29.03.2024
Здоров’я Місто Новини Розслідування

“Дефіцит, наче в 90-ті”: перед початком сезону грипу тернополянам немає чим вакцинуватися

Навіть якщо ви вирішите вакцинуватися проти грипу, зробити це в Тернополі буде ще тим випробуванням. І справа не в записі до лікаря, не в пошуку термосумки для транспортування самої вакцини. Все набагато простіше – вакцини у місті майже немає.

Нагадаємо, вакцинація від грипу не входить до державної програми, тому провести її ви можете лише власним коштом, після проведення огляду у сімейного лікаря. Вколять вам її у маніпуляційній комунальної амбулаторії, звісно ж, безкоштовно. Але придбати вакцину мусите самі. Журналістка Терміново 4 листопада відвідала центральні аптеки міста, і в кожній провізори лише розводили руками: продавати їм нічого. Хоча жителі міста за вакцинами питають часто, бо ж налякані початком епідсезону і хочуть отримати імунітет хоча би до грипу до початку ускладнення ситуації із ковідом в країні.

Теоретично українці можуть вибирати із 4 вакцин, які пройшли держконтроль якості в Україні. Це французька “Ваксігрип тетра”, її, за інформацією Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об’єднання, на всю країну закупили 502 747 доз, південнокорейські “Джісі флю” та  “Джісі флю Квадривалент” – 100 тисяч та 20 тисяч доз відповідно, а також 50 тисяч доз “Інфлуваку”, виробництва Нідерландів.  

“Ваксігрип” та “Джісі флю квадривалент” – чотиривалентні вакцини, це означає, що вони сприятимуть виробленню імунітету від 4 штамів грипу, інші дві – трьохвалентні. Купуючи вакцину, уточніть у провізора, з якого віку її можна колоти дітям.

Однак тернополянам, найімовірніше, обирати з них не доведеться, бо наразі знайти хоч якусь – нереально в аптеках міста. Забронювати їх у спеціальному додатку також неможливо – вакцин немає. Якщо пошукати в мережі, то ситуація досить плачевна: поодинокі вакцини є лише в окремих містах країни: Білій Церкві, Ірпені, Бердичеві, Одесі. Ціни – від 299 грн до подекуди майже 600 грн. 

 “Немає і не було”

В центральних аптеках Тернополя вакцин, станом на 4 та 6 листопада, не було ніяких. Чи буде? “Навряд” – отака відповідь звучала від провізорок ряду аптек. “Не маємо наразі як замовити у постачальників – немає на складі”, – пояснили в аптеці “БАМ”.

У багатьох фармаціях нарікають: вакцин у них цього року взагалі не було. У державній 78-ій порадили не бігати містом, а просто телефонувати не раніше п’ятниці, 6 листопада. 

“До того часу обіцяли привезти”, – пояснила провізорка. Однак і 6 листопада вакцини ще не було. Хоча й повідомили: чекають вже з дня на день на “Ваксігрип”, саме його мали кілька тижнів тому. Орієнтовна ціна – 400 грн.

В аптеці “Доброго дня”, куди скеровували у більшості інших аптек, мовляв, вакцина там точно має бути, фармацевтки пояснили, що можуть запропонувати лише бронювання, якщо їм залишити номер телефону. У них вже є цілий список охочих, однак сама аптека претендує лише на 50 доз дефіциту.

– Обіцяли привезти в перший числах листопада, – нарікає провізорка. – Сподіваємося, що до 15 числа вже точно привезуть.

Але якщо й придбати вакцину вдасться, то ще одним випробуванням для тернополян буде її транспортування та зберігання. Відповідно до вимог, вона має перебувати у сталому температурному режимі +2-+8 градусів. Тому з аптечного закладу перевозити її ви зможете лише в спеціальній термосумці. У МОЗ навіть радять зберігати чек, на якому видно, о котрій саме годині вам продали вакцину, адже застосувати її бажано впродовж двох годин після придбання. Столичні та аптеки великих міст зазвичай пропонують послугу оренди такої сумки. А от у Тернополі це може стати проблемою.

Читайте також: “Їм усі відмовляють”: хворим, яким призначили лікування вдома, у Тернополі немає кому зробити ін’єкції

З усіх відвіданих аптек порадити, як вийти зі становища, змогли лише в двох. У комунальній аптеці №78 заспокоїли, мовляв, мають спеціальні термопакети. Їхня вартість – 60 грн. І вони багаторазові.

А от в аптеці “Доброго дня” таки мають послугу оренди термосумки. За словами провізорки, купуючи вакцину, ви додатково залишаєте 200 грн, які вам повернуть, коли ви принесете термосумку назад.

Шукала через “своїх”

Тернополянка Оксана Мисько розповідає, як полювала на вакцину для себе. Для цього, сміється, підняла на ноги всі свої “зв’язки”.

– Довелося ледь не блокнот із телефонами однокурсників шукати, аби спитати, чи ні в кого немає друзів-родини в аптечній галузі, – зізнається жінка. – Врешті-решт сусідка якось мимохідь обмовилася, що в аптеці, де працює її донька, є така вакцина. І все, я  побігла туди. Відчуття, наче це “привіт, ранні 90-ті і дефіцит всього”.

До цього Оксана пройшла медогляд у сімейної лікарки і пильнувала здоров’я, щоб, поки не придбає вакцину, не підхопити якогось захворювання. Навіть маршрутками не їздила. На роботу ходила пішки. 

– Можливо, зі сторони видасться, що я трішки перегинаю, але цьогоріч якось дуже серйозно сприйняла ідею вакцинуватися. Можливо, психологічно на мене повпливала пандемія коронавірусу. Коли навесні ми з чоловіком виявилися відрізані від батьків, котрі живуть в інших областях, стало моторошно отак захворіти і стати невиїзними. Тому тепер пильнуємося, – пояснює свою мотивацію вакцинуватися Оксана.

Транспортували вакцину у термосумці, з якою влітку ходили на пляж і носили в ній напої. Після того, як Оксана зробила вакцину в комунальному медзакладі, її чоловік вирішив, що час – дорожчий. І бігати містом в пошуках вакцини він не хоче, тому провакцинувався теж, але в приватній клініці Тернополя.

30 доз на всіх

Як розповіла гендиректорка Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об’єднання Наталія Марків Файному місту, ситуація із відсутністю вакцин в міських аптеках не є дивною, адже вони як підприємство отримали два тижні тому “аж” 30 доз. Однак вже найближчим часом вакцина у місті мала би з’явитися. За словами Марків, гуртові постачальники вже почали отримувати вакцини, тож зараз триває їх перерозподіл аптечними закладами.

– Ціна залежатиме від тієї, яку поставить дистриб’ютор, – пояснює Марків. Відповідно до промоніторених нею аптечних закладів, ціна варіюється від 300 до 490 грн за дозу. – Все залежатиме від того, скільки за вакцину заплатить аптечний заклад.

Серед відвіданих 4 листопада журналісткою аптек лише в “Доброго дня” змогли зорієнтувати в ціні. Там очікують на “Ваксігрип”, вартість вакцини буде приблизно 400 грн.

Якщо ви планували робити щеплення у комунальному закладі, але придбати вакцину досі не змогли, то ще залишався варіант провакцинуватися в приватних клініках міста. Однак навіть там вакцин переважно немає. Якщо ж і є, то обійдеться це тернополянам майже вдвічі дорожче: адже, згідно з протоколом, перед вакцинацією вас повинен оглянути лікар. А в приватних клініках – це додаткова графа у чеку, вартістю 300-400 грн. Таким чином вакцинація обійдеться мінімум у 650-800 грн. 

Відзначимо, що журналістка Терміново таки зуміла відшукати вакцину – лише в одній приватній клініці міста. Та й то там наголосили – залишилася раптом одна доза станом на ранок 5 листопада.

Місто закупило вакцину лише для певних категорій

В міському управлінні охорони здоров’я пояснюють: до наявності вакцин у аптеках стосунку не мають. За кошти з міського бюджету, виділені на програму “Здоров’я громади”, закуплено вакцину для визначених категорій населення. В першу чергу – для медичних працівників. Крім цього  вакцинації підлягають ті, хто найбільше контактують із великою кількістю населення, як от вчителі, вихователі та поліцейські.

Зокрема, для сімейних лікарів центру первинної медико-санітарної допомоги кампанію щодо вакцинації саме розпочали. Загалом поки закупили 390 доз вакцини. Начальник відділу Василь Даньчак запевняє: буде ще, на це планують довиділити кошти із бюджету.

– Для щеплення медпрацівників ми закупили корейську “Джісі флю”. Для держзамовлення була доступна лише вона, – зазначає Даньчак. 

Кому і коли вакцинуватися

Що ж до вакцинації, то Даньчак наголошує: так, проводити її бажано до початку епідсезону, щоб вакцина встигла подіяти і виробилися антитіла, однак насправді щеплюватись можна, незалежно від періоду. 

– Якщо у вас нормальне самопочуття, немає супутніх хвороб, то проводити щеплення можна навіть у січні, – каже Даньчак. – Епідсезон триває щороку із жовтня до квітня, хоча вже початок листопада, а у нашій громаді досі немає загострень чи піку захворюваності на грип. 

Зважаючи на пандемію коронавірусу, вакцинація від грипу стала ще більш актуальною. Адже населенню варто мати імунітет до якомога більшої кількості недуг, наголошує начальник міського управління охорони здоров’я.

– Звісно, змусити людину пройти вакцинацію ніхто не може, – продовжує начальник управління. –  Вона має рекомендаційний характер. Однак хочу зазначити, що навіть якщо говорити про наших медпрацівників, які торік менше щеплювалися, цього року охочих – у два-три рази більше. 

Тих же, хто переймається, що вакцинація від грипу на мінімальний період, але може послабити імунітет, і ви станете більш вразливим до коронавірусу, Василь Даньчак заспокоює: такі переживання зайві.

– Звісно, мають бути покази до вакцинації. Є певний алгоритм дій. Адже спершу вас має оглянути сімейний лікар. Якщо у вас не буде протипоказів, лише тоді ви зможете пройти вакцинацію, – пояснює Даньчак. При цьому наголошує: імунітет до грипу – це не імунітет до коронавірусу.

У МОЗ звертають увагу: робити щеплення варто всім, але особливо – дітям, віком до 5 років, людям старшого віку, тим, у кого є хронічні захворювання, а також вагітним. Не рекомендують проводити вакцинацію людям, які проходять “хімію”, а також тим, у кого зараз період ремісії чи загострення супутніх хвороб. Відмовлять у вакцинації також тим, в кого підвищена температура і/або застуда. Не дозволяється робити вакцинацію дітям до 6 місяців.

При цьому в міністерстві зазначають: вакцинація не означає, що грипом ви не захворієте. Але точно перехворієте на нього набагато простіше, з мінімальними ускладненнями. Адже щеплення знижує ризик ускладнень на 60%, а смертності – на 80%.

 

 

Перейти до панелі інструментів