28.03.2024
Відео Новини Розслідування

“Обшуків не було, підозрюваний – лише один студент”: у педуніверситеті відкидають причетність до передвиборчих фальсифікацій (відео)

Несподівана новина сколихнула Тернопіль учора, 22 жовтня, ввечері: Нацполіція викрила потенційну спробу виборчої фальсифікації у місцевому виші. Уже невдовзі у соцмережах та у всеукраїнських ЗМІ з’явилося більше конкретики, зокрема, що мова йде про тернопільський педуніверситет, а до схеми начебто причетний депутат міської ради, декан історичного факультету Володимир Місько. 

Змінювали виборчу адресу за грошову винагороду?

Згідно з даними Нацполіції, правоохоронці викрили осіб, які штучно збільшували кількість виборців у межах окремих виборчих дільниць. Правопорушення  виборчого законодавства поліцейські зафіксували в Одеській, Житомирській і Тернопільській областях. 

“Зокрема, в Тернопільській області декан одного з ВУЗів організував «схему» серед студентів, які змінювали виборчу адресу за грошову винагороду. До того ж, перереєстрацію і подачу заяви в електронній формі до органу ведення Реєстру здійснювали у приміщенні університету.  За фактом виявлення ознак протиправної діяльності, слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 158 Кримінального кодексу України – фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців”, – йшлося у вчорашньому повідомлені поліції. 

У ньому також вказано, що 21 жовтня працівники Департаменту захисту інтересів суспільства і держави спільно зі слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора провели 11 одночасних санкціонованих обшуків в офісних приміщеннях та за місцями проживання фігурантів на території Одеської, Житомирської та Тернопільської областей. У результаті поліцейські вилучили документи, мобільні термінали та комп’ютерну техніку, з якої вносилися неправдиві відомості у бази даних Державного реєстру виборців. Усю техніку направлено на експертизу. За даними фактами тривають слідчі дії. 

У відділі комунікації поліції в Тернопільській області журналістці Терміново не змогли повідомити, про який з тернопільських університетів йде мова і чи є підозрюваний, зіславшись на те, що розслідування проводить Національна поліція України. Мовляв, місцева поліція про це інформації не має.

Водночас 24 канал, посилаючись на власні джерела, повідомив, що мова йде про педуніверситет. 

“Як повідомили джерела 24 каналу, університетом, у якому діяла злочинна схема, є Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка. Деканом, який пропонував міняти виборчі адреси, може виявитись декан історичного факультету Володимир Місько. Він є чинним депутатом міської ради від “Європейської Солідарності” і намагається потрапити туди знову після виборів 25 жовтня, – йдеться у повідомленні на сайті 24tv.ua. 

Дану новину тернополяни обговорюють у Фейсбуці.

“Придумали, щоб дискредитувати мене і партію”

Сам Володимир Місько свою причетність до схеми штучного збільшення кількості виборців на дільниці заперечує.

– Наші студенти дуже активні в суспільно-політичному та громадському житті міста і області. На цих виборах вони теж беруть участь, балатуються, агітують, є членами ДВК, спостерігачами, представляють різні партії. Політичні вподобання у них різні від радикальних до поміркованих. Ми завжди з повагою ставилися до їхніх політичних вподабань. Наше студентство завжди в авангарді суспільних рухів. Таких не можливо схилити до будь-яких протиправних дій, – говорить Володимир Місько. – Очевидно відбулася якась провокація, там є студент історичного факультету, який, до речі, теж балотується на цих виборах як кандидат, але від іншої політичної сили. А якщо є студент факультету, то хто винуватий? Найзручніше – назвати винним декана, який ще й є депутатом місцевої ради, публічною особою, ба більше – представляє опозиційну партію. Зауважу, серед моїх колег-викладачів теж чимало кандидатів до місцевих рад від різних політичних сил.

Водночас пан Місько розповів виданню Терміново, що вже мав розмову з представниками поліції, йому вручили повістку на 26 жовтня для дачі показів в якості свідка.

– Про кримінальне провадження я дізнався, коли мені вручили цю повістку, – каже декан вишу. –  Це як сніг на голову. Я люблю, поважаю і ціную своїх студентів і впевнений, що вони нічого протизаконного не зробили. Наскільки починаю розбиратися і вникати в цю справу, розумію, що це придумане перед виборами, щоб дискредитувати і політичну партію, і мене як кандидата. Сподіваюся, що поліція проведе об’єктивне розслідування і ми дізнаємося всі обставини справи.

“Підозрюваним є лише студент університету” 

Як повідомив Терміново ректор Тернопільського національного педагогічного університету Богдан Буяк, заклад працює у звичному режимі, жодних обшуків та вилучення техніки тут не проводили. 

– Мені, як керівнику установи, ніхто не надавав жодної інформації про долучення до справи в якості підозрюваного будь-якої посадової особи університету, – каже Богдан Буяк. –  Наразі підозрюваним є один студент університету. Ніяких офіційних документів щодо обшуків та вилучення техніки мені правоохоронці не давали – того не було. 

За словами ректора, підозрюваний студент навчається на дистанційній формі, з дому. 

– До речі, він є учасником виборчого процесу, – зауважує Богдан Буяк. – Ми в університеті нікому не забороняємо займатися громадською, волонтерською, політичною діяльністю, але знову ж таки університет чітко позиціонує себе як позаполітична установа. Щодо зміни місця реєстрації студентів, ми можемо це трактувати як нормальну звичну процедуру, оскільки тривала вступна кампанія. Ми прийняли на перший курс бакалаврату та магістратури  понад 2 тисяч студентів, і частина з них мала право поселитися в нашому студмістечку, коли набули статусу студентів. Тому вони могли зареєструватися юридично як мешканці нашого студмістечка, і все це співпало з процедурою передвиборчої кампанії.

Видання Терміново повідомить, чим завершиться розслідування у даному кримінальному провадженні. 

Головне фото: Національна поліція. 

Перейти до панелі інструментів