29.03.2024
Новини Промо

ТОП-5 книг про те, як розпізнавати і не піддаватися на маніпуляції

Видання Терміново спільно з інтернет-магазином www.yakaboo.ua продовжує спільний проєкт, в рамках якого ми знайомимо наших читачів з новинками літератури та не менш цікавими книгами, що вийшли друком раніше.

Ми також періодично  розігруватимемо сертифікат на 250 грн, завдяки якому можна буде вибрати та отримати одну з вибраних книг.

Сьогодні пропонуємо ТОП-5 книг про те, як не піддаватися на інформаційні маніпуляції.

Психологія впливу

Книзі Роберта Чалдині «Психологія впливу» передувало тривале «польове» дослідження автора. Як Чалдині зізнається у вступі, він належить до тої категорії людей, які дуже легко поступаються і, як наслідок, купують непотрібні їм речі чи передплачують не менш непотрібні газети. Це спонукало його взятись вивчати людей, які змушують нас казати їм «так».

Варто відзначити, що кожен із нас так чи інакше використовує механізми поступливості й намагається переконати своєї сусідів, родичів чи колег сказати їм «так» на різноманітні великі й дрібні прохання. А також стає жертвою таких маніпуляцій.

 

 

Боротьба за правду. Як мій дядько переміг брехню

Книга розвінчує міф про те, що звичайна людина не може розпізнати брехню в ЗМІ та соціальних мережах. Може, проте для цього потрібно дотримуватися інформаційної гігієни. Простих правил, які здатен освоїти кожен і незалежно від віку.

Основні події відбуваються з весни 2019 до літа 2020 років. В книзі два головних герої. Дядько Іван, простий, розумний трудяга, який не встигає за інформацією і через це постійно набиває гулі. Він патріот, живе Україною, але розуміє, що в країні все жахливо. Він людина інтернету, проте аналогової закалки. Розуміє, що всі маніпулюють, але як – не знає.

 

Війна за реальність. Як перемагати у світі фейків, правд і спільнот

Постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба написав книжку про поведінку в інформаційному просторі та роботу з комунікаціями в Україні. «Війна за реальність: Як перемагати у світі феи?ків, правд і спільнот» – це справжній посібник з захисту персональних даних, розвитку критичного мислення та протидії маніпуляціям в епоху масової інтернетизації та діджиталізації. Орієнтуючись на приклади з Украі?ни, інших краі?н та досвід компаніи?, автор проаналізував, як відбувається віи?на за реальність та виокремив п’ять правил, які допоможуть у ніи? перемогти. Основним поштовхом до написання книжки була анексія Криму та початок збройної агресії зі сторони Росії, адже брехня та маніпуляції, які поширюються за допомогою інтернету стали невід’ємною частиною цієї війни. Й українське суспільство виявилося не готовим захищати свій інформаційний простір.

Правда. Стисло про те, як ми навчились п**іти

Від автора міжнародного бестселера “Людство. Стисло про те, як ми все про**али”!

Це книга про ПРАВДУ – і про всі винахідливі способи в історії, якими людству вдавалося її уникати.Кажуть, ми живемо в епоху пост правди. Президент США відверто бреше кожен божий день (а може, просто не знає, де правда, і не бажає розбиратися). Інтернет перетворив наше щоденне життя на поле бою фейків. Люди більше не довіряють експертам.

Але чи існувала колись насправді золота епоха правдомовства? Як редактор провідної незалежної британської фактчекінгової організації, Том Філліпс щодня стикається з повною нісенітницею. У книзі він кумедно розповідає про те, як усю нашу історію люди брешуть один одному – і собі теж – та ставить важливе питання: як може людство наблизитись до правдивішого майбутнього?

Це не пропаганда. Подорож на війну проти реальності

Ця книжка про величезну індустрію маніпулювання нашими думками, рішеннями, бажаннями, про нові та старі інструменти залякування і брехні, які використовують політики і наркомафія, релігійні фанатики і популісти, і що можна їм протиставити. Ця книжка про інформаційні війни, ботів і погоничів ботів, про тролів і хакерів, про фейкові новини і втрату прозорої політичної дискусії.

А ще – про ХХ століття, про його інтелектуальний спадок, про Холодну війну і КҐБ, про втрачену ілюзію, що більше інформації означатиме більше свободи та глибші дискусії, про пошук надії. Це також сімейна історія, й історія дисидентства, яка, здавалося, закінчиться у ХХ столітті, але триває.

Раніше ми вже розповідали про ТОП-5 книг про те, як полюбити життя і бути щасливим незалежно від обставин, топ-5 мотиваційних книг, які підштовхнуть до дій і надихнуть на нові звершення та інші цікавинки.

 

Перейти до панелі інструментів