18.04.2024
Новини

“Це неправомірно, це – велика образа”: на Тернопільщині намагалися завадити проголосувати жінці з поганим зором

Неправомірний тиск на виборця зафіксували на дільниці у селі Нові Петликівці Бучацького району. Про це повідомила громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольга Мазаєва. 

– У кабінку для голосування зайшли двоє осіб: жінка, у якої проблеми з зором, та чоловік, який допомагав їй проголосувати, – розповідає вона. – Це не сподобалося журналістам, які були присутні на цій дільниці. Вон заявили, що жінка повинна залишатися вдома, оскільки вона недієздатна. Причому сказали це при ній.

Ольга Мазаєва зазначає, що така вимога була протиправною, тому що особи, які мають проблеми зі здоров’ям, мають право з відома члена комісії запросити іншого виборця для надання допомоги у голосуванні. Це норма, яка передбачена виборчим законодавством. А за перешкоджання здійснення суб’єктами виборчого процесу їхніх виборчих прав згідно ст. 212-4 КУпАП передбачений штраф від 1700 грн.

– Ця жінка врешті проголосувала, хоча скадал був дуже серйозний на дільниці. І це велика образа для людини, заявляти їй, що через поганий зір їй не місце на дільниці, – підкреслила громадська омбудсменка.

Читайте також: Війна фейків у Фейсбуці, «наїзд» на журналістів, залишені агітки: які порушення фіксують у Тернополі.

На двох дільницях на Тернопільщині скасували виборчий процес.

У Тернополі чоловік прийшов до дільниці в куртці з партійною символікою. 

Перейти до панелі інструментів