29.03.2024
Вибори-2020 Новини

Що робилося у день виборів на Тернопільщині (ключові події)

Виборці рвали бюлетені, члени ДВК заливали їх кавою, кілька сотень бюлетенів пропали, подекуди їх переплутали і цим самим частково зірвали вибори. На дільницях зникало світло, багатьом людям було важко розібратися у нових бюлетенях та вистоювати в довжелезних чергах, аби проголосувати. Ці та інші форсмажори і порушення фіксували спостерігачі та правоохоронці під час місцевих виборів на Тернопільщині 25 жовтня. 

Починалося у Тернополі все доволі оптимістично. Під деякими дільницями вишиковувалися довжелезні черги. Про те вже в обід представники політсил заявили про рекордно низьку для Тернопілля явку.

Близько 11.00 на 9 дільницях у центрі Тернополя зникло світло. Поки електропостачання відновлювали, виборців попросили вийти з дільниці.

Неправомірний тиск на виборця зафіксували на дільниці у селі Нові Петликівці Бучацького району.

Координатор коаліції «За чесні і прозорі вибори» Олександр Домбровський повідомив, що у під’їздах у Тернополі зафіксовано непоодинокі факти залишеної агітації. Він також звернув увагу на так звану “війну фейків, коли навіть у день тиші в Фейсбуці продовжилося бомбардування тернополян фейковими повідомленнями, які посилено почали розповсюджувати ще наприкінці тижня.

550 бюлетенів не дорахувалися на дільницях Тернопільщини, розповів начальник обласної поліції Олександр Богомол. Ще понад 300 знищили, заливши кавою.

Виборець на дільниці села Онишківці, отримавши лише два бюлетені, спочатку намагався з ними покинути приміщення для голосування, та коли йому зробили зауваження, публічно їх порвав.

У селах Онишківці та Залісці на Шумщині дільниці не працювали близько півтори години, бо частину бюлетенів визнали недійсними – туди завезли бюлетені із іншої дільниці.

Непоодинокі порушення зафіксували на дільниці №611095, яка розміщена у колишньому ТНЕУ, а нині Західноукраїнському національному університеті.

А перед входом до виборчої дільниці у тернопільській школі №5 перебував чоловік в куртці із символікою політичної партії. Тоді як у день виборів, 25 жовтня,  передвиборна агітація заборонена.

Станом на 18 год 25 жовтня на Тернопільщині правоохоронці зафіксували 15 звернень від громадянь про незаконне опитування біля виборчих дільниць.

Окрім того, у Тернополі люди масово голосували поза кабінками.

Врешті після завершення голосування виявилося, що жителі Тернопільщини продемонстрували найвищу явку в Україні.

 

 

 

Перейти до панелі інструментів