29.03.2024
Новини

Тернополяни можуть завтра перевірити свої знання з української мови в рамках всеукраїнського диктанту

У понеділок, 9 листопада, о 09:15 розпочнеться двадцятий за рахунком Всеукраїнський диктант національної єдності, який організовує Національна суспільна телерадіокомпанія України. Про це пише “Громадське”.

Диктант проводять до Дня української писемності та мови 9 листопада. Свято запроваджене президентським указом від 1997 року на честь Нестора Літописця.

Текст для ювілейного радіодиктанту написав відомий письменник і видавець Іван Малкович. Науковим консультантом стала докторка філологічних наук, професорка Лариса Масенко. Читатиме диктант відома акторка Римма Зюбіна.

Де слухати?

Пряма трансляція радіодиктанту розпочнеться о 09:00 на телеканалі UA: Перший, а також в етері UA: Українське радіо та UA: Радіо Культура. Ведучі в студії розкажуть історію диктанту й дадуть змогу всім охочим підготуватися до його написання.

Студію для написання цьогорічного диктанту облаштували в читальній залі Національної бібліотеки імені В. І. Вернадського, куди запросили багатьох відомих українських діячів.

Долучитися до написання радіодиктанту національної єдності може будь-хто — як в Україні, так і за її межами. Пишуть диктант лише від руки.

Куди надсилати диктант?

Написаний текст потрібно відправити впродовж доби — онлайн або офлайн.

Так, паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, 01001, вул. Хрещатик, 26, Українське радіо, «Радіодиктант». Важливо, щоб гриф надсилання був датований не пізніше ніж 10 листопада. А ось онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio. Для цього слід сфотографувати або відсканувати написаний текст.

Текст диктанту оприлюднять на сайті UA: Українське радіо 11 листопада об 11:00. Після цього електронні листи не прийматимуть.

Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту. Результати оголосять упродовж 1–2 місяців залежно від кількості отриманих листів.

Перейти до панелі інструментів