29.03.2024
Вибори-2020 Громада Місто Новини Оперативно

Війна фейків у Фейсбуці, «наїзд» на журналістів, залишені агітки: які порушення фіксують у Тернополі

На Тернопільщині спостерігачі фіксують непоодинокі порушення, пов’язані з виборчим процесом.

Як повідомляє юрист Комітету виборців України Володимир Курило, окрім запізнення з відкриттям 5-ти дільниць, керівники деяких ДВК у Тернополі почали заявляти представникам ЗМІ, що після 20 год їм необхідно буде покинути приміщення, мовляв, їм не дозволять бути присутніми під час підрахунку голосів.

«Ми вже зафіксували таке на трьох дільницях. Не знаю, чи це є передчасна загроза… Це суперечить вимогам ч. 8 ст. 36  Виборчого кодексу України, де чітко вказано, що представники засобів ЗМІ мають право перебувати під час засідань комісії не більше двох осіб від одного медіа. Після 20 год ми повідомимо, чи будуть спроби направомірного перешкоджання журналістам працювати на дільницях», – сказав Володимир Курило.

У свою чергу координатор коаліції «За чесні і прозорі вибори» Олександр Домбровський повідомив, що у під’їздах у Тернополі зафіксовано непоодинокі факти залишеної агітації.

«В районі вулиці Симоненка по будинках в під’їздах масово валяються агітки біля поштових скриньок. Це не один під’їзд. Чи це вчора були вихідні прибиральники, чи це спеціально зроблено? Але агітація залишилась як на поштових скриньках, так і під ними, їх ніхто не прибрав», – констатував порушення Олександр Домбровський.

Він також звернув увагу на те, що навіть у день тиші в Фейсбуці продовжилося бомбардування тернополян фейковими повідомленнями, які посилено почали розповсюджувати ще наприкінці тижня.

«Продовжилась фейкова війна. Одні штаби поширюють неправдиву інформацію про своїх опонентів, з другого боку вони дають можливість конкурентам виправдовуватися під своїми партійними логотипами і в такий спосіб й далі бути присутніми з партійною атрибутикою в день тиші. Нехай поліція дасть оцінку таким діям», –  сказав Олександр Домбровський.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольга Мазаєва додала, що на кількох виборчих дільницях не коректно показують температуру градусники, і це викликає занепокоєння у членів дільниць, які переживають, щоб потім не було проблем у них і у виборців.

– Карантинних вимог дотримуються всі ДВК, де є наші спостерігачі. Члени виборчих дільниць – в масках, рукавичках, захисних щитках, проводиться вологе прибирання, – додала Мазаєва.

Читайте також:

На двох дільницях на Тернопільщині скасували виборчий процес.

У Тернополі чоловік прийшов до дільниці в куртці з партійною символікою. 

“Це неправомірно, це – велика образа”: на Тернопільщині намагалися завадити проголосувати жінці з поганим зором.

Перейти до панелі інструментів