25.04.2024
Вибори-2020 Місто Новини Політика Розслідування

«Цим має займатися поліція»: завдяки брудним технологіям тернополян намагаються масово дезінформувати напередодні голосування

Навалу неправдивих повідомлень доводиться спостерігати останніми днями у Фейсбуці. З фейкових-сторінок партій невідомі поширюють повідомлення, які можуть не лише ввести в оману виборця, а й дискредитувати політичну силу.

Зокрема учора почали масово з’являтися зображення з екс-мером Тернополя, політиком і бізнесменом  Романом Заставним, з яких могло скластися враження, що він офіційно підтримує різних кандидатів на посаду міського голови. Спочатку масове обговорення в соцмережах виклала поява зображення Заставного, в якому він виражає свою підтримку діючому меру Сергію Надалу.

Фейкові повідомлення у Фейсбуці напередодні виборів у Тернополі

А вже невдовзі на інших фейковових сторінках тернополяни могли побачити, що… Роман Заставний начебто підтримує кандидата на посаду мера від «Слуги Народу» Віктора Гевка,  кандидата від ОПЗЖ Олекандра Кравчука.

Фейкові повідомлення у Фейсбуці напередодні виборів у Тернополі

Роман Заставний обурений такими маніпуляціями

«Я нікого не підтримую, жодної політичної сили, я взагалі не беру участі у виборах. Така дезінформація – це робота непорядних людей, які сьогодні є в місті. Такі дії мала б вивчати поліція. Думаю до них звертатися, але не вірю в успіх цієї справи, враховуючи ситуацію», – прокоментував Терміново засилля маніпулятивної інформації екс-мер Тернополя.

Попередньо він уже фігурував в іншому фейковому повідомленні, в якому тернополян намагалися переконати, що Роман Заставний пов’язаний із партією «Сила людей». У партії вважають, що за фейками стоять представники діючої влади у місті.

Фейкові повідомлення у Фейсбуці напередодні виборів у Тернополі

«Каденція міськради підходить до завершення і люди, котрі сидять на фінансових потоках, не мають особливого бажання злізати з них. Тому вкладають шалені кошти у підтримку ботоферм, створення фейкових сторінок та фейкових сайтів. Так як ми активно протистоїмо діючій владі міста, основний дезінформаціний удар прийшовся по нас. Технологи створили аж 5 фейкових сторінок «Сили людей», дві нам вдалося “забанити”, три дос ідіють, – розповідає голова міської організації партії «Сила людей» Олег Різник . – Створивши токсичний образ попереднику діючого мера, технологи з Листопадової цей образ використовують від виборів до виборів з метою дискредитації опонентів. Не обійшлось і на цей раз. Романа Заставного активно пробували “приліпити” до нашої партії. Ліпилось погано, тому запустили рекламу для їх просування, використовуючи для цього чималі кошти».

Не в захваті від інформації на сторінках-клонах і в інших парторганізаціях, зокрема через спроби породити конфлікт між представниками різних політсил. Так з фейкової сторінки партії «Слуга Народу» під назвою «Слуга народу у Тернополі» з застосуванням  рекламного просування у Фейсбуці почали поширювати вже колись раніше опубліковане журналістське розслідування, щоб використати його як “чорнуху” щодо представників партії «Європейська солідарність». До речі, це непоодинокий випадок, коли попередні журналістські розслідування Терміново політтехнологи використовують напередодні виборів.

Фейкові повідомлення у Фейсбуці напередодні виборів у Тернополі

«Дуже прикро, що наші опоненти вдають до таких чорних технологій, – коментує ситуацію голова обласної організації партії «Слуга Народу» Володимир Гевко. –  Декого дуже турбують лідируючі позиції нашої партії. Тому зараз намагаються дезінформувати виборців, кинути тінь на опонентів. Кому це вигідно? Подивіться, щодо яких політичних сил не створюють фейкових сторінок. Є над чим задуматися».

Як повідомив Терміново речник обласного управління поліції Сергій Крета, наразі жодних заяв щодо створення фейкових партійних акаунтів у Фейсбуці та дезінформації з допомогою них виборців, до правоохоронців не надходило.

 

Заглавне фото: Національний інститут стратегічних досліджень.

Перейти до панелі інструментів