28.03.2024
Здоров’я Новини

Топ-10 страв з гарбуза. Незвично, корисно і дуже смачно!

Сезон гарбузів якраз у розпалі, а значить прийшов той особливий час, коли кухня відкрита для вишуканих кулінарних експериментів та ледь не магічного приготування нових смаків. Для багатьох господинь гарбуз – продукт досить специфічний і окрім знайомої всім з дитинства гарбузової каші та соку, здається, приготувати з нього більше нічого не можна. Але як ви помиляєтеся!

Адже гарбуз – це суперпродукт, який можна поєднати практично зі всім, що ви знайдете в холодильнику: і з м’ясом, і з грибами, і з іншими овочами, а якщо хочете чогось солоденького – сміло випікайте солодкі пироги з гарбузом та фруктами і робіть солодкі фреші та коктейлі, інформує Ніжин.сіті. Смак та задоволення всій сім’ї гарантовано!

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ГАРБУЗА
Гарбуз – справжній дар осені. Це багате джерело вітамінів та корисних мікроелементів, які так необхідні нашому організму напередодні зими та часу вічних застуд. До прикладу, чи знали ви, що в гарбузі бета-каротину та вітаміну A набагато більше, ніж у моркві? А ще гарбуз багатий кальцієм, пектином, вітамінами С, E, D, PP і групи В.

Гарбуз – це відмінний продукт для профілактики серцево-судинних захворювань, анемії та ожиріння. Споживання цього овоча покращує процеси обміну речовин, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і регулює водно-сольовий баланс в організмі.

На додаток до цього, гарбуз заспокоює нервову систему, сприяє доброму та міцному сну, а завдяки багатству вітамінів уповільнює процеси старіння і дбає про красу шкіри.

А не так давно вчені виявили у гарбузі речовину, яка здатна знизити зростання туберкульозної палички і як наслідок, зменшити ризик захворювання на туберкульоз.

Тому, якщо ви досі сумніваєтеся, чи варто готувати страви з гарбуза, наша відповідь буде однозначною – Так!

1. М’ЯСНА ЗАПІКАНКА З ГАРБУЗОМ ТА ПОМІДОРАМИ
М’ясна запіканка з гарбузом та помідорами особливо сподобається любителям ситних м’ясних страв. При цьому готується вона досить швидко, а сам рецепт нескладний у приготуванні. Ще одна приємність цього рецепту – це його невелика затратність. Як то кажуть, мінімум грошей, максимум смаку та задоволення!

ІНГРЕДІЄНТИ:
1 кг м’яса (свинина або куряче філе)
1 гарбуз середньої величини
150 г рису
100 г цибулі
100 г вершкового масла
3 помідори
сіль, перець, інші спеції – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
М’ясо слід нарізати дрібними шматочками, всипати у невелику каструлю чи вог та залити водою так, щоб м’ясо було злегка покрите. Тоді закрити посуд кришкою й тушкувати м’ясо до готовності на слабкому вогні.
Рис відварити до напівготовності.
Дрібно нарізати цибулю й обсмажити до золотистого кольору у маслі.

Гарбуз очисти й нарізати тонкими скибочками.
Готове м’ясо слід змішати з рисом і цибулею, поперчити, посолити, або додати інші улюблені спеції за смаком.
Потім у глибоку сковороду, змащену вершковим маслом, покласти шар гарбуза, тоді – м’ясо з рисом, знову шар гарбуза, а зверху викласти кружальцями помідори по всій поверхні. Влити трохи окропу або підсоленого бульйону й запікати в духовці під кришкою до готовності гарбуза.
2. СУП-ПЮРЕ З ГАРБУЗА ТА БІЛИХ ГРИБІВ
Ніжний суп-пюре з гарбуза та білих грибів – це ідеальний варіант для маленьких гурманів, в яких так складно “впихнути” хоч якийсь суп. Окрім чудового смаку, цей суп – це ще й джерело вітамінів та поживних речовин, тож матусі будуть просто в захваті від цього рецепту.

ІНГРЕДІЄНТИ:
200 г гарбуза
200 г білих грибів (печериць)
2 картоплини
1 помідор
корінь петрушки,
1 цибулина,
2 ст. ложки рослинної олії
5 стаканів води
сіль, перець та інші спеції за смаком
зелень
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Гриби та цибулю слід нарізати невеликими шматочками, подрібнюємо корінь петрушки – подрібнити у блендері чи вручну. Перемішати все та обсмажити на рослинній олії (підійде як соняшникова, так і оливкова).
Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, заливаємо гарячою водою та варимо близко 10-ти хвилин.
Додаємо обсмажені овочі, порізані помідори, сіль, перець та інші спеції за смаком і варимо до готовності на невеликому вогні.
Готовий суп подрібнюємо в блендері, а перед подачею додаємо зелень для аромату та смаку. В суп можна також додати сухарики або їсти його з грінками.
3. ГАРБУЗОВА ЗАПІКАНКА З ЯБЛУКАМИ, ГОРІХАМИ І МЕДОМ
Солодка, поживна, а головне – така корисна запіканка стане чудовим десертом на вашому столі і точно сподобається як дітям, так і дорослим солодкоїжкам.

ІНГРЕДІЄНТИ:
500 г гарбуза
200 г домашнього сиру
4 ст. л. манної крупи
2 яблука
2 яйця
100 г волоських горіхів
50 г ізюму (або інших цукатів)
30 г вершкового масла
3 ст. л. цукру
1 ст. л. меду
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Ізюм залити водою і залишити на 20 хвилин. За бажанням, замість ізюму можна взяти інші цукати – чорнослив, сушений абрикос чи журавлину.
Горіхи очистити, підсушити на розігрітій сковорідці (підсушувати необов’язково, але так вони будуть більш хрусткими) і подрібнити.
Гарбуз очистити і нарізати кубиками. Те ж само зробити і з яблуками – очистити і нарізати кубиками або соломкою.
Яйця збити міксером, додавши дрібочку солі та цукор. Додати у них манну крупу, знову збити і залишити на 20 хвилин, щоб манка набухла.
Сир протерти через сито, щоб позбутися грудочок. Додати до збитих яєць сир і мед і знову збити тісто до однорідної консистенції.
Викласти частину тіста в змащену вершковим маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім покласти шар з гарбуза і яблук, посипати ізюмом, цукатами і горіхами. Зверху викласти решту тіста.
Запікати в духовці, розігрітій до 180°С близько 40 хвилин.
4. ГАРБУЗОВИЙ ЛАТТЕ
З таким гарбузовим латте ароматний ранок вам гарантований. Корисний, а головне, зігріваючий напій холодними осінніми ранками остаточно пробудить вас, зарядить енергією і подарує хороший настрій на весь день.

ІНГРЕДІЄНТИ:
2 чашки молока
2 чашки свіжозвареного еспресо
кілька кубиків відвареного гарбуза
цукор за смаком
трішки ванілі
мелена кориця
мелений мускатний горіх
кардамон
збиті вершки (за бажанням)
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
У каструлю чи сотейник вилити молоко, додати кубики попередньо відвареного гарбуза і цукор. Варити суміш на середньому вогні, ретельно перемішуючи.
Довести до кипіння, та зняти з вогню, додати ваніль та спеції (мелену корицю, кардамон, мускатний горіх) та ретельно збити все блендером.
Отриману суміш перелити в келихи, після чого долити еспресо. За бажанням можна додати збиті вершки, а також прикрасити гарбузовий латте паличкою кориці і мускатним горіхом.
5. ГАРБУЗОВО-АПЕЛЬСИНОВИЙ ПУДИНГ
Гарбузово-апельсиновий пудинг стане справжньою окрасою для святкового осіннього столу. Сміливо пригощайте таким десертом своїх гостей і ніхто не піде голодним чи незадоволеним.

ІНГРЕДІЄНТИ:
200 г гарбуза
100 г рису
1 апельсин
1 ст. л. цукру
1 яйце
200 мл молока
50 + 100 мл води
дрібка солі
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Гарбуз натерти на дрібній тертці, налити 50 мл води, накрити кришкою і варити на середньому вогні 15–20 хв.
Рис не мити. Просто покласти його в окремий посуд, залити молоком і 50 мл води, і варити на середньому вогні до готовності (близько 15-ти хв).
Апельсин розрізати навпіл. З ½ частини апельсина натерти цедру. З обох половинок вичавити апельсиновий сік.
Готовий рис пересипати до каструлі з гарбузом, додати туди сік і цедру апельсина, цукор і дрібку солі, перемішати, потім додати яйце.
Все це вимішувати протягом 2 хв., продовжуючи готувати на невеликому вогні. Тоді накрити кришкою, вимкнути плиту і залишити на 5 хв.
6. ГАРБУЗОВЕ ВАРЕННЯ З ОБЛІПИХОЮ
Під час зимово-весняного авітамінозу гарбуз з обліпихою чудово підживлять організм вітамінами і ще й на додачу прекрасним настроєм. Гарбузове варення з обліпихою можна їсти не тільки безпосередньо після приготування, а й закатати цей чудо-десерт в банки і насолоджуватися ним цілу зиму.

ІНГРЕДІЄНТИ:
700-800 г цукру
1 кг гарбуза
¾ склянки обліпихи
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Нарізати гарбуз кубиками. Промити обліпиху. Скинути їх у каструлю, засипати цукром і поставити варити на середньому вогні.
Приблизно через 3-4 гарбуз почне давати сік. Після цього слід перемішати вміст каструлі та продовжувати варити приблизно 20-25 хвилин.
Готове варення залишити охолонути. Їсти його можна як з оладками, так і з хлібом, додавати як начинку в рулети чи пироги або використовувати як поливку для млинців. Крім того, варення можна закатати в банки і їсти протягом усієї зими.
7. ТЕПЛИЙ САЛАТ З ГАРБУЗОМ
Теплий салат з гарбузом буде виглядати вишукано та дорого, і в той же час на його приготування ви потратите зовсім мало часу та коштів. А головне, цей салат вразить вас своїм унікальним смаком та яскравим виглядом.

ІНГРЕДІЄНТИ:
200 г гарбуза
листя салату (шпинат, латук, рукола)
10 г волоських горіхів
50 г домашнього сиру
червона цибуля
бальзамічний оцет або лимонний сік
рослинна олія
сіль, перець – за смаком
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Гарбуз порізати дольками або кубиками і поставити запікати в духовку при температурі 180°C приблизно на 15 хв. Як альтернативний варіант – можна обсмажити гарбуз на грилі або сковорідці з рифленим дном.
В миску викласти мікс листя салату (салата, шпинат, рукола, латук тощо), додати горішки, домашній сир і нарізану червону цибулю (за смаком).
Додати в салат приготований гарбуз та заправити бальзамічним оцтом або лимонним соком і оливковою чи соняшниковою олією.
Поперчити та посолити за смаком і перемішати.
Такий теплий салат є досить універсальним. Не обов’язково чітко дотримуватися цього рецепту – інгредієнти можна комбінувати за вашим смаком та побажаннями. Наприклад, замість горіхів можна додати підсмажене насіння кунжуту, а замість оливкової олії заправляти салат лляною.
8. ГАРБУЗОВИЙ ЧАЙ
Для тих, хто надає перевагу ароматному та смачному чаю і любить влаштовувати затишні чаювання з друзями та сім’єю, є відмінний рецепт гарбузового чаю.

ІНГРЕДІЄНТИ:
¼ чашки гарбузового пюре
2 чашки міцного чорного свіжозвареного чаю
1 чашка гарячого молока
трішки меленої кориці, мускатного горіха, гвоздики
цукор (за смаком)
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Очистити гарбуз від насіння та шкірки і порізати на кубики, розкласти на деко, вкритому фольгою або пергаментним папером і поставити на 15 хвилин в духовку, попередньо розігріту до 180-200°C.
Готовий гарбуз збити в блендері до утворення пюре.
Додати в блендер решту інгредієнтів і ретельно збити.
Готовий напій розлити у чашки. За бажанням такий чай можна підсолодити цукром.
9. ФРИТТАТА З ГАРБУЗОМ
Фриттата – це традиційний італійський омлет, який готують з начинками з сиру, овочів, або м’яса. Фріттату готують на плиті, а потім доводять до готовності в духовці. Цей рецепт італійської фриттата з гарбузом не лише звучить смачно, а й так само смакує і стане чудовим осіннім сніданком.

ІНГРЕДІЄНТИ:
200 г гарбуза
200 г білих грибів (печериць)
4-5 шт. яєць
рослинна олія
сіль, перець, спеції (за смаком)
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Гарбуз очистити від насіння та шкірки, порізати кубиками і запекти або відварити.
Білі гриби обсмажити на рослинній олії приблизно 2-3 хв.
Готові овочі перекласти в ємність для запікання (ідеально підійде керамічна посудина), залити збитими яйцями. За бажанням, можна додати сіль, перець та інші улюблені спеції. Наприклад, суміш італійських трав, базилік чи карі.
Відправити страву випікатися в розігріту духовку на 20-30 хв.
10. ПАСТА З ГАРБУЗОВИМ СОУСОМ
Головне у цьому рецепті, як ви вже здогадалися, не паста, а саме гарбузовий соус. Саме він є “родзинкою” страви. Таким соусом можна заправляти не лише пасту, а й спагеті, звичайні макарони-“ракушки” чи подавати з відвареним рисом або кус-кусом.

ІНГРЕДІЄНТИ:
200 г гарбуза
1 велика цибулина
20 г вершкового масла
1 п. вершків
твердий сир
сіль, перець (за смаком)
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Пасту відварити згідно з інструкцією на упаковці.
Гарбуз очистити від насіння та шкірки, порізати кубиками і запекти в духовці.
Готовий гарбуз ретельно перемолоти в блендері. За бажанням, додати до нього сіль та перець.
На розігрітій глибокій сковорідці на вершковому маслі обсмажити 1 дрібно порізану велику цибулину.
Коли цибуля стане прозорою, додати до неї перемелений гарбуз, жирні вершки і натертий твердий сир. Ретельно перемішати, доки сир повністю не розтопиться. Соус завдяки сиру повинен стати тягучим. Якщо не тягнеться – додайте ще сиру і перемішайте.
Після цього додаємо в соус відварену пасту і знову ретельно все перемішуємо.
Готову страву розкласти на тарілки, посипати пармезаном і прикрасити зеленню.

Перейти до панелі інструментів