28.03.2024
Новини

“Марків їде на Батьківщину!”. Суд в Італії виправдав нацгвардійця з Тернопільщини

Заключне засідання у справі нацгвардійця Віталія Марківа провів апеляційний суд Мілана 3 листопада. Нашого земляка повністю виправдали і вже скоро він повернеться в Україну.

Про це увечері повідомила на своїй сторінці у Фейсбуці Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

“Україно, Віталія Марківа – виправдали!!! Міланський апеляційний суд виніс виправдувальний вирок у справі нашого Героя, повністю виправдавши його. Справедливість є! Віталій Марків повертається з нами на Батьківщину”, – написала Денісова.

 

https://www.facebook.com/denisovaombudsman/posts/4567072153365498

Радісною звісткою у соцмережі ділиться і глава МВС України Арсен Аваков. А користувачі соцмережі вітають Марківа з перемогою.

https://www.facebook.com/apostolmv/posts/1633236180189501

Нагадаємо, старшого сержанта Національної гвардії України Віталій Марківа, який родом з Тернопільської області, звинувачували в причетності до вбивства італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та його російського перекладача і журналіста Андрія Миронова під час боїв під Слов’янськом у 2014 році. Рік тому суд першої інстанції у місті Ассізі засудив Марківа до 24 років позбавлення волі. Це рішення викликало обурення в Україні. Сам Марків свою вину заперечував і наполягав на тому, що жодного стосунку до загибелі італійця він не має.

Доля нацгвардійця стала предметом переговорів президента Володимира Зеленського з лідерами Італії та з Папою Римським, а МВС України підготувало до апеляції матеріали, пише bbc.com. Сам керівник МВС Арсен Аваков їздив на судові засідання до Мілана.

Віталій Марків народився 16 серпня 1989 року в Хоросткові Тернопільської області. 2003 року з матір’ю й сестрою переїхав до Італії, де закінчив технічний коледж, отримав громадянство Італії. Працював діджеєм. В Україну повернувся в грудні 2013 року під час Євромайдану. З початком російсько-української війни став добровольцем у Першому батальйоні Національної гвардії України ім. Кульчицького, з яким пізніше, маючи звання старшого сержанта, підписав контракт. Чинний заступник командира взводу. Брав участь у боях під Слов’янськом навесні 2014 року.

2017 року Марків поїхав до Італії, щоб відвідати матір. 30 червня 2017 року в аеропорту Болоньї італійська поліція заарештувала Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі разом із його російським колегою Андрієм Мироновим, які загинули внаслідок мінометного обстрілу у травні 2014 року поблизу Слов’янська.

Головне фото: МВС. 
Перейти до панелі інструментів