
Сезон гарбузів якраз у розпалі, а значить прийшов той особливий час, коли кухня відкрита для вишуканих кулінарних експериментів та ледь не магічного приготування нових смаків. Для багатьох господинь гарбуз – продукт досить специфічний і окрім знайомої всім з дитинства гарбузової каші та соку, здається, приготувати з нього більше нічого не можна. Але як ви помиляєтеся!
Адже гарбуз – це суперпродукт, який можна поєднати практично зі всім, що ви знайдете в холодильнику: і з м’ясом, і з грибами, і з іншими овочами, а якщо хочете чогось солоденького – сміло випікайте солодкі пироги з гарбузом та фруктами і робіть солодкі фреші та коктейлі, інформує Ніжин.сіті. Смак та задоволення всій сім’ї гарантовано!
КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ГАРБУЗА
 Гарбуз – справжній дар осені. Це багате джерело вітамінів та корисних мікроелементів, які так необхідні нашому організму напередодні зими та часу вічних застуд. До прикладу, чи знали ви, що в гарбузі бета-каротину та вітаміну A набагато більше, ніж у моркві? А ще гарбуз багатий кальцієм, пектином, вітамінами С, E, D, PP і групи В.
Гарбуз – це відмінний продукт для профілактики серцево-судинних захворювань, анемії та ожиріння. Споживання цього овоча покращує процеси обміну речовин, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і регулює водно-сольовий баланс в організмі.
На додаток до цього, гарбуз заспокоює нервову систему, сприяє доброму та міцному сну, а завдяки багатству вітамінів уповільнює процеси старіння і дбає про красу шкіри.
А не так давно вчені виявили у гарбузі речовину, яка здатна знизити зростання туберкульозної палички і як наслідок, зменшити ризик захворювання на туберкульоз.
Тому, якщо ви досі сумніваєтеся, чи варто готувати страви з гарбуза, наша відповідь буде однозначною – Так!
1. М’ЯСНА ЗАПІКАНКА З ГАРБУЗОМ ТА ПОМІДОРАМИ
 М’ясна запіканка з гарбузом та помідорами особливо сподобається любителям ситних м’ясних страв. При цьому готується вона досить швидко, а сам рецепт нескладний у приготуванні. Ще одна приємність цього рецепту – це його невелика затратність. Як то кажуть, мінімум грошей, максимум смаку та задоволення!
ІНГРЕДІЄНТИ:
 1 кг м’яса (свинина або куряче філе)
 1 гарбуз середньої величини
 150 г рису
 100 г цибулі
 100 г вершкового масла
 3 помідори
 сіль, перець, інші спеції – за смаком
 СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
 М’ясо слід нарізати дрібними шматочками, всипати у невелику каструлю чи вог та залити водою так, щоб м’ясо було злегка покрите. Тоді закрити посуд кришкою й тушкувати м’ясо до готовності на слабкому вогні.
 Рис відварити до напівготовності.
 Дрібно нарізати цибулю й обсмажити до золотистого кольору у маслі.
Гарбуз очисти й нарізати тонкими скибочками.
 Готове м’ясо слід змішати з рисом і цибулею, поперчити, посолити, або додати інші улюблені спеції за смаком.
 Потім у глибоку сковороду, змащену вершковим маслом, покласти шар гарбуза, тоді – м’ясо з рисом, знову шар гарбуза, а зверху викласти кружальцями помідори по всій поверхні. Влити трохи окропу або підсоленого бульйону й запікати в духовці під кришкою до готовності гарбуза.
 2. СУП-ПЮРЕ З ГАРБУЗА ТА БІЛИХ ГРИБІВ
 Ніжний суп-пюре з гарбуза та білих грибів – це ідеальний варіант для маленьких гурманів, в яких так складно “впихнути” хоч якийсь суп. Окрім чудового смаку, цей суп – це ще й джерело вітамінів та поживних речовин, тож матусі будуть просто в захваті від цього рецепту.
ІНГРЕДІЄНТИ:
 200 г гарбуза
 200 г білих грибів (печериць)
 2 картоплини
 1 помідор
 корінь петрушки,
 1 цибулина,
 2 ст. ложки рослинної олії
 5 стаканів води
 сіль, перець та інші спеції за смаком
 зелень
 СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
 Гриби та цибулю слід нарізати невеликими шматочками, подрібнюємо корінь петрушки – подрібнити у блендері чи вручну. Перемішати все та обсмажити на рослинній олії (підійде як соняшникова, так і оливкова).
 Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, заливаємо гарячою водою та варимо близко 10-ти хвилин.
 Додаємо обсмажені овочі, порізані помідори, сіль, перець та інші спеції за смаком і варимо до готовності на невеликому вогні.
 Готовий суп подрібнюємо в блендері, а перед подачею додаємо зелень для аромату та смаку. В суп можна також додати сухарики або їсти його з грінками.
 3. ГАРБУЗОВА ЗАПІКАНКА З ЯБЛУКАМИ, ГОРІХАМИ І МЕДОМ
 Солодка, поживна, а головне – така корисна запіканка стане чудовим десертом на вашому столі і точно сподобається як дітям, так і дорослим солодкоїжкам.
ІНГРЕДІЄНТИ:
 500 г гарбуза
 200 г домашнього сиру
 4 ст. л. манної крупи
 2 яблука
 2 яйця
 100 г волоських горіхів
 50 г ізюму (або інших цукатів)
 30 г вершкового масла
 3 ст. л. цукру
 1 ст. л. меду
 СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
 Ізюм залити водою і залишити на 20 хвилин. За бажанням, замість ізюму можна взяти інші цукати – чорнослив, сушений абрикос чи журавлину.
 Горіхи очистити, підсушити на розігрітій сковорідці (підсушувати необов’язково, але так вони будуть більш хрусткими) і подрібнити.
 Гарбуз очистити і нарізати кубиками. Те ж само зробити і з яблуками – очистити і нарізати кубиками або соломкою.
 Яйця збити міксером, додавши дрібочку солі та цукор. Додати у них манну крупу, знову збити і залишити на 20 хвилин, щоб манка набухла.
 Сир протерти через сито, щоб позбутися грудочок. Додати до збитих яєць сир і мед і знову збити тісто до однорідної консистенції.
 Викласти частину тіста в змащену вершковим маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім покласти шар з гарбуза і яблук, посипати ізюмом, цукатами і горіхами. Зверху викласти решту тіста.
 Запікати в духовці, розігрітій до 180°С близько 40 хвилин.
 4. ГАРБУЗОВИЙ ЛАТТЕ
 З таким гарбузовим латте ароматний ранок вам гарантований. Корисний, а головне, зігріваючий напій холодними осінніми ранками остаточно пробудить вас, зарядить енергією і подарує хороший настрій на весь день.
ІНГРЕДІЄНТИ:
 2 чашки молока
 2 чашки свіжозвареного еспресо
 кілька кубиків відвареного гарбуза
 цукор за смаком
 трішки ванілі
 мелена кориця
 мелений мускатний горіх
 кардамон
 збиті вершки (за бажанням)
 СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
 У каструлю чи сотейник вилити молоко, додати кубики попередньо відвареного гарбуза і цукор. Варити суміш на середньому вогні, ретельно перемішуючи.
 Довести до кипіння, та зняти з вогню, додати ваніль та спеції (мелену корицю, кардамон, мускатний горіх) та ретельно збити все блендером.
 Отриману суміш перелити в келихи, після чого долити еспресо. За бажанням можна додати збиті вершки, а також прикрасити гарбузовий латте паличкою кориці і мускатним горіхом.
 5. ГАРБУЗОВО-АПЕЛЬСИНОВИЙ ПУДИНГ
 Гарбузово-апельсиновий пудинг стане справжньою окрасою для святкового осіннього столу. Сміливо пригощайте таким десертом своїх гостей і ніхто не піде голодним чи незадоволеним.
ІНГРЕДІЄНТИ:
 200 г гарбуза
 100 г рису
 1 апельсин
 1 ст. л. цукру
 1 яйце
 200 мл молока
 50 + 100 мл води
 дрібка солі
 СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
 Гарбуз натерти на дрібній тертці, налити 50 мл води, накрити кришкою і варити на середньому вогні 15–20 хв.
 Рис не мити. Просто покласти його в окремий посуд, залити молоком і 50 мл води, і варити на середньому вогні до готовності (близько 15-ти хв).
 Апельсин розрізати навпіл. З ½ частини апельсина натерти цедру. З обох половинок вичавити апельсиновий сік.
 Готовий рис пересипати до каструлі з гарбузом, додати туди сік і цедру апельсина, цукор і дрібку солі, перемішати, потім додати яйце.
 Все це вимішувати протягом 2 хв., продовжуючи готувати на невеликому вогні. Тоді накрити кришкою, вимкнути плиту і залишити на 5 хв.
 6. ГАРБУЗОВЕ ВАРЕННЯ З ОБЛІПИХОЮ
 Під час зимово-весняного авітамінозу гарбуз з обліпихою чудово підживлять організм вітамінами і ще й на додачу прекрасним настроєм. Гарбузове варення з обліпихою можна їсти не тільки безпосередньо після приготування, а й закатати цей чудо-десерт в банки і насолоджуватися ним цілу зиму.
ІНГРЕДІЄНТИ:
 700-800 г цукру
 1 кг гарбуза
 ¾ склянки обліпихи
 СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
 Нарізати гарбуз кубиками. Промити обліпиху. Скинути їх у каструлю, засипати цукром і поставити варити на середньому вогні.
 Приблизно через 3-4 гарбуз почне давати сік. Після цього слід перемішати вміст каструлі та продовжувати варити приблизно 20-25 хвилин.
 Готове варення залишити охолонути. Їсти його можна як з оладками, так і з хлібом, додавати як начинку в рулети чи пироги або використовувати як поливку для млинців. Крім того, варення можна закатати в банки і їсти протягом усієї зими.
 7. ТЕПЛИЙ САЛАТ З ГАРБУЗОМ
 Теплий салат з гарбузом буде виглядати вишукано та дорого, і в той же час на його приготування ви потратите зовсім мало часу та коштів. А головне, цей салат вразить вас своїм унікальним смаком та яскравим виглядом.
ІНГРЕДІЄНТИ:
 200 г гарбуза
 листя салату (шпинат, латук, рукола)
 10 г волоських горіхів
 50 г домашнього сиру
 червона цибуля
 бальзамічний оцет або лимонний сік
 рослинна олія
 сіль, перець – за смаком
 СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
 Гарбуз порізати дольками або кубиками і поставити запікати в духовку при температурі 180°C приблизно на 15 хв. Як альтернативний варіант – можна обсмажити гарбуз на грилі або сковорідці з рифленим дном.
 В миску викласти мікс листя салату (салата, шпинат, рукола, латук тощо), додати горішки, домашній сир і нарізану червону цибулю (за смаком).
 Додати в салат приготований гарбуз та заправити бальзамічним оцтом або лимонним соком і оливковою чи соняшниковою олією.
 Поперчити та посолити за смаком і перемішати.
 Такий теплий салат є досить універсальним. Не обов’язково чітко дотримуватися цього рецепту – інгредієнти можна комбінувати за вашим смаком та побажаннями. Наприклад, замість горіхів можна додати підсмажене насіння кунжуту, а замість оливкової олії заправляти салат лляною.
 8. ГАРБУЗОВИЙ ЧАЙ
 Для тих, хто надає перевагу ароматному та смачному чаю і любить влаштовувати затишні чаювання з друзями та сім’єю, є відмінний рецепт гарбузового чаю.
ІНГРЕДІЄНТИ:
 ¼ чашки гарбузового пюре
 2 чашки міцного чорного свіжозвареного чаю
 1 чашка гарячого молока
 трішки меленої кориці, мускатного горіха, гвоздики
 цукор (за смаком)
 СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
 Очистити гарбуз від насіння та шкірки і порізати на кубики, розкласти на деко, вкритому фольгою або пергаментним папером і поставити на 15 хвилин в духовку, попередньо розігріту до 180-200°C.
 Готовий гарбуз збити в блендері до утворення пюре.
 Додати в блендер решту інгредієнтів і ретельно збити.
 Готовий напій розлити у чашки. За бажанням такий чай можна підсолодити цукром.
 9. ФРИТТАТА З ГАРБУЗОМ
 Фриттата – це традиційний італійський омлет, який готують з начинками з сиру, овочів, або м’яса. Фріттату готують на плиті, а потім доводять до готовності в духовці. Цей рецепт італійської фриттата з гарбузом не лише звучить смачно, а й так само смакує і стане чудовим осіннім сніданком.
ІНГРЕДІЄНТИ:
 200 г гарбуза
 200 г білих грибів (печериць)
 4-5 шт. яєць
 рослинна олія
 сіль, перець, спеції (за смаком)
 СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
 Гарбуз очистити від насіння та шкірки, порізати кубиками і запекти або відварити.
 Білі гриби обсмажити на рослинній олії приблизно 2-3 хв.
 Готові овочі перекласти в ємність для запікання (ідеально підійде керамічна посудина), залити збитими яйцями. За бажанням, можна додати сіль, перець та інші улюблені спеції. Наприклад, суміш італійських трав, базилік чи карі.
 Відправити страву випікатися в розігріту духовку на 20-30 хв.
 10. ПАСТА З ГАРБУЗОВИМ СОУСОМ
 Головне у цьому рецепті, як ви вже здогадалися, не паста, а саме гарбузовий соус. Саме він є “родзинкою” страви. Таким соусом можна заправляти не лише пасту, а й спагеті, звичайні макарони-“ракушки” чи подавати з відвареним рисом або кус-кусом.
ІНГРЕДІЄНТИ:
 200 г гарбуза
 1 велика цибулина
 20 г вершкового масла
 1 п. вершків
 твердий сир
 сіль, перець (за смаком)
 СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
 Пасту відварити згідно з інструкцією на упаковці.
 Гарбуз очистити від насіння та шкірки, порізати кубиками і запекти в духовці.
 Готовий гарбуз ретельно перемолоти в блендері. За бажанням, додати до нього сіль та перець.
 На розігрітій глибокій сковорідці на вершковому маслі обсмажити 1 дрібно порізану велику цибулину.
 Коли цибуля стане прозорою, додати до неї перемелений гарбуз, жирні вершки і натертий твердий сир. Ретельно перемішати, доки сир повністю не розтопиться. Соус завдяки сиру повинен стати тягучим. Якщо не тягнеться – додайте ще сиру і перемішайте.
 Після цього додаємо в соус відварену пасту і знову ретельно все перемішуємо.
 Готову страву розкласти на тарілки, посипати пармезаном і прикрасити зеленню.
 
  
  
  
  
  
  
  
  
 
