29.03.2024
Новини

ТОП-5 рецептів квашеної капусти

Квашена капуста вважається одним із найпопулярніших домашніх салатів.

Пропонуємо п’ять найпопулярніших рецептів квашеної капусти.

Квашена капуста «Класична»

Інгредієнти: білокачанна капуста (пізніх сортів, велика) – 5-6 кг, морква (велика) – 2-3 шт., сіль, цукор за смаком, перець чорний горошком – 10-15 шт., лавровий лист – 7-8 шт.

Приготування: капусту нашаткуйте на спеціальній тертці або вручну. Моркву потріть на крупній тертці і додайте до капусти. Посоліть овочі і додайте трохи цукру (не переборщіть, бо капуста буде м’якою). Добре перемішайте капусту руками, трохи здавлюючи, щоб почав виділятися сік.

Перекладіть капусту в трилітрові банки, додаючи чорний перець і лавровий лист. Добре утрамбуйте рукою, щоб виділявся сік. Соку має бути достатньо, щоб капуста не почорніла. Зверху накрийте марлею або прикрийте пластмасовою кришкою (щільно не закривайте). Залиште капусту при кімнатній температурі на 2-4 дні. Кожен день протикайте капусту довгим ножем до дна банки для виходу газів (бульбашок). Якщо цього не робити, капуста може гірчити. Коли капуста за смаком буде готова, поставте банки в холодильник, накривши поліетиленовими кришками.

Квашена капуста «Швидка»

Інгредієнти: 4 кг капусти, 300-500 г моркви, ½ скл. цукру.

Розсіл: 1 л кип’яченої води, 1,5 ст. л. солі.

Приготування: нашатковану капусту змішайте разом із натертою морквою, перетріть руками, щоб капуста дала сік, і щільно укладіть в банки. Залийте розсолом доверху. Шийку банки обв’яжіть марлею. Через 3 дні злийте весь сік, розчиніть у ньому цукор і знову влийте в банки з капустою. Через 3-4 години капусту вже можна їсти. Зберігайте в холодильнику.

Квашена капуста «Оригінальна»

Інгредієнти: 10 кг капусти, 500 г моркви, 2 стручки гіркого перцю, 4 головки часнику, 800 г цукру, 400 г солі, 9 л води, насіння кропу або кмину – за смаком, зелень селери або петрушки.

Приготування: капусту наріжте великими шматками, видаліть качани. Складіть в ємність для квашення і залийте розсолом із води і солі. Притисніть гнітом і залиште на 4 дні. Потім капусту подрібніть і покладіть назад в ємність, пересипаючи натертою морквою, подрібненим часником і гірким перцем і невеликою кількістю насіння кропу або кмину. Зелень також додайте за смаком. Розсіл, у якому квасилась капуста, злийте, процідіть, закип’ятіть, остудіть і залийте капусту. Залиште під гнітом ще на 2 дні, після чого перемішайте з цукром і розфасуйте в 3-літрові банки. Зберігайте в холоді.

Квашена капуста з буряком і хріном

Інгредієнти: 5 кг капусти, 300 г буряків, 100 г кореня хрону, 100 г часнику, 50 г кореня петрушки (можна замінити 1 пучком зелені).

Розсіл: 3 л води, 150 г солі, ⅔ скл. цукру.

Приготування: наріжте капусту великими шматками, видаляючи качан, хрін натріть на тертці або пропустіть через м’ясорубку, петрушку і часник подрібніть, буряк наріжте скибочками. Капусту шарами укладіть в ємність для квашення, утрамбовуючи, перемежовуючи капусту з шарами хрону, буряка і прянощів. Доведіть до кипіння воду, розчиніть у ній сіль і цукор, перемішайте до повного розчинення і охолодіть до 40-50º С. Залийте капусту, прикрийте кришкою і залиште на 3-5 днів при кімнатній температурі. Готову капусту перекладіть в банки і зберігайте в холоді.

Квашена капуста-асорті

Інгредієнти: 2 кг капусти, 3 моркви, 1 скл. журавлини (свіжої або мороженої), ½ скл. зеленого винограду, 3 зелених яблука.

Розсіл: 1 л води, ½ скл. рослинної олії, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 1 ст. л. 9% оцту, 4-5 зубчиків часнику.

Приготування: для розсолу розчиніть у воді сіль і цукор, влийте оцет й олію, додайте часник, пропущений через прес. Нашаткуйте капусту, моркву натріть на тертці для корейської моркви, яблука наріжте тонкими скибками. Перемішайте. У ємність для квашення викладіть шар капусти з морквою та яблуками, шар винограду, шар журавлини, зверху покладіть капусту, що залишилася. Залийте розсолом, прикрийте чистою тканиною, зверху покладіть кружок і гніт і залиште на 2 дні. Готову капусту поставте в холодильник, накривши кришкою.

Перейти до панелі інструментів