29.03.2024
Відео Вибори-2020 Новини Розслідування

Поліція зацікавилася передвиборчими подарунками з агітацією, які виглядають як підкуп виборців (відео)

Перевірку за фактом потенційного підкупу виборців розпочала поліція у Тернополі. Такою є реакція правоохоронців на фотографії, які тернополяни розміщають у Фейсбуці. Жителі міста демонструють, що у Тернополі людям розносять подарунки у вигляді масок, мила, антисептиків. При цьому комплект включає листівку з логотипом партії “Справедливість.Порядок. Відповідальність”. У листівці пропонується голосувати за міського голову Сергія Надала. 

Фото комплекту розмістили у групі “Тернопільські плітки”, згодом в коментарях Роман Христинич опублікував ілюстрацію аналогічного дарунку.  У багатьох виникло питання, куди ж дивляться правоохоронці.

“Поліція очі не закриває. По такій події матеріали зареєстровані, проводиться перевірка… Деталі та назви політичних партій і ПІБ кандидатів не озвучуємо. Станом на сьогодні вже розслідуємо 8 проваджень пов’язаних з виборами, в тому числі щодо підкупів виборців”, – повідомив у Фейсбуці начальник обласного управління поліції Олександр Богомол, якого спеціально “затегали”, щоб зрозуміти, яка ж позиція поліції у даному питанні. Адже роздача пакунків з агітацією – явище у місті непоодиноке, але протизаконне.

Вручили подарунок, записали прізвище та номер мобільного

Так, тернополянин Сергій Анцібор розповідає про подарунок від Благодійного фонду “Справедливість.Порядок. Відповідальність” (таку ж назву має і місцева партія – ред.). 

“Прийшов додому, а в дворі мене зустрічає “Санта Клаус”…, ні ні не Бєня КоломИйський, а гарна дівчинка, і вручає антикоронавірусний “подарунок”! Просто не знаю, це агітація, чи від “щирого” серця! Ще записала мої дані (П.І.П., р.н., адресу, мобілку і  підпис на додачу)” , – пише Анцібор.

https://www.facebook.com/Antsibor.S.O/posts/3334594153256535

У коментарях чоловік додає, що назва партії на буклетах не вказана, тільки благодійного фонду. 

“Звісно,що назви партії там нема, але є ненав’язливий натяк, виділений жирним шрифтом, на заклик якого кандидата це зроблено. До речі, на агітці також відсутні будь які реквізити про кількість примірників, де друкувалося і хто замовник, – зазначає Сергій Анцібор. 

Фото з мобільною аптечкою виборця від цього ж благодійного фонду в редакцію Терміново надіслали читачі. У аптечку, в яку входить мило, маска і антисептик, вкладена також пам’ятка виборцю, де поставлена галочка навпроти прізвища кандидата на міського голову Сергія Надала. 

Також читачі Терміново повідомляють про роздавання антисептиків з буклетами та символікою партії “Удар”. Зокрема, таке відбувалося 20 жовтня у наметі партії на Театральному майдані.

У наметі партії “Удар” на Театральному майдані 20 жовтня роздавали антисептики (фото: від читачів Терміново)
“Нічого поганого? Це ж грубе порушення!” 

Як сприймають тернополяни такі подарунки, ми запитали підписників на сторінці Терміново-Новини Тернопільщини у Фейсбуці. Дві-третіх з тих, хто взяв участь в опитуванні, розуміють,  що це є порушенням і дивуються, чому не реагує поліція. Водночас є й такі, які вважають, що вручати такі подарунки – цілком нормально.

“Нічого поганого. Турбота про безпеку, щоб усі йшли на вибори, а не сиділи вдома, бо нема маски”, – написала Lilia Pohula в коментарях під оприлюдненим на сторінці Терміново фото. 

Фото з мобільною аптечкою виборця від благодійного фонду “Порядок. Відповідальність. Справедливість” в редакцію Терміново надіслали читачі

“Нічого поганого” – грубе порушення виборчого законодавства, – одразу відреагувала на попередній коментар Лілія Майка.

Дехто ще пропонує роздати подібні набори членам виборчої комісії, мовляв вони теж люди. 

 “Прикро , що люди такі примітивні і ведуться на ці «подаруночки»… Допоки нація не буде свідома – не чекати нам перемог і реальних змін”, – написала у коментарях Olichka Lyuta.

 Про “подарунки” повідомляйте на лінію “102”

Подібні подарунки є непрямим підкупом виборців і за подібне передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність, наголошують правоохоронці та юристи. 

Як повідомив начальник відділу комунікації поліції в Тернопільській області Сергій Крета, наразі до правоохоронців заяв про подарунки у вигляді масок та антисептиків не надходило. Він закликає очевидців подібного порушення, звертатися в поліцію. 

– Якщо до вас принесли агітацію у вигляді подарунка чи ви стали свідком незаконного розміщення агітматеріалів, потрібно повідомити про це на лінію 102, – говорить Сергій Крета. – Виїде оперативна група, зафіксує цей момент і потім будуть розбиратися є порушення чи нема. Також ми перевіряємо повідомлення про такі порушення у ЗМІ та соцмережах, якщо приміром, про це написали на сторонці начальника управління Олександра Богомола. Але найкраще у такій ситуації звертатися на “102”. 

Як повідомляють у Громадянській мережі ОПОРА, тут ще не фіксували фактів про подарунки виборцям від політичних партій та кандидатів. Наразі ОПОРА перевіряє інформацію з цього приводу. 

–  Чи це насправді відбувалося, нам невідомо. Ми намагаємось перевірити, хто давав і коли, – зазначила  координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка. – Наразі ми зафіксували тільки порушення щодо ведення агітації в заборонених місцях – зупинках громадського транспорту та розповсюдження агітматеріалів без вихідних даних. Про такі факти повідомляємо поліцію. 

Розслідують провадження за роздавання гречки

Щодо підкупу виборців, то поліція зараз розслідує кримінальне провадження щодо випадку, який стався у Підволочиській громаді. Там до Дня людей похилого віку, який відзначали 1 жовтня, роздавали пакети з продуктами, серед яких були олія, гречка, макарони. До пакету була вкладена листівка із фото та побажаннями від діючого голови Підволочиської громади. Він знову балотується і на той час вже був офіційно зареєстрований суб’єктом виборчого процесу.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=668701560442388&id=100019076490897

– Кримінальне провадження ще розслідується. Призначено експертизу оцінки цього товару, який роздавали людям, – каже начальник відділу комунікації поліції в Тернопільській області. – Ми мусимо отримати офіційне заключення, на яку суму роздали цього товару. Від цього залежить, яка частина статті буде кваліфікована. Бо якщо в особливо великих розмірах – одне покарання, якщо сума наприклад 1 тис. грн – зовсім інше.

Якщо кандидат до виборів буде притягнутий до адміністративної чи кримінальної відповідальності, то це може вплинути на його участь у виборчому процесі. За словами Сергій Крети,  його автоматично знімають з участі у виборчому процесі,  тому що він має судимість. 

– Але рішення суду навряд чи буде, бо часу до виборів залишилося дуже мало, – зазначає громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольга Мазаєва. 

Якщо товар коштує більше 63 грн – кримінальна відповідальність

Надання будь-яких товарів, робіт чи послуг, які супроводжуються агітацією за партію чи кандидата чи навіть згадування його імені, – є непрямим підкупом виборців, наголошує Ольга Мазаєва. 

– Є ч. 2 ст. 212-10 Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП – ред.), яка говорить про те, що агітація пов’язана з роздаванням робіт і послуг заборонена, – каже вона. – Виключення – надання виборцям брендованої продукції партій і кандидатів із символікою партії, іменем або зображенням кандидата, якщо їх вартість становить не більше як 1 грн 2 копійки. Стосовно всієї іншої продукції – неважливо чи це продукти харчування чи товари, роботи чи послуги – це вважається підкупом виборців. І питання тільки у вартості таких товарів, що визначає чи це буде адмінпокарання чи кримінальна відповідальність.

Якщо товар чи послуга коштує більше 63 грн 6 коп – тоді порушники будуть притягнуті до кримінальної відповідальності за ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України – підкуп виборця, продовжує  Ольга Мазаєва. Якщо до 63 грн 6 коп. – тоді адмінвідповідальність за ч. 2 ст. 212-10 (КпАП). І за це передбачений штраф від 3тис. 400 грн до 5 тис. 100 грн.  До речі, в липні цього року разом зі змінами до виборчого кодексу були прийняті зміни до КпАП і ККУ. 

За дочасну агітацію притягнути до відповідальності неможливо

Зауважимо, що деякі партії та кандидати розпочали не зовсім чесну агітацію ще задовго до початку виборчої кампанії та реєстрації у виборчому процесі. 

Приміром, від імені депутатки міськради з ВО “Свобода” Марії Баб’юк на День міста 28 серпня роздавали цукерки з листівками біля однієї з церков на “Сонячному”. 

28 серпня тернополянам роздавали солодкі подарунки від імені депутатки Марії Баб’юк (фото: Ірина Яремчук)

Благодійний фонд «Порядок, Відповідальність, Справедливість» та партія «Порядок. Відповідальність. Справедливість» протягом серпня та вересня проводили заходи, у яких брали участь одні і ті ж особи. А про проєкт «Безпечний двір» (встановлення камер відеоспостереження у дворах багатоповерхівок) у своїх дописах повідомляли обидві організації, повідомляє ОПОРА. Тоді як Виборчий Кодекс України забороняє надання виборцям, закладам чи установам товарів, послуг чи робіт, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат чи партія, та інших благодійних організацій.

– До реєстрації партії і кандидати не є суб’єктами виборчого процесу. Проблема дочасної агітації виникає постійно і партії дуже часто цим користуються, – розміщують агітацію без вихідеих даних, роздають товари і послуги, – зауважує Ольга Мазаєва. – І щоразу проблема одна і та ж – за це неможливо притягнути до відповідальності. І партії дуже часто цим користуються завчасно до виборів.

Якщо ви стали свідками порушень, Ольга Мазаєва радить телефонувати в поліцію, яка реєструє всі дзвінки та повідомлення і порушує провадження, якщо є підстави. 

– Якщо пишете про порушення у соцмережі – позначте там Поліцію Тернопільської області. Але найкраще звертатися із заявами в поліцію і телефонувати на “102”, – радить громадська омбудсменка. Тому що там кожен дзвінок фіксується і ставиться під контроль. Відповідно вже неможливо навіть при великому бажанні поліцейського не розслідувати. Він цього не зможе зробити.

Як повідомляють у відділі комунікації в Тернопільській області, до поліції Тернопільщини надійшло 107 повідомлень, пов’язаних з порушеннями виборчого процесу. Станом на 19 жовтня поліцейські розглянули та прийняли законне рішення за 92-ма фактами, ще 15 звернень – перевіряють.

 Більша частина повідомлень стосувалися виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації без вихідних даних, а  також розміщення такої продукції у заборонених законом місцях.

 Правоохоронці склали та скерували до суду 31 адмінпротокол. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості за вісьмома кримінальними правопорушеннями: 3 – пов’язані з порушенням виборчого законодавства та 5 – з виборчим процесом.

 

 

Перейти до панелі інструментів