20.04.2024
Анонс Культура Місто Новини

Тернополян запрошують на онлайн-показ документального фільму, який номінували на Оскар

31 жовтня всіх охочих запрошують приєднатися до онлайн-перегляду македонського документального фільму “Медова земля”. Початок показу о 18.00. Кінострічку траслюватимуть в рамках XVIІ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Фільм розказує про Хатідже, яка займається незвичним на сьогодні видом пасічництва – збирає мед диких бджіл, який потім продає на ринку. За цей кошт вона і живе разом із хворою старою матір’ю. Але одного дня тихе та розмірене життя змінюється, бо поруч поселяється родина, котра вирощує худобу…

“Режисер фільму “Медова земля” Любомир Стефанов – із Північної Македонії. Автора хвилюють питання пошуку гармонії між Людиною і природним світом, Людиною і її ближнім. Цей глибоко філософський та надзвичайно красивий фільм – до речі, номінований на премію “Оскар” відразу у двох категоріях – можна буде переглянути на платформі Zoom не лише журналістам, але й усім охочим. Лише для цього необхідно буде встигнути вчасно зареєструватися онлайн. А після перегляду стрічки глядачі матимуть нагоду послухати дискусію у товаристві цікавих особистостей”, – повідомляють організатори фестивалю.

Нагороди, які зібрав фільм: 2018 – кінофестиваль «Санденс», Гран-прі журі міжнародного конкурсу за найкращий документальний фільм, особлива відзнака журі за операторську роботу; Міжнародна асоціація документального кіно – Приз Паре Лоренца, найкраща операторська робота; нагорода Національної спільноти кінокритиків США за найкращий неігровий фільм.

Анонс фільму-відкриття фестивалю та інших відкритих подій можна буде знайти на сторінках “Мандрівний Docudays UA на Тернопіллі” у мережах Facebook та Instagram, на офіційному веб-сайті Мандрівного фестивалю Docudays UA, а також на сайті його представника у Тернопільській області, ЕГО “Зелений Світ”. Подія у фейсбуці – за посиланням. Щоб переглянути фільм на платформі фестивалю, зареєструйтеся, будь ласка, за посиланням.

З огляду на пандемію COVID-19 фестиваль вперше за свою історію відбудеться у гібридному форматі – тобто значну частину його заходів буде проведено онлайн. Та незалежно від формату глядачі матимуть нагоду не лише проглянути найкращі світові документальні стрічки, але й поспілкуватися із запрошеними правозахисниками, громадськими лідерами, діячами культури та поділитися враженнями між собою.

“Перегляди фільмів відбуватимуться не лише онлайн. Маємо надію , що епідемічна ситуація у листопаді дозволить нам зібрати обмежені аудиторії глядачів для перегляду з екрану та “живого” обговорення, зокрема у бібліотеках Тернополя, Бучача, Заліщиків, Чорткова та Збаража. Цьогоріч вперше плануємо покази стрічок в оновленому кінотеатрі «Злата Тернопіль» (колишній “Палац Кіно”) Ми прагнемо, аби документальне кіно було доступним для всіх. Усі фестивальні фільми мають адаптовані субтитри українською мовою. Місія Мандрівного фестивалю – створювати можливості для кожної людини в Україні дивитися талановите та актуальне документальне кіно з усього світу. Формуємо активну громадянську позицію та повагу до людської гідності. Підтримуємо розвиток українського кіномистецтва”, – йдеться в анонсі.

Офіційними представниками фестивалю у Тернопільській області виступають громадські організації ЕГО “Зелений Світ” та “Адаптаційний чоловічий центр”.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції та Goethe-Institut.

Перейти до панелі інструментів