін’єкції та крапельниці, а провести ці процедури нікому. Як повідомили Терміново в міському управлінні охорони здоров’я, в поліклініках є маніпуляційні кабінети і пацієнти можуть приходити на маніпуляції, але в робочий час. Для тих, хто на амбулаторному лікуванні з  COVID-19 чи пневмонією і не має можливості вийти з дому, допомога медсестер не передбачена.

Допомагати таким хворим взялася тернопільська медсестра Оксана Ахроменко. Вона закликає і інших медиків не бути байдужими і підтримати її ініціативу. 

У коментарях під публікацією Терміново у Фейсбуці тернополяни масово пишуть про те, що дуже часто їм самим доводиться робити собі уколи, адже медсестри відмовляються прийти додому.

“Ніхто не прийде, бо ніхто сам собі не ворог”, – пише Марія Круковська.

Більшість коментаторів зазначають, що робили ін’єкції собі, а також рідним, адже іншого виходу просто не було.

“Я колола сама себе”, – пише Ірина Григорук. 

“Мама робить уколи, бо всі відмовляються”, – зазначає Лілія Южда.

“Я колю – і домашніх, і сусідів, і кролика, і себе. Болить-не болить – всі терплять”, –  коментує  Наталія Гесюк.

Дехто з тернополян розповідає, що навчилися робити ін’єкції під час лекцій з медицини у вишах або ж їх цьому навчили медики. 

“В університеті колись обожнювала лекції з медицини. Хоч я не медик, але знання стали в пригоді”, – написала Ірина Чорна.

“Нас навчили медики. Спитала, як колоти, нам показали, наступні уколи робили під контролем, а далі уже уміли. А потім ще й кішку лікували, робили їй уколи. Трохи інше, але подібне”, – розповідає Елена Зазуляк.

Дехто з користувачів соцмережі також зазначає, що внутрім’язеві ін’єкції має навчитися робити кожен. 

Допомога може знадобитися будь-коли собі чи близьким. Зараз, маючи ютуб і ґуґл- це взагалі не проблема”, – вважає Olga Dunets.

Проте люди у коментарях пишуть, що все таке це має робити медик, адже не кожен може вколоти себе чи когось зі своїх родичів. 

“Всім своїм, при потребі, я роблю уколи. Але от собі”, – зауважує Людмила Антонишин-Музичка

“Може ще операції навчимося робити?” – іронізує Оксана Микулішин

Це може і мастхев, але не для всіх. Завжди викликаю медсестру на дім, і вона ще бігає пів години за мною по квартирі))) Вміти колоти уколи, для мене то супер здібності) Велика повага медсестричкам, які терплять таких боягузок уколів як я), – розповідає Таня Яворська.

“В мене мама така сама була, але коли татові з ковідом призначили уколи в живіт – переборола фобію, навчилася робити ін’єкції в момент”, – зазначає Olga Dunets.

Я з практики знаю, коли серед ночі болів зуб, сам себе колов, вивихнув коліно, теж колов себе сам. А одного разу з дуже вимушених обставин давав укол своїй дитині, коли йому було три роки. Всі ці рази пам’ятаю, розумію, що як треба, то треба, але краще хай це робить той, кого це вчили робити. Бо самому чогось страшно і малоприємно”, – поділився своїм досвідом Василик Роман.

З десятків коментарів ми знайшли лише два про те, що амбулаторним пацієнтам з ін’єкціями допомагав медик.  

“У мене чудовий сімейний лікар. Він мені і уколи робив, і крапельниці ставив. Сім днів в костюмі по 4-5 годин. Вдячна йому!” – повідомляє Наталя Міщанчук.

“Я колола чоловіка і сама себе, ну як вже попала, 10 днів по два антибіотики. А от крапельниці все ж приходила медсестричка робити, яка перехворіла вірусом. Ми ще в серпні вилізли з ковідного запалення. Тепер просим Бога аби змилосердився над всіми хворіючими і боронив від захворювання здорових”, – поділилася пережитим Галина Мастиляк

Я хто вам робить уколи вдома? Чи відгукуються медсестри на прохання допомогти? Розповідайте про це у коментарях. 

Читайте також: “Від кількох сотень до 10 тисяч гривень”: скільки коштує тернополянам позбутися коронавірусу і кого лікують безкоштовно.

Діарея, нудота, але найгірше – втрата смаку: незвичні симптоми тернополян під час СOVID-19. 

Лікарні Тернопільщини отримали мільйони на лікування COVID, а пацієнти досі скаржаться, що витрачають власні кошти. 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів